
Reţeaua de magazine Il Passo a fost redeschisă pe 15 iunie, odată cu reluarea activităţii marilor centre comerciale.
Retailerul a funcţionat timp de 84 de zile doar cu magazinul online dat fiind că toate unităţile fizice sunt deschise exclusiv în malluri.
„Ne auzim într-o perioadă în care am redeschis magazinele, iar vânzările în primele două săptămâni au mers destul de bine. Am avut unele unităţi unde vânzările au fost la acelaşi nivel cu 2019. Sunt şi magazine unde vânzările au fost cu 30-50% sub nivelul de anul trecut“, spune Petru Chiriac, cofondator Il Passo.
El adaugă că e un început de iulie influenţat de o serie de factori precum canicula sau dorinţa românilor de a pleca în vacanţă şi de a-şi cheltui banii astfel.
„Ne aflăm într-o perioadă de aşezare a vânzărilor în retailul de modă. Mallurile s-au deschis pe 15 iunie, dar abia de la 1 iulie vedem care e de fapt adevăratul nivel al vânzărilor faţă de anul trecut.“
Clienţii vin după o lungă perioadă în care au cumpărat doar online. Vânzările virtuale au crescut foarte mult în perioada de lockdown, dublându-se sau chiar triplându-se în cazul unor retaileri.
„Acum românii vin în mall să vadă ce oferte sunt şi să îşi reia obiceiurile de cumpărare. Aici pot proba, pot pune mâna pe produse, le pot vedea în realitate. Am remarcat că rata de conversie mare.“ Numărul de vizitatori a scăzut foarte mult, în medie cu 30%, dar există şi perioade cu scăderi de peste 40% în aceste săptămâni de după redeschidere.
„Sunt mulţi însă cei care vin ferm convinşi să cumpere. Contează şi faptul că e o perioadă de reduceri.“ Şi pe online clienţii se orientează către bunurile care sunt la promoţie, ei caută reducerile cele mai mari. „Dacă ai reduceri, românii vor cumpăra“, a spus Petru Chiriac în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.
El adaugă că există un grad de retenţie a celor care cumpără online, mai ales în rândul tinerilor care rămân fideli dacă au fost mulţumiţi. Totuşi, online-ul nu va rămâne la nivelul din perioada de lockdown.
Deja se simte o scădere a numărului de cumpărători şi o reorientare către offline.
„Înainte de pandemie acest canal de vânzări avea o contribuţie de sub 10% în business, pe când acum ar putea urca spre 15% până la finalul lui 2020. Nu va fi o explozie pe segmentul nostru, unde contează să vezi, să pui mâna.“
Reţeaua Il Passo are 14 magazine fizice astăzi. Petru Chiriac spune că se gândeşte să închidă unele spaţii, acolo unde se va putea, însă e posibil ca din cauza contractelor de închiriere să nu aibă cum să facă acest lucru.
„Dorim să închidem unele magazine, dar depindem de cum va evolua piaţa şi de cum vor decurge negocierile cu mallurile. Dacă nu ai vânzări şi nu găseşti înţelegere din partea mallurilor, mai ales o perioadă de timp, până trece această criză, e greu de mers înainte. Noi am găsit înţelegere la unele malluri, la altele nu.“ Deciziile privind închiderile depind de ce se va întâmpla în piaţă în perioada următoare, dacă vine sau nu vine valul doi.
Totuşi, chiar în pofida discuţiilor cu mallurile, omul de afaceri nu se declară încrezător în a merge în stradal cu brandul.
„Nu ştiu cum va evolua piaţa pentru magazine în stradal, dar nu cred că sunt o soluţie. Există potenţial după modelul din Praga sau Viena, dar trebuie să avem facilităţi.“ Lipsa parcărilor e cea mai mare problemă. Lipsesc şi spaţiile cu chirii corecte dat fiind că sunt mulţi alţi operatori care plătesc cât se cere, e în special cazul farmaciilor, băncilor sau agenţiilor de pariuri.
„Când vor fi spaţii, iar străzile comerciale vor avea facilităţi, atunci şansa României va fi destul de mare în retailul stradal. Dacă aceste zone nu vor avea sprijinul administraţiei oraşelor, nu se va întâmpla nimic. Sunt nenumărate exemple pozitive în lume.“
La începutul lui 2020 compania îşi programase o creştere destul de mică a cifrei de afaceri precum şi deschiderea a două magazine. Dintre acestea e posibil ca pe unul să îl deschidă în continuare în noul mall din Braşov.
„Nu voiam o expansiune extraordinară. Ne aşteptam la o criză financiară în 2020, chiar şi fără pandemie estimam că va veni.“
În ceea ce priveşte cifra de afaceri pe 2020, Petru Chiriac crede că va fi un declin de până în 30%. Numărul de magazine ar putea scădea şi el cu tot atât.
„E prea devreme să ne exprimăm încă. Depindem de cum vor evolua obiceiurile consumatorilor, de cum vor evolua veniturile lor.“
De asemenea el crede că reţeaua Il Passo ar putea termina anul pe pierderi.
„E un caz fericit dacă ne vom apropia de zero. E un an pierdut mai ales pentru fashion pentru că primele trei luni au adus pierderi.“ Ianuarie şi februarie sunt în sezonul de reduceri masive, deci nu există adaos. Martie am avut vânzări până în data de 9, apoi acestea au scăzut drastic, iar pe 23 magazinele s-au închis. A fost o nouă lună cu pierderi, urmată de trei luni de pauză.
„Au fost închise magazinele timp de 84 de zile. Trebuie să recuperăm aceste şase luni în următoarele şase luni, dar din păcate iulie şi august sunt tot cu minus că avem alte reduceri masive. Ne bazăm pe septembrie-decembrie, dar am mari îndoieli. Noi intrăm cu colecţii noi la preţ întreg în septembrie, dar mulţi români e posibil să aibă venituri diminuate sau chiar zero dacă au fost concediaţi.“ Deocamdată sunt bani în piaţă, deci e prematur să vorbim de o schimbare a comportamentului de consum, spune antreprenorul. S-au infuzat bani de către guvern, dar e vorba şi de fonduri europene. „Lucrurile se vor aşeza dar e nevoie de timp.“
El nu e sigur că anul viitor economia şi consumul vor reuşi să ajungă la nivelul din 2019, abia în toamnă ar putea fi undeva pe aproape.