Stiri Brasov, Turism

Turiștii străini și-au anulat vacanțele în Viscri. Cei români, însă, și-au făcut rezervări pentru iunie și iulie

Alexu Toader şi Mara Elena Oană au lăsat Bucureştiul pentru satul transilvănean Viscri unde au deschis iniţial un restaurant cu specific tradiţional. Apoi au inaugurat şi o casă de oaspeţi, cea mai mică din sat, cu doar două camere. În restaurant ei au în mod normal 55 de locuri la interior şi 30 pe terasă, pe când acum funcţionează doar terasa, conform regulilor de distanţare socială, deci la circa jumătate din capacitatea acesteia.

„Există cerere. Între martie şi mai au anulat aproape toţi străinii şi doar o mică parte au amânat vacanţa pentru 2021. Apoi însă au început să rezerve românii, aşa că suntem fully booked în iunie şi iulie”, spune Alexu Toader de la Viscri 32 – White Barn & Blue House.

El adaugă că au menţinut preţurile, însă acum oferă o serie de servicii extra, cum ar fi mic-dejun inclus sau un coş de picnic cu slow-food. „Cred că va rămâne cerere, sunt mulţi care acum pot lucra remote. Totuşi, se schimbă profilul consumatorului.” El spune că a remarcat şi o categorie de public care înainte venea doar în trecere. „Acum vin cu vouchere de vacanţă şi mâncare la pachet pentru a cheltui cât mai puţin”, spune el.

Adaugă însă că ei nu mai primesc oaspeţi pentru doar o noapte pentru că procesul de dezinfectare e complicat, durând şase ore. La Viscri 32 au doar două camere pentru oaspeţi, cea mai mare parte a businessului fiind cea de restaurant.

„Fluxul mare de turişti este pe zona de restaurant. Undeva la 70% dintre oaspeţi veneau special pentru noi, fie că se cazau sau erau în trecere. Restul de 30% erau cazaţi în sat sau auzeau de noi.“

„Anul trecut sezonul s-a întins între martie şi decembrie, cu iunie-septembrie ca vârf, luni cu flux constant. Restul au fost sub break-even“, spune antreprenorul. Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, cu câteva zeci de mii de vizitatori anual, o bună parte dintre ei străini.

Alexu Toader spune că în mod normal restaurantul are 55 de locuri la interior şi 30 la terasă, pe când acum sunt doar 18-20 de locuri disponibile şi doar la terasă, conform regulilor de distanţare. Dacă se va permite deschiderea la interior a localurilor se vor mai adăuga alte maximum 35. El nu oferă cifre privind numărul de oaspeţi care le-au trecut pragul în 2019.

„Ne-am mutat spontan acum patru ani, după o singură vizită în Viscri. Probabil că nivelul de stres pe care îl resimţeam atunci ne-a făcut să ne vindem apartamentul şi ce mai aveam în Bucureşti şi să ne mutăm în 3-4 luni la Viscri”, îşi aminteşte Alexu Toader. Nu aveau un plan clar, se gândeau să lucreze remote, dar după o discuţie cu consiliul satului au decis altceva. „Sătenii ne-au trasat ei câteva idei de lucruri de făcut. Cel mai important obiectiv din discuţia cu comunitatea a fost să construim un restaurant în care să angajăm femei din sat şi în care să preluăm o parte din fluxul de turişti care vizitau Viscri doar pentru o zi.”

Aşa a apărut Viscri 32 – White Barn & Blue House, ce cuprinde un restaurant slow food amenajat într-o şură săsească şi cea mai mică pensiune-casă de oaspeţi din sat.

Şura-restaurant are o mică echipă formată doar din săteni şi funcţionează ca un proiect social. Totul – de la amenajare, la aprovizionare şi la gătitul propriu-zis  – se face cu resurse locale.

„Fostul grajd de bivoli a devenit o bucătărie modernă, zona de depozitare a fânului a fost convertită în sală de mese, iar la etaj e un mic apartament în care locuim eu şi Mara. Suntem singurii locuitori ai unei şuri din sat.”

Izolarea din ultimele luni a fost de departe perioada în care a fost evident că ideea de a se muta la sat vine cu nişte beneficii uriaşe, spune Alexu Toader. Dacă acum patru ani, marea majoritate a prietenilor lor de la oraş nu înţelegeau cum de au luat decizia asta şi erau neîncrezători că vor rezista în Viscri, acum aceiaşi oameni apreciază libertatea pe care o au cei doi, plimbările pe deal, lucrul în grădină şi liniştea generală „uneori înţeleasă chiar exagerat din social media” pe care traiul la sat li-l oferă.

„Avantajul major a fost că am avut două luni în care am putut să ne bucurăm de curtea noastră, de sat, de vecini. Nimeni nu s-a grăbit, aşa cum se întâmplă în sezon, am reuşit să ne vedem mai mult, am făcut sport, am reparat lucruri.” Dezavantajul uriaş, corespunzător avantajului anterior, este că mulţi dintre locuitori au proiecte în ospitalitate şi, practic, nu au mai avut venituri din decembrie.

„A existat permanent un nivel de presiune financiară, ţinut uneori în frâu de brainstorminguri seara la gin. Am căutat soluţii, am gândit vouchere, am tăiat cheltuieli.”

În această perioadă mulţi oameni se regăsesc în situaţia de a analiza, fie că este vorba de o relocare pentru a lucra remote sau de o încercare antreprenorială.

„Am putea enumera foarte multe avantaje ale traiului într-o zonă rurală. Printre acestea se numără peisajul pitoresc ce îţi oferă multiple posibilităţi de explorare, în pădurile locului sau în satele ascunse din aceşti munţi. Desigur, a fost uşor şi să respectăm regula distanţării sociale fiindcă primul nostru vecin se afla la 1 km distanţă.”

Singurul dezavantaj este acelaşi menţionat de Alexu Toader şi anume îngrijorarea faţă de viitorul proiectelor care au avut de suferit oriunde în lume. „Într-o oarecare măsură, suntem neputincioşi în faţa acestei crize ce nu pare să-şi găsească sfârşitul prea curând; este o perioadă incertă şi impredictibilă pentru multe industrii.”

Numărul proiectelor deosebite apărute în HoReCa în ultimii ani a crescut substanţial. Tot mai mulţi foşti corporatişi sau oameni care au lucrat o vreme peste hotare s-au orientat către astfel de încercări antreprenoriale.

„Poate că trăim într-o bulă în care e plin de exemple de foşti corporatişti sau antreprenori de la oraş, care se mută la sat pentru a face downshifting sau pentru a face ecoturism, gastronomie, agricultură. Dar un lucru e cert, povestea orăşeanului relocat la sat, care se implică în comunitate, care aduce un plus de know-how şi capital începe să devină o poveste recurenţă”, spune Alexu Toader. În Viscri şi în satele din jurul său Sachiz, Meşendorf, Criţ sau Buneşti se conturează o comunitate de oameni români şi străini care generează plus-valoare, spune el.

Aşa cum şurile pot să devină restaurante, tot aşa, antreprenori, corporatişti, avocaţi sau bancheri pot să devină producători de brânză, de dulceţuri, de mezeluri artizanale, sau chiar se reconfigurează în bucătari, devin gazde, ghizi pe bicicletă sau călăre, căutători de trufe sau plante.

„Anul trecut Financial Times spunea despre Transilvania că este nouă Toscană a Europei. Unii cred că este exagerat pentru moment, dar lucrurile se schimbă în direcţia bună şi diversitatea culturală şi naturală sunt două elemente pe care putem să construim pentru viitor”, crede antreprenorul.

În ultimele luni el a avut de mai multe ori ocazia şi timpul să discute cu prietenii din comunităţi slow food, cu amici antreprenori şi corporatişti. Dintre ei, foarte mulţi s-au relocat în afara oraşului, s-au adunat în case de vacanţă sau pe la părinţi, unii şi-au închiriat gospodarii pe termen mediu (2-4 luni) unde copiii pot să se joace în grădină şi ei pot lucra remote, spune Alexu Toader. Pentru unii dintre ei este un pas făcut acum rapid, pas la care totuşi se gândeau de multă vreme. În Sibiel s-a conturat aproape peste noapte o comunitate de familii din Bucureşti care s-au relocat pentru câteva luni. „La fel am înţeles că se întâmplă şi lângă Braşov şi Cluj.”

Un alt aspect interesant este că o categorie destul de numeroasă de oameni care aveau deja o proprietate la sat a început să amenajeze casele şi le-au folosit acum pentru prima oară pentru o perioadă mai lungă sau pentru a planta o grădină.

„Avem prieteni care folosesc oportunitatea de a lucra remote. pentru a-şi construi un stil de viaţă mult mai sănătos. Şi-au închiriat o casă pentru câteva luni, fac echitaţie sau aleargă dimineaţa pe deal, seara gătesc şi proiectează filme în grădină.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

18,4 km de rețea nouă de apă în Brașov, la finalizarea unui contract din fonduri europene
Contractul de lucrări CL9F – „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie apă potabilă şi canalizare în Braşov şi Săcele” Lot I
Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile: Purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile închise sau deschise aglomerate
Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de
Un serial despre comoara pierdută a dacilor, care se filmează și în Brașov, Râșnov sau în Piatra Craiului, are nevoie
Producţia „Egregora: Comoara pierdută”, în regia lui Andrei Chiriac, despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii şi religii
Premieră absolută la ANAF: Identificarea vizuală online pentru înregistrarea în SPV
Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au dezvoltat și implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat
Brașovul, lider absolut la infracțiuni silvice: În primele șase luni s-au deschis peste 131 de dosare penale împotriva hoților de
Peste o mie de dosare penale au fost întocmite, în prima jumătate a anului, de către instituţiile de control aflate
Ministrul Sănătății: Previziuni pot fi multe, putem ajunge la peste 2.800 de cazuri de coronavirus/zi sau la un sfârșit de
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că, în măsura în care nu se respectă regulile, putem ajunge chiar la
Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6
Persoanele fizice vor avea posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie mai devreme de 1 septembrie 2021, aşa cum prevede
6 „gropi de gunoi” ilegale, descoperite în municipiul Brașov. Proprietarii, somați de polițiști să facă curat, iar dacă nu se
Șase locații din Brașov s-au transformat în adevărate depozite de deșeuri, fie provenite din construcții, fie chiar menajere, cazuri în
Palatul Telefoanelor se transformă în hotel cu 111 camere în urma unei investiții de 14 milioane de euro. Noua unitate
Hotelul Radisson Blu Aurum Brașov va fi finalizat la sfârșitul anului 2021, fiind primul hotel afiliat la brandul Radisson BLU
USR va „înghiți” PLUS, sâmbătă, în cadrul unui congres online
USR și PLUS vor fuziona sâmbătă în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3.200 de delegați,
VIDEO Stadiul lucrărilor pe bucata de autostradă Râșnov – Cristian a ajuns la 60%
Tronsonul Autostrăzii A3 Comarnic-Brașov dintre Râșnov și Cristian (6,3 kilometri de autostradă și 3,7 kilometri de drum de legătură cu
Primăria Brașov va distribui măști gratuite pentru 6.000 de persoane. Care sunt categoriile de beneficiari
Primarul George Scripcaru va propune Consiliului Local, în ședința de mâine, achiziția și distribuția de măști de protecție pentru un
58 de noi cazuri de SARS-CoV-2 la Brașov, care ajunge la 3.810 îmbolnăviri. În România au fost raportate 1.454 de
Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Investiție urgentă și imperios necesară la Săcele: un cimitir de 10 hectare
Primăria Săcele a început demersurile pentru construirea unui cimitir municipal. Edilii susțin că investiția este imperios necesară, ținând cont de
Provocarea Dracula Digital continuă și în 2020
Dracula Digital este parte a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival. În acest an, competiția Dracula Digital 2020
Clienții ING pot să retragă sume de sub 500 de lei cash din bancomatele băncii fără a-și folosi cardurile
Începând cu acest weekend, clienții ING care dețin un cont curent au posibilitatea de a retrage sume mici de numerar
Grecia extinde interdicțiile şi restricţiile pentru turiștii români
Autorităţile elene au extins interdicţiiile şi restricţiile pentru străinii din mai multe ţări, scopul declarat fiind limitarea extinderii epidemiei de
Germania pune Brașovul pe lista zonelor roșii din România. În ce condiții se intră în țară
Judeţele Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și municipiul Bucureşti au fost incluse de autorităţile germane
Germanii de la Lidl se extind și la Săcele
Retailerul german Lidl va deschide până la finele acestui an un magazin în municipiul Săcele, acesta fiind cel de-al șaselea
Școlile modulare, o soluție luată în calcul de Primăria Brașov pentru începerea noului an în condiții de distanțare socială
Primăria Brașov ia în calcul mai multe variante, astfel încât noul an școlar să poată debuta a jumătatea lunii septembrie
Una dintre secțiile ATI ale Spitalului Județean Brașov intră în renovare
După ce anul acesta au fost derulate o serie de lucrări de reabilitare la parterul și subsolul staționarului Tractorul al