După Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria”, Spitalul Sf. Constantin, spital privat, a fost certificat NATO, document care atestă capacitatea unității medicale de a oferi servicii medicale la un standard înalt, inclusiv pentru sectorul militar, în condițiile în care la Sibiu va fi înființat un comandament al Alianței Nord-Atlantice.
Odată cu operaționalizarea Comandamentului NATO de la Sibiu, singurul din S-E Europei, în zona adiacentă acestuia vor fi prezenți aproximativ 300 de militari. Mulți dintre ei vor veni cu familiile, iar acest lucru înseamnă că vor fi cel puțin 1.000 de oameni pentru care este nevoie de existența unor spitale, de stat și private, care să le asigure un anumit standard al serviciilor medicale.
Atribuirea Codului NCAGE (NATO Commercial And Governmental Entity) de către Biroul Național de Codificare, pentru Spitalul Sf. Constantin, înseamnă, conform prevederilor art. 10 din HG.445/2003, că poate încheia contracte de achiziții cu Ministerul Apărării Naționale, în vederea furnizării unor servicii medicale în condiții de calitate și siguranță pentru personalul care participă la misiuni NATO în țara noastră, practic, pentru bazele militare afiliate parteneriatului strategic cu SUA/NATO. Strict tehnic, codul NCAGE este un cod alfanumeric, format din cinci caractere, care reflectă sursa și localizarea documentației tehnice pentru articolul de înzestrare în al cărui bloc de identificare este inclus.
„Acreditarea NCAGE NATO a Spitalului Sf. Constantin ne onorează și reprezintă pentru noi o recunoaștere a standardelor ridicate de calitate pe care ni le asumăm pentru serviciile medicale oferite. Ea vine în completarea celorlaltor acreditări și distincții obținute în cei peste 9 ani de activitate (printre care distincția „Hand Hygiene Excellence Award” – Cel mai curat spital din Europa, acordată în 2013 de Organizația Mondială a Sănătății; certificarea ISO 9001 – TÜV Thüringen, ISO 14644 Cleanrooms and associated controlled environments – pentru Blocul Operator sau RENAR pentru Laborator de analize medicale). (…) Considerăm că spitalul nostru este pregătit din toate punctele de vedere pentru diverse scenarii, putem să preluăm și să tratăm la cele mai înalte standarde cazuri aferente specialităților de care dispunem. Pe viitor, dacă situația o va impune, pe linie medicală militară, consider că am putea lua în calcul adaptarea numărului liniilor de gardă și al specialităților medicale la nevoile suplimentare impuse de acest parteneriat sau pentru cazurile de urgență și alertă, eventual construirea unui heliport în parteneriat cu NATO”, afirmă, într-un interviu pentru caravanaurbană.ro, directorul general al Spitalului Sf. Constantin, Camelia Șamotă.