Social, Stiri Brasov

Brașovul vrea să atragă 100 de milioane de euro de la UE pentru construcția unui Centru de Management Integrat la Deșeurilor la 30 de kilometri de municipiul reședință de județ

Vineri, 3 iulie, şi luni, 6 iulie 2020, la sediul Consiliului Judeţean Brașov au avut loc discuții tehnice cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, respectiv cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţinute de preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea şi de vicepreşedintele Tóásó Imelda, pentru identificarea unor soluții care să permită demararea investițiilor prevăzute în proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Braşov” (SMID), cât mai curând posibil.

„În cadrul întâlnirii cu Ministrul Fondurilor Europene am propus ca pentru urgentarea realizării investițiilor necesare pentru crearea unui sistem de management integrat al deșeurilor, unele activități să poată fi realizate de către unităţile administrativ-teritoriale, în acord cu strategia prevăzută prin proiect şi rambursate după semnarea contractului de finanţare.

În acest moment, ghidul solicitantului prevede că orice cheltuială este eligibilă, doar dacă este angajată şi plătită de către aplicant, în cazul de faţă Consiliul Judeţean. Însă, conform legislației în domeniul gestionării deşeurilor, CJ ar putea angaja cheltuieli legate de managementul deşeurilor numai după aprobarea proiectului, iar până atunci aceste investiţii cad în sarcina primăriilor. De exemplu, există localităţi dispuse să investească în construirea centrelor de colectare prin aport voluntar, prin care s-ar accelera creşterea gradului de reciclare a deşeurilor, dar trebuie gasită o cale legală pentru rambursarea acestor cheltuieli.

Totodată, am cerut Ministerului Fondurilor Europene ca reglementarea situaţiei legale a terenurilor pe care urmează a se realiza investiţiile, în special pentru Centrul de Management Integrat al Deşeurilor – care reprezintă componenta cea mai importantă a proiectului, să poată fi finalizată după depunerea cererii de finanţare. Avem promisiunea că aceste propuneri vor fi analizate în următoarele zile.

De asemenea, astăzi, împreună cu ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, am vizitat depozitul ecologic privat Fin-Eco asupra căruia s-a convenit că urmează a fi integrat în proiectul «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Braşov», după care i-am prezentat stadiul de pregătire al SMID. Pentru reuşita acestui proiect este necesară conlucrarea tuturor autorităţilor, atât de la nivel local, cât şi central”, a afirmat Tóásó Imelda, vicepreşedintele CJ care coordonează implementarea SMID.

În vederea conformării județului cu prevederile legale în domeniul gestionării deșeurilor, Consiliul Județean Brașov, ca unic solicitant eligibil, a demarat procedura de accesare de fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 3, Obiectiv Specific 3.1. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Management al Deșeurilor, în vederea realizării Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Brașov”. În acest sens, în urma procedurii de licitație publică, în luna iulie 2019 s-a  încheiat contractul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov – Servicii de consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea proiectului cu Asocierea SC EPMC Consulting SRL – SC FINTECH ADVISERS SRL din Cluj-Napoca.

Până în prezent s-a elaborat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Brașov, care se află în faza procedurii de avizare SEA în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, iar în vederea definitivării Master Planului și a Studiului de Fezabilitate aferente proiectului SMID Brașov, s-au stabilit condițiile pentru amplasamentele viitoarelor instalații de tratare a deșeurilor: un centru de management integrat al deșeurilor (CMID), care include construirea unei stații de sortare, a unei stații de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă şi a unei stații de compostare; stații de transfer și centre de colectare prin aport voluntar. Localizarea CMID are impact asupra delimitării zonelor de colectare și transfer. Proiectul prevede investiții la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din județ privind colectarea selectivă și transportul deșeurilor.

Cererea de finanțare se preconizează a fi depusă la sfârșitul anului 2020, acest termen fiind agreat împreună cu experții Jaspers și reprezentanții Autorității de Management POIM. Consultările cu experții JASPERS au rolul de a scurta perioada de evaluare a proiectului, Consiliul Județean Brașov dorind să se asigure că Cererea de finanțare și documentele anexe, odată finalizate și încărcate în aplicația MySMIS, respectă întocmai cerințele finanțatorului.

Realizarea cererii de finanțare este condiționată de definitivarea Studiului de Fezabilitate, care presupune ca amplasamentele pentru investițiile propuse a se realiza să fie puse la dispoziția proiectului.

Pentru investiția cea mai importantă din cadrul proiectului, respectiv realizarea CMID, au fost analizate două opțiuni:

  1. Construirea unui depozit de deșeuri nou pe același amplasament cu CMID, localizat în centrul județului;
  2. Integrarea în proiect a depozitului de deșeuri conform existent, administrat de un operator privat (Fin-Eco) și construirea CMID în aproprierea acestuia.

Având în vedere că la nivelul județului Brașov există un depozit de deșeuri municipale conform, s-a transmis autorităților de la nivel național și local un „Raport de analiză instituțională privind integrarea Depozitului ecologic zonal Brașov de deșeuri nepericuloase clasa «b», titular FIN-ECO, în proiectul SMID Brașov sau realizarea unui depozit nou”.

Acest Raport s-a supus atenției tuturor factorilor implicați, în vederea agreării modului de asigurare a activității de depozitare în cadrul viitorului SMID. Punctele de vedere transmise de autoritățile reglementatoare  – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – au determinat reanalizarea alternativelor în ceea ce privește investițiile propuse a se realiza în cadrul proiectului și în acest sens s-a demarat acțiunea de identificare a unui teren pentru construirea CMID, care să se afle la o distanță de maxim 30 Km față de Municipiul Brașov și actualul depozit.

Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 100 milioane de euro, iar prin investițiile propuse se dorește asigurarea unui management performant al deșeurilor la nivelul județului Brașov și atingerea țintelor impuse de legislația în vigoare.

2 Comentarii

  1. Florin Solomon

    Fara realizarea proiectul ing. Francu, care rezolva problema gunoaielor fara noxe si produce combustibil ecologic, se cheltuiesc multi bani si nu se rezolva problema.

  2. Rusu Alexandru Manole

    Fostul depozit de gunoi de langa raul Timisul Sec este scormonit zilnic de un cetatean din Galati,cautand si recuperand metalele aruncate in timp acolo.Va intreb care a fost interesul Primariei acordandu-i acestui cetatean dreptul de a exploata rampa veche de gunoi,lasand in urma acelasi munte de gunoi ,imprastiind doar mirosul si gazele acumulate in timp.Depozitul a fost acoperit cu pamant pentru conservare ,atunci can s-a infintat noua rampa,pe el crescand copaci care mascau uratenia de la marginea orasului.Acum vantul imprastie plasticele si mirosurile .Pentru pungulita unui om ,orasul se polueaza si toti intreaba de unde.Garda de mediu calareste doar groapa noua de gunoi ,acolo unde se mai respecta regulile de acoperire si conservare.Acum ca Presedintele a promulgat legea mirosurilor,aveti arma ,doar vointa va mai trebuie.Stanele de oi,cele care sunt localizate sub balcoanele noastre ,la uz Carfil si in Anvargarden cand vor disparea?Vin alegerile si noi vom stii unde sa punem stampila.Baiatul meu mi-a zis ca nu vrea sa se faca cioban,indemnandu-l sa-si cumpere apartament in Avangarden.Va multumesc pentru ragazul de a-mi citi cele scrise!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

18,4 km de rețea nouă de apă în Brașov, la finalizarea unui contract din fonduri europene
Contractul de lucrări CL9F – „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie apă potabilă şi canalizare în Braşov şi Săcele” Lot I
Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile: Purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile închise sau deschise aglomerate
Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de
Un serial despre comoara pierdută a dacilor, care se filmează și în Brașov, Râșnov sau în Piatra Craiului, are nevoie
Producţia „Egregora: Comoara pierdută”, în regia lui Andrei Chiriac, despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii şi religii
Premieră absolută la ANAF: Identificarea vizuală online pentru înregistrarea în SPV
Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au dezvoltat și implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat
Brașovul, lider absolut la infracțiuni silvice: În primele șase luni s-au deschis peste 131 de dosare penale împotriva hoților de
Peste o mie de dosare penale au fost întocmite, în prima jumătate a anului, de către instituţiile de control aflate
Ministrul Sănătății: Previziuni pot fi multe, putem ajunge la peste 2.800 de cazuri de coronavirus/zi sau la un sfârșit de
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că, în măsura în care nu se respectă regulile, putem ajunge chiar la
Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6
Persoanele fizice vor avea posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie mai devreme de 1 septembrie 2021, aşa cum prevede
6 „gropi de gunoi” ilegale, descoperite în municipiul Brașov. Proprietarii, somați de polițiști să facă curat, iar dacă nu se
Șase locații din Brașov s-au transformat în adevărate depozite de deșeuri, fie provenite din construcții, fie chiar menajere, cazuri în
Palatul Telefoanelor se transformă în hotel cu 111 camere în urma unei investiții de 14 milioane de euro. Noua unitate
Hotelul Radisson Blu Aurum Brașov va fi finalizat la sfârșitul anului 2021, fiind primul hotel afiliat la brandul Radisson BLU
USR va „înghiți” PLUS, sâmbătă, în cadrul unui congres online
USR și PLUS vor fuziona sâmbătă în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3.200 de delegați,
VIDEO Stadiul lucrărilor pe bucata de autostradă Râșnov – Cristian a ajuns la 60%
Tronsonul Autostrăzii A3 Comarnic-Brașov dintre Râșnov și Cristian (6,3 kilometri de autostradă și 3,7 kilometri de drum de legătură cu
Primăria Brașov va distribui măști gratuite pentru 6.000 de persoane. Care sunt categoriile de beneficiari
Primarul George Scripcaru va propune Consiliului Local, în ședința de mâine, achiziția și distribuția de măști de protecție pentru un
58 de noi cazuri de SARS-CoV-2 la Brașov, care ajunge la 3.810 îmbolnăviri. În România au fost raportate 1.454 de
Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Investiție urgentă și imperios necesară la Săcele: un cimitir de 10 hectare
Primăria Săcele a început demersurile pentru construirea unui cimitir municipal. Edilii susțin că investiția este imperios necesară, ținând cont de
Provocarea Dracula Digital continuă și în 2020
Dracula Digital este parte a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival. În acest an, competiția Dracula Digital 2020
Clienții ING pot să retragă sume de sub 500 de lei cash din bancomatele băncii fără a-și folosi cardurile
Începând cu acest weekend, clienții ING care dețin un cont curent au posibilitatea de a retrage sume mici de numerar
Grecia extinde interdicțiile şi restricţiile pentru turiștii români
Autorităţile elene au extins interdicţiiile şi restricţiile pentru străinii din mai multe ţări, scopul declarat fiind limitarea extinderii epidemiei de
Germania pune Brașovul pe lista zonelor roșii din România. În ce condiții se intră în țară
Judeţele Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și municipiul Bucureşti au fost incluse de autorităţile germane
Germanii de la Lidl se extind și la Săcele
Retailerul german Lidl va deschide până la finele acestui an un magazin în municipiul Săcele, acesta fiind cel de-al șaselea
Școlile modulare, o soluție luată în calcul de Primăria Brașov pentru începerea noului an în condiții de distanțare socială
Primăria Brașov ia în calcul mai multe variante, astfel încât noul an școlar să poată debuta a jumătatea lunii septembrie
Una dintre secțiile ATI ale Spitalului Județean Brașov intră în renovare
După ce anul acesta au fost derulate o serie de lucrări de reabilitare la parterul și subsolul staționarului Tractorul al