
Prețurile din piața rezidențială au o tendință clară în ceea ce privește suprafața și numărul de camere. Se pare că izolarea din martie și aprilie și-a pierdut puterea de influență asupra unei mari părți a publicului, întrucât prețurile apartamentelor cu patru camere și-au stopat creșterea în luna mai și au scăcut cu 11,98%.
După două luni se scădere consecutive, prețul garsonierelor a înregistrat o creștere ușoară de 0,48%, în timp ce cel al apartamentelor cu două camera este la a treia lună consecutivă de scădere. În luna martie, cele din urmă au pierdut 0,48%, în aprilie 0.04%, iar în mai 1,31%.
Prețurile apartamentelor cu trei camera au început să evolueze pozitiv în toate lunile trecute, inlusiv în momentul în care autoritățile au impus stare de urgență și izolare, în mai ele înregistrând un avans de 0,28%.
Șocul lunii mai a fost, însă, prăbușirea neașteptată a prețurilor apartamentelor cu patru camere plus, care au pierdut 11,98% luna trecută și au ajuns la o valoare medie de 126.795 euro. Deși tranzacțiile cu proprietăți au pierdut 40% în aprilie, prețurile apartamentelor cu patru camere au câșigat teren continuu din februarie până în mai. Astfel, în cele două luni de izolare socială, prețurile acestui tip de apartament, căutat pentru că oferea spațiu oamenilor obligați să rămână în case, au crescut consecutiv în martie și aprilie cu 2,58% și, respectiv, 6,07%, pentru ca în mai să piardă tot ce câștigase lunile trecute, conform economica.net.
Având în vedere faptul că tranzacțiile sunt în scădere și oamenii sunt blocați în casă, apartamentele de acest tip nu se puteau vinde, oferta celor cu patru camera fiind mai mică decât numărul de unități existente pe piață.
„E greu să nu ai o zonă unde să poți lucra de acasă, să nu ai un balcon. Cu siguranță, oamenii vor renunța la multe alte lucruri pentru un spațiu locativ mai generos. Nu neaparat mai mare, cât altfel gândit, cu spații definite”, a specificat Lucian Azoiței.