Social, Stiri Brasov

O autoare debutantă din Brașov și-a lansat cartea la începutul pandemiei de coronavirus. Cu ce provocări s-a confruntat aceasta

Flavia Bădic s-a stabilit în Brașov în urmă cu 16 ani, fiind impresionată de calmul locuitorilor orașului de la poalele Tâmpei. Aceasta și-a dobândit titulatura de autor recent, după numeroase încercări de afirmare în mediul artistic, lansând chiar în perioada pandemiei de coronavirus prima parte a trilogiei „Planul atracției”, o carte pentru femei, destinată și bărbaților.

Îți poți face o scurtă prezentare, pentru ca cititorii noștri să te cunoască mai bine?

Eu sunt Flavia. Dacă nu ați auzit încă de mine, o veți face în curând. 🙂 Sunt o persoană normală, cu o viață extrem de normală, dar cu aspirații mărețe. Am 34 de ani, sunt soție, mamă și angajat dedicat. Îmi place să călătoresc, îmi place să dansez, dar mai ales, îmi place să citesc. În prezent lucrez într-o firmă de software, în cadrul unui colectiv tânăr, dedicat dezvoltării magazinelor online. Probabil mulți se întreabă de unde până unde am ajuns la scris. Mi-am dorit încă din copilărie să-mi văd numele pe o carte, așa cum vedeam fragmentele operelor din Abecedar, iar acum îmi doresc să afle cât mai multe personane despre cartea mea.

Recent ai lansat „Planul atracției”, cartea despre evoluția unei relații imposibile. Cum a luat naștere totul?

Proiectul „Cartea”, cum îmi mai place să-l numesc, a luat naștere anul trecut în august, chiar înainte de ziua mea. Mă gândeam insistent ce mi-aș putea dori și m-am decis că, cel mai potrivit cadoul pe care mi l-aș putea face, ar fi ceva ce îmi doream de foarte multă vreme. În ciuda piedicilor pe care le-am întâmpinat la început de drum, în mai puțin de 8 luni, am reușit să redactez și să public primul volum din trilogia „Planul atracției”. Nu este deloc ușor și din pacate sprijinul pe care îl primește un autor debutant este practic inexistent. Oricât am căutat pe internet, nu am reușit să găsesc informațiile care îmi erau necesare. Am apelat la autorii autohtoni pe care îi cunoșteam din media, însă nici de aici nu am primit răspuns. Prin urmare, cu forte proprii, cu o investiție substanțială și cu ajutorul unei edituri, în luna martie, am putut să-mi văd visul cu ochii.

Cartea nu este inspirată dintr-o poveste reală, însă poate fi povestea oricui. Am ales să redau evoluția unei relații initial imposibile, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că, în ciuda piedicilor, sentimentele primează întotdeauna.

Romanul a fost lansat în timpul pandemiei de coronavirus. Crezi că acest lucru a afectat debutul tău sau consideri că acum oamenii au mai mult timp să citească în contextul în care suntem nevoiți să păstrăm distanțarea socială?

Cu siguranță momentul lansării nu a fost unul optim, dar nimeni nu se aștepta la situația în care ne-am aflat peste noapte. Din pacate, datorită evoluției pandemiei, nu am reușit să fac o lansare fizică. Interdicția de a aduna într-o singură sală mai multe persoane, mi-a îngreunat mult procesul de promovare. Pașii pe care îi fac acum sunt mici, iar creșterea în online este una organică, însă am toată încrederea că voi găsi apreciere în primul rând în comunitatea locală.

Tendința de a citi a crescut mai ales în perioada de izolare și continua să crească acum, datorită perioadei concediilor. Cine nu își dorește o carte bună pe care să o citească pe șezlong?

Am un tiraj national, iar distribuția se face direct pe site-ul oficial unde poți citi gratuit 3 capitole, în social media pe pagina de Facebook Planul Atracției sau prin intermediul librăriilor și magazinelor online precum: Letras, Emag, Libris, Cărturești, BookNation.

De unde te-ai inspirat pentru a scrie acest roman?

Povestea urmărește viața a două persoane din medii diferite. Cezar Negrea este avocat de succes ziua, iar noaptea, patron de club. Cu siguranță toată lumea se întreabă de ce am decis asta, iar răspunsul este simplu: trebuia să aleg ceva, care să-l facă pe acest personaj, cu adevărat memorabil. Viața lui Cezar este marcată de două evenimente majore: divorțul și preluarea firmei de avocatură, la rugămintea mentorului său.

Totul ia o turnură neașteptată, când într-o seară, cunoaște o domnișoară care rămâne imună farmecelor sale și decide să-l ignore. Liana Matei este o tânără ambițioasă, care, în urma pierderii familiei, decide să își schimbe radical viața, alegând un nou oraș, o nouă locuință și un nou loc de muncă. Ea ajunge să lucreze ca asistentă pentru bărbatul misterios pe care l-a cunoscut întâmplător într-o seară și de care s-a simțit atrasă, însă nu poate spera la nimic mai mult de la el, decât la o relație profesională, având în vedere că acesta devine șeful ei. Povestea lor este plină de aventuri și este încărcată de emoție, dar nu am să dezvălui mai mult, ca să păstrez suspansul.

În momentul în care conturezi un personaj, știi deja cine este sau acesta se dezvoltă pe măsură ce acțiunea din carte avansează? 

Toate personajele au ceva din mine, indiferent de cât de mică este acea trăsătură, fie că vorbim de partea jucăușă sau de cea impulsivă, fie că vorbim de partea romantică sau cea emoțională. Nu am avut conturat de la bun început un tipar de personaj, ele evoluând pe parcursul poveștii, în direcția în care mergea acțiunea. Ambii protagoniști au un trecut asemănător, deși circumstanțele diferă. Am știut doar că numele lor ar trebui să exprime putere, în cazul lui Cezar, și sensibilitate, în cazul Lianei. După o căutare îndelungată, numele pe care le-am ales, au fost inspirate de la medicul care m-a asistat la naștere și de la o fostă colegă.

Care este citatul din „Planul atracției” cu care te identifici și de ce? 

“—Ai emoții?
 —Am învățat de mult să mi le înfrâng. Când viața ta depinde de tăria ta interioară, îngropi emoțiile undeva adânc și nu le mai scoți afară.”

Există două categorii de emoții: constructive și distructive. De cele mai multe ori, cele distructive ne împiedică să evoluăm. Din acest motiv, consider că este important să știm că frică de necunoscut este perfect normală și nu trebuie să lăsăm această emoție să ne umbrească dorința de a ne îndeplini visele. Cu siguranță nu sunt singura care se identifică cu acest fragment.

Cu ce provocări te-ai confruntat în momentul în care ai lansat „Planul atracției”? Cum ai reușit să faci față acestora?

Prima provocare a fost legată de aranjarea în pagină. Neavând reguli clare de la început, nu am putut urmări un exemplu, conform căruia să redactez povestea. Am fost nevoită să o parcurg de mai multe ori înainte de tipărire și să o rearanjez, pentru ca, de fiecare dată, să primesc noi indicații despre spațiere, font, capete de rând. Am luat-o de fiecare data de la capăt, deși trebuie să recunosc faptul că, la un moment dat, ajunsesem la capătul puterilor.

A doua provocare a fost legată de investiția financiară. Nu mi-am imaginat inițial ce cost presupune tiparul și distribuția națională. În mintea mea, singurul lucru de care trebuia să mă ocup, era doar scrisul. Realitatea mi-a arătat că mă înșel, așa că, intrând în horă, cumva a trebuit să joc. O parte din bani i-am împrumut pentru a-mi acoperi costurile.

A treia provocare a fost legată de evenimentul lansării, pe care am fost nevoită să-l anulez datorită debutului pandemiei coronavirus. Plătisem în prealabil închirierea sălii și catering-ul, iar pentru recuperarea sumelor, am așteptat o perioadă destul de lungă. După toată nebunia, am început să mă întreb ce pot face în acest caz. Cum faci cunoscut un produs pe care nu îl știe nimeni? Editura nu mi-a oferit nici măcar o luna de promovare gratuită, deși m-aș fi așteptat la un astfel de ajutor din partea lor. Răspunsul a fost evident, investiție în servicii de marketing, însă costurile extrem de ridicate m-au făcut să învăț să mă descurc pe cont propriu.

O ultimă provocare a fost să fac față cu brio celor care m-au judecat, nu m-au încurajat, sau nu s-au bucurat pentru realizările mele. În cele din urmă, suportul vine mereu din partea familiei.

Cine ar trebui să citească „Planul atracției”?

Planul atracției este o carte destinată oricărei categorii de vârstă și se adresează în special cititorilor curajoși, deschiși la nou și dispuși să descopere o lectură îndrăzneață.

Am rămas plăcut surprinsă, să constat că media de vârstă a persoanelor care mi-au citit până acum cartea, este mai mare decât cea pe care mi-o imaginam. Asta înseamnă că tinerii nu citesc atât de mult precum mi-aș fi dorit. Aș fi foarte încântată să descopăr și mai mulți bărbați în rândul cititorilor. Ei ar trebui să înțeleagă faptul că nu toate cărțile de dragoste sunt siropoase. A mea este mult prea tentantă ca să nu o încerce.

Cu ce anume îți dorești să rămână o persoană după lecturarea romanului?

Am redactat cartea cu gândul de a oferi o evadare din rutina zilnică, de a transmite emoția personajelor și de a transpune cititorul în mijlocul acțiunii. Am gândit fiecare capitol, astfel încât finalul să te facă să îți dorești să mai citești încă unul, iar la ultima pagină, să vrei să apară cât mai repede următoarea parte. Dacă per ansamblu am reușit să ofer o stare de bine, înseamnă că scopul meu a fost atins.

De ce să cumpărăm „Planul atracției”?

Pentru că este o carte scrisă din suflet, o carte fără descrieri ample, o carte ușor de citit, care va fi cu siguranță recomandată și va putea fi făcută cadou. Pentru că fiecare dintre noi merită să dea frâu imaginației și să trăiască la cote maxime o poveste de dragoste. Pentru că Brașovul trebuie să se afirme. Pe lângă Petronela Rotar sau Irina Binder, eu vin cu o abordare total diferită și o modalitate de a scrie mult mai asemănătoare romanelor americane. Sunteți gata să descoperiți atracția?

Ce anume pregătești pentru viitor? Vei rămâne fidelă romanelor de dragoste sau dorești să explorezi și alte genuri?

Ceea ce îmi va rezerva viitorul, nu am cum să știu cu certitudine. Pentru moment, îmi doresc să redau cât mai multă iubire prin intermediul cărților mele. Cred cu tărie că dragostea reușește să ne țină cu picioarele pe pământ și să ne dea sens vieții.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Reprezentanții P&P: „Nu ne discutăm contractele pe Facebook sau în presă. Avem șase proceduri judiciare deschise împotriva Primăriei Brașov”/ Parcările
Brașovenii ar putea beneficia din plin de haosul de la nivel administrauv și să nu mai plătească parcările publice pe
Intersecția problemă de la Stadionul Municipal va fi reconfigurată odată cu amenajării park & ride-ului. Edilii au alocat 250.000 de
Intersecția de la Stadionul Municipal ar urma să fie resistematizată, atât pentru a se asigura un acces mai facil către
Primăria plătește 140.000 de lei unui consultant care să pregătescă licitația pentru ridicarea gunoiului menajer al brașovenilor. Contractul este estimat
După ce în 2017, Primăria Brașov a realizat un studiu de oportunitate cu privire la determinarea modului optim în care
Toți elevii din municipiul Brașov s-ar putea întoarce de mâine în clase dacă rata de infectare scade sub 1/1000. Ieri,
Toți elevii din municipiul Brașov se pot reîntoarce fizic la clase începând de mâine, dacă astăzi rata de infectare din
S-a depășit pragul de 100.000 de conturi în platforma Rabla pentru Electrocasnice. Conturile mai pot fi create până joi, 20
Pragul de 100.000 de conturi create de cetăţeni în platforma Rabla pentru Electrocasnice a fost depăşit duminică, a anunţat Ministerul
Un vasluian a dispărut în Codlea. Venea din Italia, iar la popasul dintre Codlea și Hălchiu a rupt-o la fugă/
Poliția Municipiului Codlea a fost sesizată, astăzi, cu privire la dispariția unui bărbat în vârstă de 47 ani, din județul
Jurnalistul Alexandru Ghiza își deschide vlogcast-ul cu povestea ursului Lache, împușcat de Ceaușescu pentru a doborî recordul lui Tito
După aproape zece ani de când a decis să își agațe pixul în cui, jurnalistul brașovean Alexandru Ghiza și-a lansat
RO-ALERT Urs văzut la Pietrele lui Solomon. Evitați zona!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Braşov a trimis un mesaj RO ALERT prin care anunță prezența unui urs în zona
Ministrul Mediului, despre situaţia urşilor: Fără soluţii de la autorități, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor
Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie, susține ministrul Mediului,
Aproape 82.000 de doze de vaccin Pfizer ajung mâine la Brașov
O nouă tranșă de 697.320 de doze de vaccin Pfizer sosește luni în România. Vaccinurile vor fi livrate pe cale
Brașovenilor le place să se vaccineze pe Republicii. Peste 300 de persoane au fost imunizate până la orele 13.00/ Dozele
Astăzi, pe strada Republicii, în fața Modarom, între orele 8.00 și 20.00, se desfășoară cel de al treilea eveniment din
VIDEO Prefectul Cătălin Văsii și-a agățat astăzi costumul în cui și a devenit voluntar la Centrul de vaccinare de pe
Apel la sprijinul autorităților în campaniile de imunizare a făcut, sâmbătă, la Bran, dr. Valeriu Gheorghiță, iar la Brașov, apelul
COVID: Doar 13 noi infectări, depistate la Brașov în ultima zi/ La nivel național au fost anunțate 565 de cazuri
Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
COVID Rata de infectare a ajuns la 1,00/1000 după 50 de zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Brașov a scăzut, astăzi, la un caz la mia de locuitori, după
A început cel de-al treilea maraton de vaccinare organizat de Primăria Brașov. 360 de doze de vaccin Pfizer sunt pregătite
A început cel de al treilea eveniment dedicat vaccinării, fără programare, din cadrul maratonului „Liber la vaccinare, liber la viață”.
Dr. Valeriu Gheorghiță: „Nu mai cred în varianta că oamenii nu vor să se vaccineze”. Apel către primari să sprijine
Medicul Valeriu Gheorghiță, prezent, sâmbătă, la Bran, la centrul de vaccinare, a făcut un apel către primari, în special din
800.000 de copii şi adolescenţi din țară sunt eligibili pentru vaccinare anti-COVID
Aproximativ 800 de mii de adolescenți și copii cu vârste între 12 și 15 ani sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva
Medicul Valeriu Gheoghiţă: Cred că situaţia intră într-o periodă de control, din punct de vedere epidemiologic
Relaxările care au intrat în vigoare de azi reprezintă „un pas concret către normalitate” şi „arată eficienţa măsurilor, atât a
Jefuirea morților din Cimitirul Municipal, „obicei” reluat după 20 de ani: „Au vrut să îi fure și dinții”
Familia care se pregătea să îngroape o femeie decedată a avut un șoc atunci când a deschis capacul sicriului ce
Peste 131.500 de persoane, vaccinate anti-COVID la Brașov
Peste 131.500 de persoane au fost vaccinate până ieri în centrele de imunizate din județul Brașov, arată datele Direcției de