Compania de Drumuri a prelungit până pe 30 iunie 2021 revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș, parte din viitoarea șosea de mare viteză Sibiu – Brașov – Bacău (A13). Contractul pentru acest proiect a fost semnat în primăvara anului 2015 și încă nu e gata. Între timp, însă, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a eliberat primul aviz de mediu pentru autostrada care face legătura între Sibiu și Făgăraș.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat luna trecută prelungirea contractului de „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș”, proiect co-finanțat din fonduri europene.
„Perioada de implementare a Proiectului este de 74 luni, respectiv între data de 01.05.2015 și 30.06.2021 la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor”, se arată în anunțul CNAIR. Durata neobișnuit de mare de implementare, de 74 de luni, a atras însă atenția pasionaților de infrastructură de pe forumul Asociației Pro Infrastructură (API).
În sinteza dedicată proiectului, reprezentanți ai API detaliază evoluția proiectului din 2015 și până în prezent: „Acest contract de revizuire a studiului de fezabilitate a fost suspendat între 18.11.2015 și 18.11.2016 din cauza lipsei de finanțare. După identificarea unei surse de finanțare, contractul a fost desuspendat, realizându-se primele investigații geotehnice în primăvara anului 2017 pe sectorul din apropierea orașului Făgăraș. Apoi, până la începutul anului 2019 a avut loc o dezbatere de lungă durată CNAIR-Consitrans-Jaspers cu privire la traseul și soluția tehnică câștigătoare pe sub-secțiunea dinspre Sibiu. După ce în primă fază (prima analiză multi-criterială) părea că alternativa câștigătoare va conecta proiectul la A1 în zona Veștem, în mod surprinzător la a doua analiză multicriterială a ieșit câștigătoare alternativa care se conectează la A1 în zona Boița, reprezentând un ocol de peste 10 km pe relația principală est-vest. Au fost observate echipamentele pentru forajele geotehnice în zona Boița în octombrie/noiembrie 2019.
Încă nu a fost lansată procedura privind obținerea acordului de mediu”, spun reprezentanții API. Contractul de „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș” a fost semnat în aprilie 2015 cu asocierea Aecom Inginieria – Consitrans – Search Corporation pentru suma de 16,31 milioane de lei, fără TVA. Rămâne de văzut dacă anul viitor, după șase ani de la semnarea contractului, se va finaliza revizuirea studiului de fezabilitate pentru acest tronson din A13.
Autostrada de la Sibiu la Brașov este cerută și de unul dintre cei mai mari angajatori privați din România, Continental.