Primăria Brașov a lansat o licitație publică în vederea întocmirii unui registru al spațiilor verzi din intravilanul municipiului pentru a actualiza baza de date existentă. Costul estimat pentru realizarea acestor documentații este de 1,8 milioane de lei cu tot cu TVA, iar ofertele sunt așteptate până în data de 31 august.
Contractul ar urma să se deruleze pe o perioadă de 2 ani și presupune realizarea unei hărţi digitale (geoportal GIS) care să conţină distribuţia spaţiilor verzi compacte, distribuţia arborilor, dar şi distribuţia terenurilor degradate care ar putea fi transformate în spaţii verzi, date şi informaţii specifice privind speciile de arbori, arbuşti şi garduri vii cu determinarea indiciilor calitativi şi cantitativi, la nivelul întregului intravilan.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007, cu modificările ulterioare, la nivelul municipiului Brașov raportul este de 27,94 metri pătrați spațiu verde/locuitor. Uniunea Europeană impune țărilor membre un minim de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Din acest punct de vedere, Brașovul stă bine. Norma UE este însă mai mică decât cea propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor.
„Aplicaţia GIS şi baza de date aferentă acesteia vor trebui să permită gestionarea şi urmărirea tuturor documentelor emise de către autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile din domeniul protecţiei mediului privind documentaţiile de urbanism, autorizaţiile de construire, certificate de urbanism, avize de tăiere și/sau toaletare arbori şi alte documente referitoare la amenajare spaţiilor verzi”, se precizează în anunțul de licitație.
De altfel, firma care va realiza acest registru va trebui să elaboreze și un set de norme (instrucţiuni de lucru) privind modalitatea de culegere, introducere şi validare a datelor specifice Registrului spaţiilor verzi, necesare pentru actualizarea bazei de date.
4 comentarii
amenajarea de parcari,prin sacrificarea spatiilor verzi si a trotoarelor ,a luat o amploare fara precedent si cu repercusiuni f. grave asupra sanatatii brasovenilor.propun o crestere de zece ori a sumei pe care un sofer o plateste pentru locul deparcare din fata blocului.
Stati asa ,ca daca UE zice 26 mp, si noi avem 27mp, peste doi ani, daca o iesii tot Violonistu’ aka Scripcaru, o sa dispara si mp ala de d in plus. Alta gaselnita ca sa ia vre-o firma cu interese aceasta licitatie, si avand o harta, vor stii de unde sa mai taie ca sa bage asfalt. Ca doar e terenul primariei, nu e privat.
Initiativele legate de cresterea spatiilor verzi sunt salutare ,laudabile si vitale in actualul context al cresterii incalzirii globale si al legaturii intre gradul de poluare si numarul mare de infectati cu orice virus!!!!
asa cum in medicina ,in anumite situatii,poti suferi de o ingustare a campului vizual,tot asa ,in societatatea contemporana omul sufera de de o distorsiune a moralului si percepe totul prin prisma banului,a profitului:nu conteaza cat bine face, conteaza ca x va incasa multi bani……