
De câte ori îl văd la televizor, mă trec fiori cucernici și-mi vine să-i zic cu smerenie: „Saruman, părinte!”.
Deși parcă nici vrăjitorul malefic din ,,Frăția inelului” n-are căutătura vicleană a lui ÎPS Teodosie din „Cârdășia toiagului”, filmul penal în care joacă de ceva vreme. Devenit Tomitanul, după ce i s-o fi părut că Snagovul de unde venea prea-i aducea aminte de porecla „Șpagoveanu” pe care și-o câștigase, sfinția sa a început devreme să calce pe lege.
Prin iulie 2009 era deja audiat de procurorii Parchetului de pe lângă ICCJ pentru corupție și fals în legătură cu admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța. Dosarul a fost închis din lipsă de probe, dar Teodosie – pre numele său de mirean Matache Petrescu – devenea primul înalt ierarh ortodox cercetat penal din istoria BOR de după 1990.
Lucrurile s-au complicat în 2017, când procurorii l-au cercetat pentru declarații false prin care obținuse prin APIA aproape un million și jumătate de lei din fonduri europene pentru presupusa folosire a 300 de hectare de suprafață agricolă. Deși documentația măsluită pretindea că acolo se cultivau „vii pe rod cu struguri pentru vin”, terenul era în realitate o pârloagă năpădită de buruieni. Cred că atunci i-o fi trecut prin minte să-și schimbe din nou numele în Mache Mult Prigonitul de DNA, Mache fiind, desigur, numele de cod sub care a semnat, în 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate.
În 2018 era cercetat penal pentru mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată, dar dosarul a fost restituit parchetului, după ce Curtea de Apel Constanța a constatat neregularitatea rechizitoriului.
Aceeași curte care îl achita pe Todosie în vara lui 2019, înainte ca Înalta Curte să o facă definitiv la jumătatea lui februarie anul acesta, pentru țepuirea APIA cu strugurii fictivi. Judecătorului de la CA Constanța, Cristian Deliorga, i-a luat atunci numai două săptămâni să-și motiveze decizia, pentru că se grăbea să îmbrace capotul vișiniu de judecător la Curtea Constituțională, unde a intrat deghizat în pesedist.
Cea mai recentă încălcare a unei prevederi de către ÎPS Teodosie s-a petrecut la o zi de la intrarea în stare de alertă. Prelatul a împărtășit mai mulți copii pe treptele Catedralei Sfântu Petru și Pavel din Constanța din același potir și cu aceeași linguriță. O sfidare la adresa șefului său pe linie divină, Patriarhul Daniel, care interzisese explicit slujirile de felul acesta în pandemie de Covid-19.
Dar Lingurița izvorâtoare de mir și agheasmă a lui Teodosie vine din Sfântul său serviciu de masă, ținut în Cuviosul sertar din Preacurcernica bucătărie și e alungătoare – se știe – de coronavirus. Mache nu-și poate ierta cum a ratat el festivitățile de Paște, unde era starleta petrecerii. Cum umbla el pe ape cu șalupa marinei, venind din larg cu lumina pe care să le-o dea împartă credincioșilor strânși ciopor pe plajă. Dacă amicul la cataramă Radu Mazăre se specializase în apariții de nazist, faraon, sultan – numai necredincioși – Teodosie se mulțumește să-l joace pe Dumnezeu, versiunea acvatică.
Sigur că Înalt Prea Securimea sa Mache vrea să refacă Paștele, în noaptea de 26 spre 27 mai. Nu i-a plăcut cum l-au scos anul ăsta din distribuție Patriarhul și Comitetul pentru Situații de Urgență. Taman pe el, care are o așa slăbiciune pentru Paște încât până și comuna constănțeană în care ICCJ a spus, în final, că n-ar fi săvârșit fapta cu strugurii imaginari se numește – ironie pascală – Lumina.
Doar că, anul ăsta, sfinția sa vrea un upgrade. Șalupa nu-l mai satisface. La hovercraft n-a primit încă dezlegare și nici nu s-a învrednicit până acum să meargă pe ape fără motorizare. Unde mai pui că Paștele cu repetiție trebuie să rupă gura enoriașilor și – de ce nu – să relanseze turismul pe litoral.
Eu zic că și-a luat flyboard.
Text de Vifor Rotar