
O brașoveancă de 20 de ani împărtășește frumusețea florilor culese din grădina mamei sale cu locuitorii orașului de la poalele Tâmpei și nu numai. Aceasta consideră că feminitatea poate fi concentrată într-o bijuterie ce îți poate oferi încredere în propria persoană.
Ioana Dan, o tânără care a intrat în comunitatea artizanilor brașoveni acum 3 ani, realizează bijuterii prin care împărtășește și cu alții frumusețea florilor nemuritoare. „Bunica mea îmi adusese la un moment dat niște ghiocei, iar mie mi s-au părut atât de frumoși încât mi-am dorit să îi păstrez cumva și, inițial, i-am presat, însă voiam să mă bucur altfel de ei. Am găsit pe internet o modalitate de a folosi rășina pentru a-i conserva și a realiza bijuterii cu aceștia. Au ieșit absolut superbi și atunci m-am hotărât să presez mai multe flori pentru a împărtăși frumusețea acestora și cu cei din jurul meu”, povestește aceasta.
„Minx”, genul acela de femeie îndrăzneață, dar cu un aer clasic
Pagina de Facebook The Minx Concept a apărut în noiembrie 2019, reprezentând un concept sugestiv de care Ioana s-a lovit prima dată în cercul său de prieteni. „Cuvântul <<minx>> reprezintă genul acela de femeie îndrăzneață, dar care își păstrează aerul clasic și cuminte. Acest lucru mă caracterizează pe mine, dar am vrut ca și purtătoarele de bijuterii pe care le creez să se simtă astfel în momentul în care se afișează cu o creație de a mea. Cred că avem nevoie de puțin mai multă natură în viețile noastre, iar florile, pe lângă faptul că sunt feminine, au un anumit mister care le învăluie și care așteaptă să fie descoperit”, susține Ioana.
Realizează bijuterii cu florile din grădina mamei
Costul unui obiect handmade este între 20 de lei pentru lănțișoarele foarte mici și puțin peste 100 de lei pentru seturile alcătuite din 3 piese. „Sunt de părere că asocierea dintre o doamnă sau o domnișoară cu florile reprezintă feminitate și generează încredere în sine. Din acest motiv mi-am dorit ca obiectele pe care le fac să fie accesibile pentru oricine. În general, clientul poate alege din bijuteriile pe care le am disponibile. Întrucât vremea este foarte schimbătoare, nu pot garanta că îmi vor înflori bujorii la începutul lunii mai, cum se întâmpla până acum, când ei au inflorit de fapt la început de iunie, așadar evit să preiau comenzi în avans”, afirmă Ioana.
Aceasta a mărturisit că realizarea unei bijuterii reprezintă o combinație între artă și îndemânare. „Florile sunt presate, acest proces durând undeva la o săptămână. Mai apoi, în funcție de matrițele le care le am pentru rășină, îmi aleg dimensiunile bijuteriei. Procesul de uscare al obiectului este unul îndelungat, respectiv de 24 de ore până pot scoate bijuteria din matriță. Aceasta trebuie lăsată alte 24 de ore până să fie retușată sau slefuită pentru a nu avea marginile aspre. În final, urmează partea de asamblat în medalioane, cercei sau broșe. Lucrez în general cu florile pe care le culeg din grădina mamei, dar pot lucra și cu cele ale clientelor, pe care acestea le primesc sub formă de buchet”, spune Ioana.
Îi învață pe clienți cum se presează florile
În cazul în care clientul are un buchet din care dorește să păstreze o floare, aceasta îi explică cum anume poate presa floarea din care ea va realiza mai târziu o bijuterie. „Florile pe care vrei să le presezi trebuie să fie proaspete. Va trebui să suprapui 2 șervețele mai groase pe care le împăturești pe jumătate. Vei așeza cu grijă florile pe șervețel, fără a indoi petalele și fără să le suprapui, iar apoi le vei acoperi cu cealaltă jumătate. Acesta va fi pus sub o carte sau orice altă greutate gășești prin casă, dar neapărat pe un loc drept. Șervețelele vor fi schimbate zilnic pentru ca florile să nu putrezească. Procesul poate dura până la 5 zile, cam atât durează până când florile sunt complet uscate. Eu mai apoi mă voi întâlni cu clientul, voi prelua florea, iar bijuteria personalizată va fi gata în câteva zile”, afirmă Ioana.
Bijuteriile sale au ajuns în toată țara
Aceasta a avut comenzi și din alte județe, bijuteriile sale ajungând în întreaga Românie. „În luna martie am avut comenzi măricele de mărțișoare. Am avut soți care au comandat mărțișoare pentru a fi oferite de către copilul lor la școală. De asemenea, o doamnă a luat mai multe bijuterii pentru a le dărui prietenelor sale. În general, oamenii apelează la mine la recomandarea cunoscuților. Mulți dintre ei se interesează întotdeauna ce obiecte noi am mai adăugat în propriul portofoliu”, spune Ioana.
Tânăra a participat la diverse târguri din Brașov, oamenii fiind impresionați de faptul că o persoană de doar 20 de ani are astfel de înclinații. „Târgurile în care m-am împlicat au fost în principal cele caritabile de Crăciun și de Dragobete ale asociației în care sunt voluntară, respectiv Beard Brothers Brașov. Totodată, am fost și la cel organizat de Crăciun de Galeria Ora0 și în momentul de față sunt rezident oficial la Rope Street Museum. Am rafturile mele acolo, de unde doritorii își pot alege bijuteriile favorite”, încheie Ioana.