
Absolvenții de gimnaziu și-au aflat locul în liceu, deja, chiar și cei cu medii „modeste” – acolo unde au avut inspirata idee să completeze mai multe opțiuni pe fișa de admitere. Unde nu, au rămas pe dinafară. Așa au pățit 599 de absolvenți de gimnaziu, în acest an, dintre care 23 cu medii între 8 și 8,80. În anul trecut, nerepartizați la liceu au fost 177.
De remarcat este însă faptul că evaluările din școală, nu prea „bat” cu evaluările de la testele naționale. Sunt diferențe de 3 sau 4 puncte între media cu care absolvă un candidat cei patru ani de gimnaziu și media pe care o obține la Evaluarea Națională. Aici vorbim în special de candidații din coada listei de pe admitere.edu.ro. Trebuie precizat că media de absolvire a claselor V-VIII cuprinde mediile tuturor materiilor, iar unele discipline „ridică” rezultatul final. Astfel, este normal să existe diferențe între mediile de absolvire a gimnaziului și media de la Evaluarea Națională, care cuprinde doar nota de la proba scrisă de română și cea de matematică. Însă, sunt și absolvenți de gimnaziu de 9, care au media de la Evaluarea Națională de 4 sau 6, așa încât media de admitere este undeva la 5. De exemplu, un candidat a absolvit gimnaziul cu 9,04. La Evaluarea Națională a obținut o medie de 4,45. Media de admitere este de 5,36. Alt exemplu: 9,28 este media de absolvire, 5,12 este media de la Evaluarea Națională, 5,95 este media de admitere în liceu.
Ultima medie de admitere calculată este 2,61, formată din 1,60 – media la Evaluarea Națională și 6,66 media claselor V-VIII. Aceasta nu a fost repartizată, în această etapă. Ultima medie repartizată, la Brașov, este 3,05, formată din 2,20 media de Evaluarea Națională și 6,48 – media anilor de gimnaziu.
Reamintim că media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între Evaluarea Națională (80%) și media anilor de gimnaziu (20%).