Astăzi, Comisia Europeană a adoptat un pachet suplimentar de măsuri pentru a sprijini sectorul vinicol, ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor pandemiei asupra acestui domeniu. Sectorul este unul dintre cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza schimbării rapide a cererii, având în vedere închiderea restaurantelor și a barurilor din UE.
În contextul în care pierderile nu au fost compensate de consumul la domiciliu, operatorii vor avea opțiunea de a-și organiza propriile măsuri de piață. Totodată, Uniunea Europeană va majora contribuția la programele naționale de sprijinire a sectorului vinicol cu 10%, ajungând la 70%. Aceasta va introduce plăți în avans pentru distilarea și depozitarea de criză, care pot acoperi costurile în proporție de până la 100%.
Printre măsurile excepționale se află derogarea temporară de la normele Uniunii Europene în materie de concurență: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale UE în materie de concurență în situații de dezechilibre grave ale piețelor. Comisia a adoptat acum o astfel de derogare pentru sectorul vinicol, permițându-le operatorilor să se auto-organizeze și să pună în aplicare măsuri de piață fiecare la nivelul său pentru a-și stabiliza sectoarele, cu respectarea funcționării pieței interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, operatorii vor putea să planifice acțiuni de promovare comune, să organizeze depozitarea de către operatori privați și să-și planifice în comun producția, conform profit.ro.
De asemenea, sectorul fructelor și legumelor va beneficia de o majorare de la 50% la 70% a contribuției Uniunii Europene la diferitele programe gestionate de organizațiile de producători. În acest mod, acestea vor avea flexibilitate sporită în ceea ce privește punerea în aplicare a propriilor programe.
Măsurile acestea completează pachetul adoptat recent, care a fost benefic pentru sectorul vinicol și includea flexibilitate sporită a mecanismelor de controlare a potențialului de producție, așa-numitul instrument al recoltării în verde.