Lucrările de reamenajare a fostului Cinema Popular, lăsat în ruină timp de aproape 18 ani, au evoluat, iar noul centru cultural și de evenimente începe să prindă contur. Acest imobil face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere în viaţa culturală a oraşului a fostelor cinematografe. Primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, care a devenit sală de concerte şi cinematecă, după care, în luna iulie a anului trecut s-a semnat contractul pentru fostul cinematograf Modern, iar în septembrie 2019, pentru Astra, care a fost deja finalizat, însă va rămâne deocamdată închis pentru public, din cauza faptului că nu este permisă organizarea de evenimente în spații închise.
„Suntem într-o fază bunăcu lucrările, în graficul de execuție comform contractului. Acest cinematograf va fi parte integrată în proiectul de transformare a întregii zone de După Ziduri. În această sală vom putea desfășura activități culturale și de alte feluri, care fac parte din proiectul «Parc cultural După Ziduri», derulat în colaborare cu asociația Amural. Constructorul a fost serios și sper să se țină de cuvânt până la finalul contractului”, a precizat primarul George Scripcaru.
Imobilul cu amplasamentul în Braşov, str. Mureşenilor nr.7 a fost construit la începutul sec. XX, respectiv 1911, şi a avut funcţiunea de clădire culturală, găzduind, pentru o perioadă, fostul Cinematograf Popular. Este cunoscută şi sub numele de Casa Meşteşugarilor; construcţia era amenajată pentru întâlnirile meşteşugarilor şi folosită pentru expunerea obiectelor acestora, ulterior transformată şi amenajată pentru funcţiunea de cinematograf.
Potrivit contractului încheiat cu constructorul ploieștean Romconstruct Group SRL, lucrările ar urma să fie definitivate până la finalul lunii septembrie, valoarea investiției fiind de 7,888 milioane de lei (1,7 milioane de euro). „La interior mai este de montat covorul PVC, tâmplăria exterioară, parte de obiecte sanitare, corpuri de iluminat și alte remedieri ce mai apar. La exterior urmează refacerea fațadelor și placarea cu piatră a platformei de terasă. Ne vom încadra în termen, iar dacă ne ajută vrema, vom finaliza chiar și mai devreme”, a precizat Adrian Năstase , director tehnic Romconstruct Group Ploiești.
Activităţi care se pot desfăşura în această clădire, în urma procesului de reabilitare:
– cinematograf cu o capacitate de 175 de persoane;
– sală de spectacole, inclusiv pentru teatru interactiv, prin reamplasarea scaunelor pentru un maxim de 175 persoane;
– sală de dans sportiv sau de societate, beneficiind de vestiarele din subsol, pentru un număr de 175 persoane;
– sală de prezentări de modă, cu participarea publicului, beneficiind de vestiarele nou create în subsolul clădirii, pentru un maxim de 175 persoane;
– sală de festivităţi, cu ring de dans şi scenă, pentru maxim 126 persoane;
– sală pentru evenimente mondene, cu mese de 8 persoane şi scenă, pentru un număr de maxim de 148 persoane;
Proiecţia filmelor din cinematograf se face atât în interiorul sălii, cât şi în exteriorul acesteia, cu ajutorul unor ecrane mobile şi a aparatelor de proiecţie aferente.
În exteriorul clădirii se organizează o terasă, care, în funcţie de eveniment, poate deveni o scenă în aer liber, pe fundalul căreia se pot face proiecţii, care pot fi vizualizate din toată zona cuprinsă între terasa şi pârăul Graft.