France-Elena Damian a crescut în atmosfera boemă a Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov, provenind dintr-o familie de soliști balerini, și s-a stabilit în Germania. Recent a fost invitată să monteze un episod din proiectul ambițios conceput de PopUP Theatrics.
Regizoarea France-Elena Damian s-a născut în orașul de la poalele Tâmpei, iar din 2018 face parte din echipa de conducere artistică a Teatrului tak – Theater Aufbau Kreuzberg din Berlin. „Părinții mei au fost soliști balerini la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, iar până la 11 ani am copilărit aici în Steagu Roșu și în teatru, printre costume, parfumuri și machiaje. Ai mei au fugit în 1987 în Germania, în contextul în care aveau contracte internaționale și dansau peste tot în lume, iar în 1988 au reușit să mă scoată și pe mine din țară”, povestește aceasta.
Ajunsă în Germania, France a intrat la Școala de Coregrafie John Cranko Schule din Stuttgard, ca mai apoi să studieze pedagogia, însă și-a dat seama că nu acesta era domeniul în care își dorea să lucreze. „Am fost angajată ca asistentă de regizor în cadrul Universității de Pedagogie la Teatrul de stat din Tübingen. Ca asistentă de regizor a trebuit chiar să joc într-un spectacol. De asemenea, am montat un spectacol pentru copii, iar atunci mi-am dat seama că asta este ceea ce îmi doresc să fac”, spune France.
Thomas Ostermeier i-a fost profesor
În 2005, o prietenă a sfătuit-o să aplice la Hochschule für Schauspielkunst „Ernst Busch”, Facultatea de Teatru din Berlin, una dintre cele mai renumite școli de regie din Germania. „Aveam experiență în ceea ce privește montatul spectacolelor pentru că am făcut parte din multe grupuri de teatru și am asistat numeroși regizori. Am vrut însă să învăt mai multe despre această meserie și am pornit cu ideea de a încerca măcar să intru și am dat examen. Am fost foarte norocoasă pentru că am intrat din prima pe unul dintre cele 6 locuri disponibile, în contextul în care au fost 300 de candidați. Thomas Ostermeier a fost unul dintre profesorii mei”, susține France.
Ca să fii un bun regizor, trebuie în primul rând să ai viziune, iar mai apoi să reușești să creezi o legătură cu actorii. „Trebuie să te atragă ceva când te implici într-un proiect, însă toată munca se bazează pe încredere. Dacă ai o relație de încredere cu actorii, atunci viziunea ta poate prinde viață. În momentul în care nu te înțelegi cu oamenii cu care lucrezi, nu poate ieși ceva bun. Ideal este când intri într-un dans ca regizor cu actorii. Dai și primești”, afirmă France.
„Iubesc să caut forme noi de teatru”
Ceea ce o ghidează pe France în aceasă meserie este tocmai curiozitatea de a vedea care sunt granițele teatrului și cum anume le poate explora. „Îmi place să mă gândesc cum am putea face ca teatrul să nu se rezume doar la o scenă într-o sală unde publicul stă în întuneric. Am inventat un proiect în timpul pandemiei de Covid-19, când oamenii nu puteau ieși din casă. În <<La familia>> spectatorii se întâlneau printr-un telefon cu o altă persoană, iar împreună își creau un trecut ficțional și ajungeau să aibă o relație în prezent, care putea deveni baza unei relații în viitor. O bunică își găsea o nepoată, un frate o soră, deși erau străini. Prin acest proiect deveneau o familie cu o viață și un trecut ficțional inventat de ei înșiși”, spune France.
A lucrat cu actorul Marius Manole
Brașoveanca a fost invitată recent să monteze unul dintre episoadele proiectului Instrucțional Pentru Singurătate, seria teatrală online interactivă scrisă de Stefan Peca, una dintre cele mai puternice voci a dramaturgiei contemporane, în care participanții sunt instruiți în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate. „Am fost invitată de PopUp Theatrics din New York să mă implic în acest proiect și am avut ocazia de a lucra timp de 2 săptămâni cu actorul Marius Manole pe care nu-l cunoșteam înainte. A fost o mare plăcere să lucrez cu el. Acesta este un actor modest, muncitor, agil, inventiv și foarte talentat. Mă bucur foarte mult că l-am cunoscut și sper să avem ocazia să mai lucrăm împreună. Proiectul cuprinde trei instrucționale și cred că oricine ar trebui să le vadă pe toate trei, întrucât sunt concepte estetice diferite. Celelalte două episoade sunt Arta somnului fără vinovăție cu Katia Pascariu în regia semnată de Tamilla Woodard și Arta rezolvării camerelor singurătății cu Matei Chioariu în regia Anei Mărgineanu”, afirmă France.
Cele trei instrucționale se pot viziona și experimenta online, persoanele din public fiind de fapt participanți la un curs în care pot interacționa cu actorii. „În Instrucțional pentru singurătate 101. Cum să te întâlnești pe tine însuți, cel montat de mine, Marius Manole joacă rolul unui instructor care introduce publicul în arta îmblânzirii de sine. Când fugi de singurătate și de propriile gânduri, fugi de fapt de Ființa bestie care este în tine și care ți-ar putea pune întrebări cu potențialul să-și schimbe viața. Instructorul te ajută să întâlnești propriile frici, iar în final ajungi să-ți îmbunătățești viața înfruntându-le”, susține France.
„Actorii se hrănesc cu energia publicului”
În ceea ce privește experiența pe care o trăiesc actorii, acestora este complet diferită când se află în fața unui monitor, întrucât ei nu mai simt energia publicului ca atunci când sunt pe scena unui teatru. „Cred că actorii se hrănesc cu energia pe care o transmite publicul, iar această experiență în mediul online este una diferită. Desigur că ei pot vedea fețele spectatorilor, însă nu simt energia și legătura care se creează într-un spațiu comun. Faptul că ei sunt singuri în fața monitorului este un lucru diferit, dar pe de altă parte participanții au oportunitatea de a interacționa direct cu actorii, ceea ce la un spectacol într-o sală de teatru nu se prea întâmplă”, afirmă France.
„Faci tu însuți parte dintr-o piesă de teatru”
Numărul participanților este limitat la 30 de oameni, întrucât spectacolul este unul interactiv, acesta având loc pe platforma ZOOM. „Noi invităm spectatorii săintre în joc și să interacționeze. Când ești într-o sală de spectacol te afli în întuneric și numeni nu te vede, însă aici esti vizibil. Proiectul acesta este bazat pe experiența pe care o ai ca participant, pentru că nu doar privești o piesă de teatru, ci faci parte din ea”, încheie France.
Instrucțional pentru singurătate 101. Cum să te întâlnești pe tine însuți – Introducere în arta îmblânzirii de sine va avea loc în data de 14, 21, 28 iulie și 4 august, începând cu ora 19:00. Prețul unui bilet este de 45 de lei. Puteți participa la spectacol de pe orice computer, smatphone sau tabletă. După ce veți face rezervarea veți primi un email de confirmare, apoi un al doilea email cu jumătate de oră înainte de începere, conținând link-ul și parola întâlnirii.