Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Sănătăţii privind măsurile necesar a fi implementate în cadrul unităţilor care desfăşoară activităţi de tratament balnear.
Conform documentului, pacienții care vor beneficia de tratament în aceste unități vor fi programați și informați cu privire la regulile de distanțare socială, siguranță și igienă ce trebuie respectate.
Pentru programare, unitatea balneară are obligația efectuării unui triaj telefonic al pacienților. La intrarea în unitatea balneară se va efectua în mod obligatoriu un triaj epidemiologic, constând în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienții nu sunt primiți în incinta unității balneare și li se anulează în mod obligatoriu programarea. Totodată unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie.
De asemenea, pacienții care intră la consultație/tratament balnear sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la virusul SARS-CoV-2.
Unitatea balneară se va asigura că pacienții care intră la consult/tratament poartă mască de protecție și protecție pentru încălțăminte.
Personalul cabinetului medical și al bazei de tratament va fi echipat corespunzător cu echipamentul obișnuit în activitatea medicală, conform normativelor în vigoare, cu precizarea că mănușile vor fi schimbate la fiecare pacient consultat/tratat.
În cadrul unității balneare/cabinetelor medicale individuale recepția va funcționa cu un singur angajat pe tură, cu mijloace de protecție (vizieră sau panou transparent, halat de protecție, mănuși de unică folosință).
Pentru accesul personalului în unitatea balneară se recomandă, atunci când este posibil, ca intrarea să se realizeze printr-o cale de acces diferită de cea a pacienților.
La intrarea personalului în tură se va realiza termometrizarea acestuia de către o persoană desemnată în acest sens.
Se recomandă pe cât posibil evitarea contactului între personalul unității balneare, cu menținerea distanței de 2 m în timpul interacțiunilor profesionale.
Personalul care efectuează proceduri de tratament se va spăla în mod obligatoriu cu apă și săpun minimum 20 de secunde și își va dezinfecta corespunzător mâinile și antebrațele înainte și după efectuarea fiecărui tratament.
Sălile de așteptare trebuie să fie dotate cu recipiente ce conțin substanțe dezinfectante pentru pacienți. Este recomandat ca în sala de așteptare să fie un singur pacient, care urmează să fie consultat/tratat. De asemenea, în cazul în care în sala de așteptare se află mai mulți pacienți, unitatea balneară va asigura o distanță minimă de 2 m între aceștia.
Totodată, este recomandată introducerea unui interval de timp de minimum 15 minute între consultații, în scopul aerisirii și efectuării dezinfecției cabinetului și instrumentarului acestuia, precum și schimbării echipamentului medical acolo unde este cazul.
Accesul în cabinetele de consultații și tratament fizic nu este permis pacienților însoțiți de aparținători. Fac excepție pacienții cu dizabilități care au nevoie de însoțitor, pacienții minori sau pacienții cu afecțiuni grave care obțin acceptul medicului curant.
De asemenea, în sala de kinetoterapie și în celelalte încăperi folosite pentru tratament fizic se va efectua distanțarea echipamentelor la 1,5-2 metri unul de altul, eventual amplasate în zigzag dacă spațiul permite. În încăperile menționate vor beneficia de tratament maximum doi pacienți concomitent împreună cu terapeutul, cu respectarea distanței de 2 metri.
La sfârșitul fiecărei proceduri de kinetoterapie/tratament fizic, sălile și echipamentele vor fi dezinfectate.
Este contraindicată efectuarea procedurilor de aerosoloterapie și, respectiv, hidrotermoterapie în spațiu închis.
Ordinul MS prevede că în cabinete/săli de tratament/holuri/grupuri sanitare se vor amplasa recipiente cu dezinfectanți.
Bagajele pacienților se vor depozita în compartimentele special destinate, ce vor fi dezinfectate după eliberare, sau se vor depozita într-un spațiu bine delimitat în saci de unică folosință etichetați cu numele pacientului.
De asemenea, este obligatorie dezinfecția regulată a cabinetelor medicale, spațiilor destinate pacienților (căi de acces, sală de așteptare, recepție, toaletă, vestiare, clanțe, mânere, balustrade), mobilierului din sala de așteptare etc. cu dezinfectant de suprafață conform reglementărilor în vigoare.
Este obligatorie aerisirea sălilor de consultație/tratament după fiecare pacient, fiind obligatorie dezinfecția tuturor dispozitivelor medicale, conform recomandărilor producătorului.
„La băi” cu distanțare socială: Ce măsuri se vor lua în unitățile de tratament balnear
0
Comenteaza aceasta stire
Alte stiri similare
Dosarul în care viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu este cercetată penal pentru presupuse fapte de corupție a fost trimis pe 23…
Asociația „ÎntreVecini” a deschis înscrierile pentru „Incubatorul de Comunitate” și caută 25 de grupuri de vecini din România care doresc…
Polițiștii Secției 2 au fost solicitați, astăzi, să intervină în urma unui apel telefonic la o adresă din Brașov. Agenții…
Ținând cont că pentru unii șoferi regulile de circulație sunt doar orientative, la fel ca și regulile de bun-simț, iar…
Sâmbătă, 19 octombrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programat spectacolul cu opera „Pescuitorii de perle” de…
Ieri în jurul orei 00.40, dimineaţa, polițiștii din Feldioara au fost sesizați de o femeie în vârstă de 40 de…
Un bărbat de 34 de ani s-a urcat la volan băut. În mașină se aflau cei doi copii şi soţia…
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 14-28 octombrie. Vremea va intra într-un proces de răcire în toată țara,…
Iubitorii de jazz sunt invitați la o experiență muzicală deosebită. Seria de concerte Candlelight Castle va crea o atmosferă unică…
Primarul Allen Coliban a anunțat astăzi că au fost finalizate lucrările de amenajare a Bazinului Olimpic și acesta ar urma…
Suedia își actualizează ghidul de pregătire a populației pentru război. Acesta include informații actualizate în urma experienței războiului din Ucraina…
Expert Forum (EFOR) a analizat cheltuielile realizate de partidele politice și politicieni înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale, prin intermediul social media…
41.300 de români își sărbătoresc ziua onomastică cu ocazia praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva. Cel mai întâlnit nume la femei este…
Sportivii de la ACS Karate Brașov au avut un weekend plin de performanțe la Campionatul European de Karate WUKF desfășurat…
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în august 2024, de 1.268.221, cu 23.571 mai puţine…
Articol al USR Brașov Pentru alegerile parlamentare, USR vine în fața brașovenilor cu o echipă de oameni competenți și integri,…
Credincioşii o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile, superstiţiile şi…
Bugetarii vor începe anul 2025 cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, 8 ianuarie. Ministerul Muncii a…
Compania Apa Brașov va efectua marți operațiuni de igienizare a rezervorului de apă Pajiștei. Pentru a putea realiza aceste manevre…
După ce la începutul acestei luni Primăria Brașov a pus în funcțiune primele 10 semafoare de la trecerile de pietoni…