
După ce și-au aflat, ieri, locul în ierarhia județeană, după media de admitere, absolvenții de gimnaziu trebuie să-și completeze, începând de astăzi, fișele cu opțiunile pentru liceu. Completarea fișelor se face de către candidați , alături de părinți, asistați de diriginții claselor a VIII-a la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Absolvenții trebuie să consulte și broșura admiterii, unde sunt detaliate specializările și ultimele medii cu care s-a intrat anul trecut. Broșura poate fi accesată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Brașov – isjbrasov.ro.
Peste 5000 de locuri în liceele brașovene
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov, disponibile, în cele 41 de unități liceale și profesionale sunt peste 5000 de locuri. 3.108 locuri sunt la nivelul liceal, zi (1.820 la filiera teoretică, 1.036 la filiera tehnologică și 252 la filiera vocațională). Alte 1.901 locuri sunt pentru învățământul profesional și dual. „Distribuția pe cele două niveluri de învățământ (liceal și profesional) a celor peste 5.000 de locuri la clasa a IX-a, respectă atât proporția din prevederile metodologice ale Ministrului Educației și Cercetării privind proiectul panului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 (două treimi liceu și o treime profesională) cât și solicitarea agenților economici din județul Brașov”, a explicat Valentin Bucur, purtător de cuvânt al IȘJ Brașov.
Peste 4400 de candidați de repartizat. Prima notă în ierarhia județeană: 10. Ultima – 1,99
În acest an, peste 4.400 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Brașov au participat la Evaluarea Națională, dintre care peste 3.400 au obținut medii peste 5.00. Toți cei care au participat la Evaluarea Națională vor intra în prima etapă de repartizare computerizată la liceu. „Noutatea în acest an o reprezintă faptul că absolvenții care doresc să se înscrie pentru unul din locurile din unități liceale din alt județ, depun fișa de opțiuni tot în unitatea școlară unde au absolvit clasa a VIII-a, fără a mai fi necesară deplasarea în județul respectiv, la centrul special desemnat pentru acești candidați”, a mai spus Valentin Bucur.
În județul Brașov, 11 candidați vor intra cu media 10 la ce liceu își doresc. La Evaluarea Națională, județul Brașov a avut 30 de medii de 10, dar media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%. Astfel, restul mediilor de 10 de la Evaluarea Națională se regăsesc în următoarele locuri în Ierarhie, cu medii de peste 9,90. Asta din cauză că absolvenții de gimnaziu au avut medii ale anilor de gimnaziu de 9,99 sau 9,98.
În acest an, dat fiind că au fost medii mari înregistrate la Evaluarea Națională, și mediile de admitere au crescut. Astfel, în acest an, în județul Brașov sunt peste 800 de medii cuprinse între 9,99 și 9,00 și peste 900 de medii de admitere între 8,99 și 8,00. Tocmai pentru că sunt multe medii mari, absolvenții de gimnaziu sunt sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni pe fișe. În cazul în care au prea puține opțiuni pe fișă, riscă să rămână nerepartizați.
În județul Brașov, cea mai mică medie de admitere este 1,99, a unui candidat de la Școala Gimnazială nr. 15, din municipiu.
Fișele cu opțiuni trebuie completate până în 8 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc în 10 iulie. Cei care nu au participat la prima etapă, pot intra în a doua etapă a repartizării, în perioada 24 iulie – 4 august.