Spitalul Militar Central va face aplicația Coronavirus COVID-19 România ce va cuprinde harta cazurilor, statistica pe zile, informații legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante alte fiecărui caz și un sistem de alertă medicală timpurie.
Acest proiect a câștigat competiția derulată de Ministerul Educației și Cercetării în domeniul de prioritate publică „Sănătate”, Competiția Soluții 1 – „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitare”. În cadrul cometiției au fost înscrise un număr de 33 de proiecte elaborate și susținute de instituții de referință în domeniul acdemic și universitar, medical sau tehnic.
Directorul de proiect, colonelul medic dr. Silviu Stanciu, și-a propus să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină metodele de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunității. Așadar, aplicația va cuprinde și informații legate de infrastructura spitalicească, denistatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.
Beneficiarii principali ai aplicației vor fi membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, aceștia beneficiind de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19. În acest mod se vor putea efectua mult mai facil anchetele epidemiologice. Astfel, va fi operaționalizat un sistem de alertă medicală timpurie.
Totodată, cetățenii vor fi avertizați în timp real de posibilitatea apărută într-o anumită zonă. Având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicaţiei mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluţia propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor şi a numărului de cazuri, apărute în comunitate, precizează Spitalul Militar Central, conform g4media.ro.
Durata de realizare a proiectului este de 12 luni, iar finanțarea acestuia se ridică la valoarea maximă de 500.000 de lei, prin intermediul autorității contractante, respectiv Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.