Marile lanțuri de magazine au renunțat la măsurarea temperaturii clienților. Nici în weekend, nici în această dimineață, niciun magazin din Brașov din marile lanțuri de retail nu mai aplica solicitarea autorităților de a măsura temperatura clienților.
Renunțarea s-a făcut treptat după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini cu cetățeni revoltați de faptul că li se măsoară temperatura la intrarea în magazin și amenințau cu plângeri penale împotriva gardienilor.
Ministerul Sănătății precizează că, în conformitate cu prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, triajul epidemiologic se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor.
„Astfel, facem precizarea că, pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori.
De asemenea, în cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea în spațiul închis.
Menționăm că, la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.
Termometre de jucărie și temperaturi de 31 – 32 de grade Celsius
Oricum, obligativitatea de a termoscana populația a dus la situații hilare. Mai mulți brașoveni au anunțat că li s-a transmis că aveau temperaturi de 31 – 32 de grade. Asta în condițiile în care temperatura normală a corpului uman este de 37 de grade.
Temperatura corpului este, de regulă, mai scăzută dimineața și are cele mai mari valori seara. Chiar și așa, nu uita că temperatura își poate modifica valorile, în funcție de mediul înconjurător (ești acasă, la birou), de cât de frig sau de cald este și în funcție de cât de activ ești.
În timpul ciclului menstrual, femeile au temperaturi mai ridicate. De asemenea, temperatura femeilor crește după ovulație. Înainte de ovulație, temperatura bazală a unei femei poate varia, spun specialiștii, însă după ziua ovulației, se înregistrează o creștere mică a valorii temperaturii bazale, care ar putea dura până la următoarea menstruație. (Temperatura bazală este cea mai scăzută valoare pe care o are temperatura corpului într-un interval de 24 de ore).
Diferențe între femei și bărbați
Bărbații și femeile, în general, pot să mențină stabilă temperatura corpului în profunzime, în ciuda faptului că schimbă mediul în care se află. Însă în vreme ce temperatura în profunzime rămâne în general stabilă, temperatura pielii noastre variază destul de mult.
Extremitățile, adică mâinile și picioarele, sunt de multe ori primele care se răcesc și din această cauză simțim că ne este frig. Numeroase studii au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tinde să fie mai scăzută decât cea a mâinilor bărbaților. Un studiu din jurnalul medical The Lancet a arătat că, în medie, mâinile femeilor aveau cu 2,8° C mai puțin decât mâinile bărbaților.
Valoarea depinde de locul unde măsori temperatura corpului
Poți să îți măsori temperatura folosind mai multe zone: gură (pe cale orală), anus (pe cale rectală), subraț (axilă) sau ureche (temperatura timpanică). Reține că valorile temperaturii variază în funcție de locul unde o măsori. În general, există mici variații ale temperaturii, în funcție de zona în care a fost făcută măsurătoarea:
- temperatura orală normală este, în medie, de 37 de grade Celsius
- temperatura rectală este cu 0,3 grade Celsius cu până la 0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală
- temperatura măsurată în ureche este cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală.
- temperatura măsurată la subraț (în zona axilei) este, de regulă, cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mică decât temperatura măsurată în gură
- temperatura simțită pe frunte, prin atingere, este de regulă cu 0,5-0,5 grade Celsius mai scăzută decât temperatura orală.
Un comentariu
Cum să iei temperatura la milioane de clienți? Cui se simte rău, nu-i mai arde de shopping.