Primăria Brașov a stabilit proiectele pe care le va depune spre finanțare din exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021 – 2027. Acestea vizează mai multe categorii, cum ar fi eficientizare energetică, infrastructură de sănătate, educație, socială sau transport, precum și patrimoniu, turism sau regenerare urbană. Valoarea totală a acestor proiecte depășește 3 miliarde de lei. Pe lista de proiecte se numără și noul spital, care este cea mai de anverugră investiție estimată la peste 2 miliarde de lei, dar și extinderea domeniului schiabil din Poiană spre Râșnov.
Vă prezentăm în continuare proiectele propuse a fi finanțate prin noul exercițiu al Uniunii Europene:
Categoria ,,Eficientizare energetică”
- Eficientizare energetică și consolidarea clădirilor publice
Valoare estimată: 46,5 milioane lei.
Categoria ,,Infrastructură de sănătate”
- Construcție Spital Clinic Regional de Urgență Brașov
Valoare estimată: 2,37 miliarde lei
Categoria ,,Infrastructură educație”
- Construirea/înființarea unei grădinițe și a unei școli în cartierul Tractorul, construire/înființare creșe
Valoare estimată: 10 milioane de lei.
Categoria ,,Infrastructură Socială”
- Construcție Sală Polivalentă multifuncțională
Categoria ,,Infrastructură transport”
- Extinderea spațiului central al orașului prin crearea unor spații partajate (pietonale sau semi-pietonale) în arealul Centrul istoric – Bartolomeu – Centrul Civic
Valoare estimată: 50 milioane de lei.
- Achiziția de mijloace de transport moderne, ecologice – achiziție autobuze electrice, dublu articulate (25 metri) sau cu propulsie pe hidrogen.
Valoare estimată: 100 milioane de lei.
- Realizarea unor noi legături directe pentru viitorul aeroport Brașov-Ghimbav, nodul de autostrada A3 și Poiana Brașov
Valoare estimată: 78 milioane de lei.
- Realizarea unui sistem integrat de pasaje subterane/supraterane rutiere, pietonale și ciclistice, în vederea descongestionării traficului (pasajul hobanat de la Sala Sporturilor)
Valoare estimată: 168 milioane de lei.
- Calea Verde a Municipiului Brașov – Conectarea ariilor majore de teren prin soluții de transport ecologic
Activități principale:
Realizarea unei artere verzi a orașului Brașov, cu lungimea de aprox. 25 km. care să unească centrul orașului, Universitatea, gara, autogara, zonele mari comerciale și industriale/de business și zonele din apropierea ariilor rezidențiale, care va consta în:
– Amenajarea de suprafețe pietonale. Activitatea constă în reabilitarea trotuarelor și a indicatoarelor, amenajarea de spații comune pentru pietoni, dotarea cu mobilier urban.
– Construirea de piste pentru biciclete, triciclete și trotinete electrice. Pistele pentru biciclete vor avea lățimi de minim 2,50m (3,00m optim) pentru circulația dublu sens, asigurându-se un spațiu de siguranță față de partea carosabilă de minim 1 m.
– Amenajarea de stații pentru închiriere biciclete OPȚIUNEA A: Stații de închiriere de biciclete cu andocare (21 de stații, cu câte 25 de biciclete fiecare), plus un vehicul pentru colectare/livrare biciclete. OPȚIUNEA B: – Chioșc pentru închirierea bicicletelor (cu asistent).
– Construirea unei benzi de circulație auto, dedicată transportului public de călători și circulației autoturismelor electrice.
Valoare estimată: 86 milioane de lei.
Categoria ,,Infrastructură și dezvoltare teritorială”
- Smart city Brasov – 1. Sisteme inteligente pentru managementul infrastructurii domeniului public al Municipiului Brașov, 2. Extindere și reabilitare iluminat public
Valoare estimată: 120 milioane de lei
- Tren metropolitan
Utilizarea infrastructurii feroviare existente pe teritoriul Municipiului Brașov și Comunei Cristian pentru dezvoltarea unui coridor de mobilitate urbană și dezvoltarea unei componente feroviare a transportului public urban răspunde necesităților identificate în cadrul PMUD și contribuie major la atingerea dezideratului de creștere a calității vieții locuitorilor.
Valoare estimată: 121 milioane de lei
Categoria ,,Patrimoniu”
- Consolidarea, protecția și conservarea clădirilor din zona istorică, a monumentelor istorice și clădirilor de patrimoniu. Reabilitarea curţii Bisericii Negre, Piața Sfatului, Casa Sfatului, zidurile Cetății etc.
Valoare estimată: 75 milioane de lei
Categoria ,,Regenerare urbană”
- Reconversie zone abandonate în zone verzi – zona industrială Rulmentul și zona fostei rampe Timiș-Triaj
Valoare estimată: 35 milioane de lei
- Regenerare urbană și reabilitare cartiere de blocuri din municipiului Brașov – cartier Valea Cetății
Valoare estimată: 122,5 milioane de lei
Categoria ,,Turism”
- Extinderea domeniului schiabil în Poiana Brașov/ Extindere transport cablu în Poiana Brașov. Optimizarea sistemului de colectare ape pluviale, amenajarea lacului din Poiana Brașov și crearea unui sistem alternativ de alimentare cu apă a lacului din masivul Postăvarul
Valoare estimată: 88 milioane de lei.