Brașoveanca Elena Groza lucrează din 2015 în Coreea de Sud. Ea este business management manager și tender manager pentru țările în curs de dezvoltare din sud-estul Asiei și pe întreaga zonă de Orient Mijlociu, cu precădere Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
Ea a povestit pentru BizBrașov cum au reacționat autoritățile sud-coreene după apariția pandemiei și de ce este una dintre țările cele mai sigure din punct de vedere sanitar.
Pacientul 31 sau cum a pornit valul COVID în Coreea de Sud
La inceputul pandemiei, Coreea era pe locul 2 in lume dupa China, totul s-a intamplat foarte repede, si a pornit de la pacientul 31, un „super- spreader” membru al unei congregatii religioase care a cauzat raspandirea rapida, in masa a virusului. Masurile guvernului au fost rapide si au fost dublate de masurile luate in comunitate. Comunitatea ese deasupra dreptului individual in Coreea, si in general in Asia , unde binele colectiv primeaza.
Imediat dupa raspandirea masiva, reguli noi au fost impuse. Pe scurt:
- S-a facut masiv, testare in masa, cu identificarea contactilor si testarea lor si a celor cu are ei la randul lor au intrat in contact.
- Obligativitatea purtarii mastilor in spatii inchise (magazine, birouri, malluri) cat si in toate spatiile publice deschise, si in toate mijloacele de transport in comun (guvernul coreean a pus la dispozitie in toate autobuzele/metrou masti si dezinfectant pentru calatori, gratuit). Populatia nu s-a simtit lezata, si nici ofensata de necesitatea purtarii mastii peste tot (indoor/outdoor) si toata lumea s-a conformat.
- Luarea temperaturii la locul de munca, si in anumite spatii publice, ca masura de precautie
- Dezinfectarea cladirilor, mijloacelor de transport in comun supra si subterane, si a zonelor publice agglomerate
In ceea ce priveste sistemul medical, mi se pare unul dintre cele mai bune din lume. Coreea, ca si Romania, de altfel, are sistem national de sanatate, unde toate persoanele care lucreaza beneficiaza gratuit sau compensate 90% de servicii medicale, atat in sistem privat, cat si in cel de stat.
Testare masivă și gratuită – „asimptomaticii” au respectat izolarea
Testarea se face incontinuare masiv si gratuit pentru a evita un al doilea val. Pentru persoanele identificate ca fiind purtatoare de virus, internarea s-a facut doar in conditii in care viata persoanei ar fi fost pusa in pericol. Pentru cei numiti „asimptomatici”, s-a facut izolarea la domiciliu pe care toata lumea a respectat-o. Fiecărui pacient sau posibil pacient (exemplu o persoana care a calatorit intr-o zona rosie) i se instaleaza pe telefonul mobil o aplicatie de monitorizare a starii de sanatate care trebuie sa fie accesata zilnic de cateva ori si in care se introduc simptomele astfel facand monitorizarea pacientului mult mai usoara.
Nicio zi de „lock down”, dar toată lumea poartă mască
Un alt aspect care m-a impresionat profund a fost grija guvernului coreean pentru afacerile mici si mijlocii. Coreea nu a avut nici macar o singura zi de „lock down”, iar cu exceptia cluburilor si a vietii de noapte totul a fost deschis, restaurante, cafenele, magazine mici de cartier, malluri… Viata a continuat astfel relativ normal. Coreeni au inteles acest privilegiu, si la randul lor au facut tot ce a stat in puterea fiecaruia sa nu ramana fara el, astfel se poarta masca obsesiv, iar gelurile dezinfectante se gasesc la intrarea tuturor magazinelor, restaurantelor, saloanelor de infrumusetare, etc.
Astfel printr-un efort comun, lumea a putut in continuare sa iasa la restaurant, sa se intalneasca cu prietenii, sa mearga la o bere, la o cafea, si cred ca mental asta a ajutat foarte mult, faptul ca viata a putut continua relativ normal.
„Aș vrea ca lumea să înțeleagă și în România că purtarea măștii nu afectează viața în niciun fel, dar virusul da”
Coreea are experienta epidemiilor anterioare și auoritățile au reactionat mult mai rapid, au implementat masurile mult mai rapid, dar nu pot accentua indeajuns comunitatea si reactia cetatenilor.
As vrea ca lumea sa inteleaga si in Romania ca purtarea mastii nu afecteaza viata in nici un fel, dar virusul da. As vrea sa impartasesc tuturor ca port masca de 5 ani de cand am venit in Coreea si ca masca nu se poarta doar pe timp de pandemie. Se poarta atunci cand esti racit, in semn de respect pentru cei din jur, pentru ca nu esti firesc sa ii imbolnavesti pe cei de langa tine, chiar si atunci cand ai o simpla raceala, se poarta cand ai alergii, si stranuti mult, se poarta cand calitatea aerului este rea, ceea ce se intampla frecvent si in Romania, nu doar in Asia.
As vrea sa le spun tuturor ca purtarea mastii nu inseamna incalcarea niciunui drept, ci este un mod de a te proteja atat pe tine, cat si pe cei din jur,si daca nu vrei sa o faci pentru tine, fa-o pentru parinti, bunici, pentru cei care iti sunt aproape. Faptul ca multe persoane refuza sa poarte masca, ma fac pe mine sa nu pot veni acasa sa imi vad familia pentru ca nu mai pot pleca. Sa fim mai responsabili!
5 comentarii
Acolo cetățenii au încredere în guvernanți – care nu fură ca ai noștri cu ambele două mânuțele.
Ce treaba au guvernantii si faptul ca ei fura cu spiritul civic al cetateanului, stimate domn? Intr-o propozitie v-ati umplut de „romanism” pe la bot. Aici era vorba despre niste oameni civilizati, care au inteles riscurile si carora le pasa de cei din jur, nu mitocanii din Romania a caror principala preocupare este burta proprie. Schimbarea porneste de jos, de la cetateni, iar cine o asteapta intai de la politicieni, acela are reperele grav avariate. Pe urma, guvernantii nu vin tot din randul cetatenilor acestei tari? Asta producem, cum spunea si George Carlin: garbage in – garbage out. Politicienii in general sunt oglinda societatii care i-a nascut. Daca societatea e plina de ghilobani, manelisti, bombardieri, ghertoi si mitocani, acest lucru se va regasi mereu si in clasa politica a respectivei tari. Dumneata in loc sa iti pui problema, de ce nu putem si noi sa ne purtam civilizat ca aia din Coreea de Sud si sa ne pese intr-adevar de aproapele nostru, ai ales sa stranuti un reflex cretin care nu are nici o legatura cu datele problemei de fata. „Gaina altuia-i curca”, asta e tatuajul pe care il purtati cu mandrie toata specia asta de „romani” care niciodata nu sunt ei de vina pentru vreo problema civica a societatii lor, ci doar conducatorii pe care culmea, tot ei ii aleg.
Nu stii prea multe despre Coreea de Sud daca spui ca cetatenii sai au incredere in guvernanti. Tara este adesea scena unor scandaluri de coruptie la niveluri inalte, inclusiv presedintele tarii a fost arestat pentru coruptie. Poate ai auzit si de chaebol-uri cum este Samsung, care sunt in spatele unor scandaluri de coruptie.
Ceea ce au coreenii de rand este mai mult respect fata de ceilalti si fata de reguli. Noi romanii suntem egoisti si nu ne pasa deloc de ceilalti, punem mereu pe noi in primul rand, credem ca le stim pe toate – semn tipic al celor care nu stiu nimic. Si mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare pana ajunge civilizatia si pe la noi.
Constatari corecte atât de Andrei cât și de Bogdan , civilizația și respectul față de semeni este prioritari oriunde.Să sperăm că va fi mai bine și pe plaiurile noastre.
Trebuia să ne testeze masiv in perioada stării de urgență.Oamenii au respectat.Daca ne-ar fi testat,tratat,izolat acum nu mai eram la acest nivel.S-au făcut transporturi aeriene ,,guvernamentale”pentru a aduce cetateni…romăni Au păstrat banii pentru campania electorală,neachizitionand teste.nu stiu cand ne vom mai trezii.daca.Pacat eu femeie matură mi-am pierdut speranța de mai bine in aceasta tara.