Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 de ce în anumite județe crește numărul de cazuri de noi de infectări cu coronavirus, iar în altele acesta scade. Potrivit reprezentatului României la OMS, contează specificiul regional, cultural și economic al fiecărui județ.
„Și în România există un anumit specific regional, inclusiv cultural. Există diferențe culturale între județele din țară. Pe de altă parte, există județe în care tranzitul de persoane este mult mai intens decât în alte județe, inclusiv în zona turistică”, a precizat Rafila.
Medicul a mai adăugat: „Există diferențe foarte mari privind structura economică din anumite județe. Vă dau un exemplu. Județul Argeș, un județ foarte intens, cu o industrie auto, o industrie orizontală foarte dezvoltată, cu foarte multă activitate economică, este mai la risc decât un alt județ, să spunem Sălaj, unde aceste activități sunt mai reduse, și probabilitatea ca o persoană infectată să se întâlnească cu alte persoane este mai redusă”.
Alexandru Rafila a mai identificat și elementul turistic caracteristic pentru județele Brașov și Prahova: “Sunt cele de natură demografică, de natură culturală, dar și de natură economică, cum este structurată economia unui județ. Dacă un județ are mai multe servicii turistice, constituie o destinație turistică, cum sunt județele Brașov, Prahova, atunci și riscul de apariție a infecției și chiar de răspândire este mai mare. Sunt elemente care compun un soi de scară de evaluare a riscului, care poate să fie mai ridicată în anumite zone”.
Directorul Societății Române de Microbiologie s-a referit și la Capitală, care înregistrează în ultima perioadă cele mai multe cazuri noi de coronavirus: “Bucureștiul care este cel mai populat, are aproape trei milioane de locuitori cu zonele înconjurătoare, reprezintă un centru unde călătoriile și interacțiunilor sociale sunt mult mai frecvente, și atunci sigur că aici ai și un număr mai mare de cazuri chiar dacă din punct de vedere al populației este mai mare proporția raportată la 100.000 de locuitori, de asemenea, este mai mare”. Autoritățile au confirmat joi 1.345 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, după efectuarea a 24.147 de teste. Bilanțul oficial arată că 45 de persoane infectate au murit în ultimele 24 de ore. Numărul pacienților internați la ATI a scăzut însă ușor, de la 464 la 458.