Compania brașoveană Eren Cons, deținută de Iulian Enache, fiul fostului antrenor de fotbal Paul Enache, se așteaptă anul acesta șa o înjumătățire a business-ului, în contextul pandemiei de COVID-19.
Compania, care are două mari direcții de activitate – construcția de proiecte industriale, de birouri și rezidențiale, precum și dezvoltarea proiectelor rezidenșiale proprii – a fost nevoită, din cauza impactului pandemiei de COVID-19 să disponibilizeze 11 persoane și să trimită în șomaj tehnic 31 de angajați. În prezent, în cadrul companiei Eren Cons lucrează 100 de persoane, iar dintre aceastea personalul TESA este în număr de 48 de persoane, care coordonează întreaga activitate, atât la nivel managerial, administrativ, cât și a șantierelor, si este de format în marea majoritate de ingineri și project manageri.
Iulian Enache a intrat în afaceri la 23 de ani cu două lopeți și o roabă, deși nu are studii de profil, ci legate de finanțe. Compania acestuia lucreaza mult pe industrial, construiește pentru Continental, Lidl, a făcut fabrica de conserve Olimpia, un mall în Suceava, are lucrări în antepriză în Germania.
„Nu ne propunem neapărat să fim mai mari, ci mai buni în ceea ce facem, și să fim cât mai profitabili. Pandemia de coronavirus ne-a pus în fața unei situații neplăcute. O parte dintre lucrările aflate în execuție erau pe final, iar lucrările pe care trebuia să le începem s-au amânat. A fost o perioadă în care a trebuit să adaptăm compania atât la condițiile pieței, cât și la situația internă cu care a trebuit să ne confruntăm. În acest sens, din punctul de vedere al cifrelor, după cel mai bun an din istoria companiei de 15 ani, adică 2019, în care am înregistrat o cifră de afaceri de 143 de milioane de lei și EBITDA de 4%, în anul 2020 vom genera o cifră de afaceri cu 50% mai mică, iar EBITDA estimăm că o să fie de 9%. Reușim astfel ca în anul 2020 să ne optimizăm costurile la valoarea veniturilor și să vedem rezultatatele implementării cu succes, începând din 2019, a unui sistem integrat ERP (Enterprise Resource Planning). Acest sistem ne ajută să avem un control total asupra bugetului companiei și al proiectelor, în timp real, la un click distanță, astfel încât fiecare manager să poată să ia decizii într-un timp foarte scurt. Am redus foarte mult timpul și birocrația în ceea ce privește modul de realizare a achizițiilor în companie și avem o urmărire foarte precisă a tuturor resurselor, interne și externe, pe care le utilizăm în realizarea unui proiect”, susține Enache.
Compania a construit pentru diverși beneficiari stații de epurare, poduri, parcuri de eoliene, ferme de silozuri de cereale, magazine pentru retail de tipul Lidl, Mega Image, clădiri de birouri, ansambluri rezidențiale, showroom-uri, depozite logistice, depozite de frig, depozite de materiale și fabrici. Eren Cons a gestionat proiecte mari, a căror valoare unitară a variat de la 47 de milioane de lei, valoarea unui contract, până la 105 milioane de lei. „Pe lângă activitatea de construcții industriale, pe care o desfășuram începând din 2005, având în vedere experiența acumulată pe partea de execuție, am luat decizia în 2013 să încercăm să desfășurăm și activitatea de dezvoltare imobiliară, activitate pe care o desfasuram pe compania Primo Pin”, arată Iulian Enache.
În 2015, compania Primo Pin a dezvoltat primul proiect imobiliar, House Residence 1, care a cuprins un număr de 160 de apartamente, și a cărui investiție a fost de 7 milioane de euro. A continuat cu proiectul rezidențial premium Belveo, cu 30 de apartamente și este localizat pe drumul către stațiunea turistică Poiana Brașov, la 2 km de centrul istoric al Brașovului, și care se finalizează în luna septembrie 2020, cu o valoare a investiției de 4 milioane de euro.
Acum, dezvoltatorul se pregătește să demareze House Residence 2, care se va realiza pe bulevardul Calea București, în zona Dârste, și reprezintă un complex de 150 de apartamente, care necesită o investiție este de 10 milioane de euro. „Pentru proiectul House Residence 2 suntem în discuții foarte avansate pentru semnarea finanțării cu o instituție bancară și estimăm demararea proiectului în luna septembrie sau octombrie a anului in curs”, explică Enache.