
Primarul George Scripcaru, împreună cu președintele Consiliului Județean Adrian Veștea și ministrul secretar de stat în MLPDA, Mihai Veștea, a avut ieri o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, pentru a discuta modalitatea în care Compania Națională de Investiții va prelua construcția Sălii Polivalente din zona fostului Stadion Municipal. Această întâlnire a avut loc în urma declarației de vineri a premierului, care a promis sprijinul Guvernului pentru această investiție.
În cadrul vizitei pe care premierul Ludovic Orban a efectuat-o la Brașov, acesta a promis că finanțarea Sălii Polivalente a Brașovului va fi asigurată și cu fonduri guvernamentale. „Este o sală polivalentă modernă, de mare capacitate. Este un proiect care va fi finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI) cu o cofinanțare din partea autorităților locale”, a susținut premierul.
În urma întâlnirii de luni, primarul a depus la București documentația necesară pentru preluarea acestui obiectiv de investiții de către CNI și includerea lui în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de sport”.
Discuții cu privire la preluarea Clubului Brașovia
,,Ieri am fost împreună cu Adrian Veștea (președintele Consiliului Județean Brașov, n.n.) la Guvern, unde ne-am întâlnit cu premierul și cu ceilalți factorii decizionali pentru a discuta despre proiectul sălii polivalente. În urma discuției cu prim-ministrul Ludovic Orban, reprezentanții Ministerului Dezvoltării și cei ai Companiei Naționale de Investiții, am depus la CNI documentația necesară pentru finanțarea construirii Sălii Polivalente. A fost înregistrată și urmează să fie introdus acest proiect în lista de sinteză a ministerului. Sper ca, într-o viitoare ședință de guvern, Sala Polivalentă să fie introdusă pe lista de investiții cofinanțate de minister, prin Compania Națională de Investiții. Este foarte important acest lucru pentru că în zona respectivă noi mai derulăm un proiect POR pentru parcare multietajată în zona capătului de linie Bartolomeu, care va deservi, inclusiv, Sala Polivalentă. Am avut o discuție și cu ministrul Educației, pentru a prelua Clubul Sportiv Școlar Brașovia, care să intre în structura școlară a Municipiului Brașov, pentru a putea să investim acolo, și într-o perspectivă să discutăm despre un viitor stadion care să fie conexat la Sala Polivalentă. Vom crea astfel un pol de activități sportive și de agrement în zona Bartolomeu“, a declarat primarul George Scripcaru.”
Primăria Brașov a eliberat autorizația de construire pentru aceste obiectiv (AC nr. 189/2020, n.n.), iar în următoarele zile firma de proiectare SC Dico și Țigănaș va preda și proiectul tehnic pentru edificarea construcției, după care va putea fi lansată licitația de lucrări.
Conform documentației întocmite de către SC Dico&Țigănaș birou de proiectare SRL, capacitatea Sălii Polivalente este de 11.211 locuri, din care 10.059 locuri în sala principală şi 1.152 locuri în sala secundară (de antrenament). Suprafața de teren aferentă acestui obiectiv (include construcția și zonele adiacente) este de 148.210 mp.
Fundația clădirii va fi pe o structură de piloți
Sala principală a polivalentei va fi destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități. În cadrul Sălii Polivalente s-a realizat și o sală de antrenament, care este de asemenea dotata cu tribune pentru public.
Având în vedere natura terenului, rezultată din studiul geotehnic, fundația Sălii Polivalente va fi construită pe o structura de piloți și va fi dezvoltată pe patru nivele:
– Subsolul este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport și sălii de antrenament și la anexele sportivilor (vestiare). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru sportivi/artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice și de aprovizionare pentru serviciile publice. Parcajul subteran va asigura 72 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 6 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestică a terenului.
– Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.
– Mezaninul este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare, trei zone cu logii pentru acces în exterior, patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri, baruri, garderobe, logii pentru fumători. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zona de bucătărie pentru serviciul de restaurant de la etajul următor.
– Etajul 1 este alocat atât publicului cat și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, peste sala de antrenament. Atașate zonei de alimentație sunt propuse o bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.