Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a scos la iveală faptul că România, Polonia și Slovacia sunt țările cu cel mai mare deficit de îngrijitori pentru bătrâni din lume. Totodată, România este și unul dintre cei mai mai exportatori de forță de muncă tocmai în acest domeniu.
În timpul pandemiei de coronavirus, deficitul de îgrijitori a devenit acut, în timp ce tocmai centrele speciale pentru bătrâni au ajuns să fie cele mai afectate instituții din toată lumea, alături de spitale și clinici. Angajații din aceste centre au fost forțati să lucreze în condiții de stres major pe durata întregii pandemii.
Organizația internațională a identificat câteva motive comune în România, Polonia și Slovacia pentru care situația este atât de critică, numărul îngrijitorilor fiind mai mic decât jumătatea mediei din statele OCDE. Acestea sunt:
– în cele trei țări, bătrânii sunt îngrijiți de familiile lor în mod
tradițional
– unii locuitori nu se pot angaja în seviciul de îngrijire a bătrânilor din
cauza infractructurii proaste de transport din mediul rural
– forța de muncă a emigrat în masă în țările în care plata este mai bună
– criza financiară din 2008 a dus la scăderea bugetelor publice destinate
acestor servicii.
OCDE amintește însă că în România salariul angajaților din sistemul public de îngrijire a bolnavilor a crescut constant în ultimii ani. Țările care ”exportă” cei mai mulți muncitori angajați ulterior în sistemul de îngrijire a vârstnicilor sunt Filipine, India, Mexic, România, Polonia, Bulgaria, Nigeria, Kenya și Liberia, conform g4media.ro.