
Carburanții continuă să se scumpească după ce în perioada de urgență s-au redus cu 27 de bani pe litru, liderul pieței locale, Petrom majorând în această săptămână benzina în medie cu încă 3 bani pe litru.
Ridicarea restricțiilor de deplasare a impulsionat cererea de carburanți, care în plus s-a suprapus și peste o apreciere a prețului internațional al petrolului. Drept urmare, trendul de ieftinire a benzinei și motorinei din perioada de urgență s-a inversat, în prezent piața autohtonă traversând o perioadă de scumpiri. De la inversarea trendului, Petrom, liderul pieței de carburanți din România, a efectuat patru scumpiri la benzină, una de 3 bani pe litru în urmă cu 2 săptămâni, una de 4 bani pe litru la începutul săptămânii trecute, alta vinerea trecută, de 3 bani/l, și ultima cea de miercuri, tot de 3 bani.
Unde sunt cei mai ieftini carburanți din Brașov
În total, Petrom a majorat în 2 săptămâni prețul mediu al benzinei comercializate în stațiile sale cu 13 bani/litru, jumătate din ieftinirea de 27 de bani efectuată pe perioada de urgență. Scumpirea de 3 bani pe litru efectuată ieri de OMV Petrom este una medie pe stații, în funcție de concurența din zonă (câte benzinării ale competiției se află în vecinătate) și de nivelul cererii locale, aceasta putând fi mai mare sau mai mică. În Brașov, astăzi, cea mai ieftină benzină este în stațiile Lukoil de pe bulevardele Griviței și Vlahuță, 4,33 lei/litru, în timp ce la Petrom este de 4,36 lei/l, la benzinăria de pe Giriviței, 4,37 lei/l la cea din Triaj și 4,38 lei/l la stația de pe Calea București. În ceea ce privește motorina, cel mai ieftin se ivnde la benzinăria Soccar de pe stra Hărmanului, 4,54 lei/l, iar în toate stațiile Petrom din municipiu este de 4,56 lei/l.
Cererea internă de carburanți se va reduce în 2020 cu aproximativ 20%, estimează FPPG, principala organizație patronală a producătorilor de petrol și gaze, ceea ce va influența negativ nu numai rezultatelor companiilor, ci și încasările la bugetul de stat. În aprilie, încasările din accizele achitate de sectorul energetic s-au redus cu peste 36%.