Numărul mare de persoane depistate cu SARS-CoV-2 a dat naștere unui curent de opinie care a solicitat carantinarea județului Brașov, unii susțșinând că deja Direcția de Sănătate Publică ar fi solicitat luarea acestei măsuri de către Institutul Național de Sănătate Publică. Directorul DSP Brașov, Andrea Neculau, respinge hotărât această idee, precizând că numărul mare de cazuri este datorat testării susținute realizate de autoritățile medicale din județ.
În acest moment există 377 de brașoveni internați în spitale, dintre care 10 sunt în stare gravă, internați în secția ATI a Spitalului Județean Brașov. „Gradul de ocupare al spitalelor COVID este de 88,5%, iar dacă valul va continua nu vom mai avea locuri. Aseară s-a deschis Spitalul Săcele pentru acomodarea pacienților COVID, după un efort imens al medicilor de acolo. În aceste condiții, am solicitat spitalelor din alte județe să ne ajute în preluarea cazurilor din Brașov. La Spitalul din Târgu Mureș ne-au fost oferite 15 locuri, nouă pacienți fiind trimiși deja acolo – în special bărbați asimptomatici”, a mai spus sursa citată.
De asemenea, Neculau a spus că profilul pacienților COVID s-a schimbat în luna iunie. „Dacă luna trecută aveam 60% dintre bolnavi asdimptomatici sau cu simptome ușoare, acum avem doar 40% dintre aceștia cu simptăme ușoare sau asimtomatici, restul fiind cu forme medii ale bolii. Ca să vorbim de o introducere a carantinării județului sau a unor zone din județ ar trebui să ne uităm la cazurile grave, iar noi avem doar 10 cazuri grave în acest moment”.
Sălile de sport nu mai intră în discuție
Autoritățile brașovene pregătiseră Sala Sporturilor din Brașov și sala de sport a Colegiului Moroianu diun Săcele pentru cazarea bolnavilor asimptomatici. „Este o variantă pe care nu o mai luăm în calcul. Cea de la Săcele și pentru că este acum în desfășurare Bacalaureatul, de exemplu. Dar vorbim de niște hale imense în care se află 100 de paturi, cu două dușuri și două grupuri sanitare. Noi ne plângem de starea spitalelor, dar acolo măcar au un acoperiș deasupra capului. De asemenea, ne lipsește și personalul medical care să îngrijească acei bolnavi din sălile de sport. ne lipsesc și în spitale…”, a mai spus sursa citată.
„Așteptăm finalizarea Bacalaureatului și vom discuta deschiderea unor internate ale liceelor pentru acomodarea unor bolnavi COVID. Dar așteptăm o schimbare a protocolului, astfel încât să ni se permită externarea prematură a pacienților vindecați clinic care își așteaptă rezultatele finale, ceea ce va duce la o scădere importantă a numărului de internați din spitale”.
Reamintim că la Brașov au fost depistate până ieri, la orele 13.00, 1.215 de infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 465 au fost depistați doar în luna iunie,
Un comentariu
Este problema serioasa cu spitalele cu infectiile nosocomiale nu numai cu coronavirusul. De aceea aici in Brasov evit deplasarea pe strazile rosii de covid: Strada Nisipului de Jos, Strada Nisipului de Sus, Strada Trotus (partea cu intrarea in spate la spitalul de neurologie) , Strada Dealul Spiri (partea vecina a spitalului TBC) si strada vecina azilului de batrani ‘Casa Tudor’, de altfel si pe trotuarele ‘rosii’ : trotuarul de langa spitalul TBC al drumului Poienii, trotuarul de langa spitalul de neurologie din zona ‘Saguna’, trotuarele vecine spitalului Judetean si trotuarele vecine spitalului de Boli Infectioase (se recomanda evitarea strazii aferente acelui spital).
Dar scorul este un pic masluit si au fost multe testari. In Brasov nu cred ca sunt asa multi confirmati cu coronavirus ca din fericire in municipiu nu avem transmitere comunitara.
Eu oricum respect preventiv masurile de igiena si sunt de acord cu purtarea mastii obligatorii in spatii inchise si chiar si in targuri si statii de trolebuz si alte aglomeratii, si cu dezinfectarea mainii la magazine unde este disponibil lichidul biocid.