Stiri Brasov, Turism

Turiștii străini și-au anulat vacanțele în Viscri. Cei români, însă, și-au făcut rezervări pentru iunie și iulie

Alexu Toader şi Mara Elena Oană au lăsat Bucureştiul pentru satul transilvănean Viscri unde au deschis iniţial un restaurant cu specific tradiţional. Apoi au inaugurat şi o casă de oaspeţi, cea mai mică din sat, cu doar două camere. În restaurant ei au în mod normal 55 de locuri la interior şi 30 pe terasă, pe când acum funcţionează doar terasa, conform regulilor de distanţare socială, deci la circa jumătate din capacitatea acesteia.

„Există cerere. Între martie şi mai au anulat aproape toţi străinii şi doar o mică parte au amânat vacanţa pentru 2021. Apoi însă au început să rezerve românii, aşa că suntem fully booked în iunie şi iulie”, spune Alexu Toader de la Viscri 32 – White Barn & Blue House.

El adaugă că au menţinut preţurile, însă acum oferă o serie de servicii extra, cum ar fi mic-dejun inclus sau un coş de picnic cu slow-food. „Cred că va rămâne cerere, sunt mulţi care acum pot lucra remote. Totuşi, se schimbă profilul consumatorului.” El spune că a remarcat şi o categorie de public care înainte venea doar în trecere. „Acum vin cu vouchere de vacanţă şi mâncare la pachet pentru a cheltui cât mai puţin”, spune el.

Adaugă însă că ei nu mai primesc oaspeţi pentru doar o noapte pentru că procesul de dezinfectare e complicat, durând şase ore. La Viscri 32 au doar două camere pentru oaspeţi, cea mai mare parte a businessului fiind cea de restaurant.

„Fluxul mare de turişti este pe zona de restaurant. Undeva la 70% dintre oaspeţi veneau special pentru noi, fie că se cazau sau erau în trecere. Restul de 30% erau cazaţi în sat sau auzeau de noi.“

„Anul trecut sezonul s-a întins între martie şi decembrie, cu iunie-septembrie ca vârf, luni cu flux constant. Restul au fost sub break-even“, spune antreprenorul. Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, cu câteva zeci de mii de vizitatori anual, o bună parte dintre ei străini.

Alexu Toader spune că în mod normal restaurantul are 55 de locuri la interior şi 30 la terasă, pe când acum sunt doar 18-20 de locuri disponibile şi doar la terasă, conform regulilor de distanţare. Dacă se va permite deschiderea la interior a localurilor se vor mai adăuga alte maximum 35. El nu oferă cifre privind numărul de oaspeţi care le-au trecut pragul în 2019.

„Ne-am mutat spontan acum patru ani, după o singură vizită în Viscri. Probabil că nivelul de stres pe care îl resimţeam atunci ne-a făcut să ne vindem apartamentul şi ce mai aveam în Bucureşti şi să ne mutăm în 3-4 luni la Viscri”, îşi aminteşte Alexu Toader. Nu aveau un plan clar, se gândeau să lucreze remote, dar după o discuţie cu consiliul satului au decis altceva. „Sătenii ne-au trasat ei câteva idei de lucruri de făcut. Cel mai important obiectiv din discuţia cu comunitatea a fost să construim un restaurant în care să angajăm femei din sat şi în care să preluăm o parte din fluxul de turişti care vizitau Viscri doar pentru o zi.”

Aşa a apărut Viscri 32 – White Barn & Blue House, ce cuprinde un restaurant slow food amenajat într-o şură săsească şi cea mai mică pensiune-casă de oaspeţi din sat.

Şura-restaurant are o mică echipă formată doar din săteni şi funcţionează ca un proiect social. Totul – de la amenajare, la aprovizionare şi la gătitul propriu-zis  – se face cu resurse locale.

„Fostul grajd de bivoli a devenit o bucătărie modernă, zona de depozitare a fânului a fost convertită în sală de mese, iar la etaj e un mic apartament în care locuim eu şi Mara. Suntem singurii locuitori ai unei şuri din sat.”

Izolarea din ultimele luni a fost de departe perioada în care a fost evident că ideea de a se muta la sat vine cu nişte beneficii uriaşe, spune Alexu Toader. Dacă acum patru ani, marea majoritate a prietenilor lor de la oraş nu înţelegeau cum de au luat decizia asta şi erau neîncrezători că vor rezista în Viscri, acum aceiaşi oameni apreciază libertatea pe care o au cei doi, plimbările pe deal, lucrul în grădină şi liniştea generală „uneori înţeleasă chiar exagerat din social media” pe care traiul la sat li-l oferă.

„Avantajul major a fost că am avut două luni în care am putut să ne bucurăm de curtea noastră, de sat, de vecini. Nimeni nu s-a grăbit, aşa cum se întâmplă în sezon, am reuşit să ne vedem mai mult, am făcut sport, am reparat lucruri.” Dezavantajul uriaş, corespunzător avantajului anterior, este că mulţi dintre locuitori au proiecte în ospitalitate şi, practic, nu au mai avut venituri din decembrie.

„A existat permanent un nivel de presiune financiară, ţinut uneori în frâu de brainstorminguri seara la gin. Am căutat soluţii, am gândit vouchere, am tăiat cheltuieli.”

În această perioadă mulţi oameni se regăsesc în situaţia de a analiza, fie că este vorba de o relocare pentru a lucra remote sau de o încercare antreprenorială.

„Am putea enumera foarte multe avantaje ale traiului într-o zonă rurală. Printre acestea se numără peisajul pitoresc ce îţi oferă multiple posibilităţi de explorare, în pădurile locului sau în satele ascunse din aceşti munţi. Desigur, a fost uşor şi să respectăm regula distanţării sociale fiindcă primul nostru vecin se afla la 1 km distanţă.”

Singurul dezavantaj este acelaşi menţionat de Alexu Toader şi anume îngrijorarea faţă de viitorul proiectelor care au avut de suferit oriunde în lume. „Într-o oarecare măsură, suntem neputincioşi în faţa acestei crize ce nu pare să-şi găsească sfârşitul prea curând; este o perioadă incertă şi impredictibilă pentru multe industrii.”

Numărul proiectelor deosebite apărute în HoReCa în ultimii ani a crescut substanţial. Tot mai mulţi foşti corporatişi sau oameni care au lucrat o vreme peste hotare s-au orientat către astfel de încercări antreprenoriale.

„Poate că trăim într-o bulă în care e plin de exemple de foşti corporatişti sau antreprenori de la oraş, care se mută la sat pentru a face downshifting sau pentru a face ecoturism, gastronomie, agricultură. Dar un lucru e cert, povestea orăşeanului relocat la sat, care se implică în comunitate, care aduce un plus de know-how şi capital începe să devină o poveste recurenţă”, spune Alexu Toader. În Viscri şi în satele din jurul său Sachiz, Meşendorf, Criţ sau Buneşti se conturează o comunitate de oameni români şi străini care generează plus-valoare, spune el.

Aşa cum şurile pot să devină restaurante, tot aşa, antreprenori, corporatişti, avocaţi sau bancheri pot să devină producători de brânză, de dulceţuri, de mezeluri artizanale, sau chiar se reconfigurează în bucătari, devin gazde, ghizi pe bicicletă sau călăre, căutători de trufe sau plante.

„Anul trecut Financial Times spunea despre Transilvania că este nouă Toscană a Europei. Unii cred că este exagerat pentru moment, dar lucrurile se schimbă în direcţia bună şi diversitatea culturală şi naturală sunt două elemente pe care putem să construim pentru viitor”, crede antreprenorul.

În ultimele luni el a avut de mai multe ori ocazia şi timpul să discute cu prietenii din comunităţi slow food, cu amici antreprenori şi corporatişti. Dintre ei, foarte mulţi s-au relocat în afara oraşului, s-au adunat în case de vacanţă sau pe la părinţi, unii şi-au închiriat gospodarii pe termen mediu (2-4 luni) unde copiii pot să se joace în grădină şi ei pot lucra remote, spune Alexu Toader. Pentru unii dintre ei este un pas făcut acum rapid, pas la care totuşi se gândeau de multă vreme. În Sibiel s-a conturat aproape peste noapte o comunitate de familii din Bucureşti care s-au relocat pentru câteva luni. „La fel am înţeles că se întâmplă şi lângă Braşov şi Cluj.”

Un alt aspect interesant este că o categorie destul de numeroasă de oameni care aveau deja o proprietate la sat a început să amenajeze casele şi le-au folosit acum pentru prima oară pentru o perioadă mai lungă sau pentru a planta o grădină.

„Avem prieteni care folosesc oportunitatea de a lucra remote. pentru a-şi construi un stil de viaţă mult mai sănătos. Şi-au închiriat o casă pentru câteva luni, fac echitaţie sau aleargă dimineaţa pe deal, seara gătesc şi proiectează filme în grădină.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

În urma dezbaterii publice de săptămâna trecută în ceea ce privește construcția unui pasaj hobanat între Gară și Tractorul, Ordinul
Echipele mobile de vaccinare au imunizat împotriva COVID-19 un număr de 5.609 de angajați din cadrul a 87 de agenți
Castraveții, roșiile, carnea, mezelurile sau lactatele se găsesc în rafturile magazinelor ambalate și supraambalate uneori, iar acest lucru poate face
E.On are oferte mai bune la gaz adresate inclusiv clienților casnici ai Engie, care nu au făcut nimic de la
RATBV S.A. a finalizat lucrarea de extindere și modernizare a rețelei de contact pentru troleibuze pentru zona cuprinsă între giratoriul
Odată cu înlesnirea condițiilor de călătorie, 76% dintre români și-ar dori un concediu în străinătate și doar 24% aleg destinațiile
Digital Nation, împreună cu Agenția Metropolitană Brașov și Primăria Municipiul Brașov, au deschis înscrierile la cele 100 de locuri gratuite
Antreprenorii și freelancerii români se pot înscrie în cadrul unui program european de dezvoltare a abilităților digitale și de gândire
Nea Gigi Staicu, 85 de ani, a condus de-a lungul vremii echipe ca Universitatea Cluj, Olimpia Satu Mare, FC Braşov
Sâmbătă, 19 iunie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm să fiți parte din spectacolul cu
După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de
Valentin a primit cadouri incredibile la majorat: o nouă înfăţişare, un picior şi o mână bionică şi un job. Tânărul
Până astăzi, 14 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Astăzi, la ora 12:33:45 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea (EWS)
Din cauza ploilor abundente căzute în ultimele zile, lucrările programate pentru înlocuirea conductei de pe strada Neagoe Basarab au fost
Acum o lună, Ministrul Mediului Tanczos Barna anunța în cadrul unei emisiuni a postului TV Digi 24 că va schimba
Clienţii companiei de hosting ROMARG din Brașov au devenit recent ţinta unui atac de tip phishing, prin care utilizatorii serviciilor
Un strat proaspăt de zăpadă s-a aşternut în Masivele Bucegi și Făgăraș, unde a început din nou să ningă. Meteorologii
Un tânăr din Iaşi încă aşteaptă despăgubiri după cinci ani de la producerea unui accident rutier în care a fost
Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Feldioara – Postul de Poliție Tărlungeni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria