Familia Lukacs a intrat pe piața de business a Brașovului cu 3 magazine de haine și un atelier de confecții textile, însă după criza din 2008, treaba a început să meargă din ce în ce mai rău, încasările au scăzut vertiginos, astfel că au fost nevoiți să-și restrângă afacerea. S-au gândit să se reorienteze spre domeniul HORECA, văzând că acesta mergea mult mai bine față de industria textilă, astfel că ideea deschiderii unei gelaterii s-a transformat cu multă muncă și pasiune, de la vis, la realitate.
„La început am vrut să facem pizza, dar erau în jur de 100 în Brașov, astfel că am căutat alte idei pentru a putea face ceva în acest domeniu. Am plecat în concediu în străinătate și într-o zi foarte călduroasă, soțul mi-a spus că ar mânca o înghețată. Așa am ajuns la o gelaterie super mare, care avea la vânzare 32 de gusturi de înghețată. În timp ce serveam înghețata, soțului i-a venit ideea să facem și noi o gelaterie în Brașov. Toate acestea s-au întâmplat în vara lui 2015. Ajunși acasă, am început să ne interesăm de ce utilaje am avea nevoie pentru a deschide o Gelaterie pentru a ne transforma visul în realitate. Am fost la o firmă care se ocupa de domeniul Horeca din Brașov, unde am aflat că o mașină de înghețată costă 32.000 euro plus TVA, iar toate utilajele necesare pentru laborator și gelaterie depășesc 100.000 euro. Auzind acest lucru, ne-am panicat, dar nu am renunțat la această idee. Am început să ne documentăm, am făcut calcule, iar în 5 iulie 2016 am achiziționat prima mașină de înghețată și am reușit să facem prima înghețată. Un vis devenit realitate cu multă muncă și dăruire pentru clienții noștri”, povestesc soții Lukacs începuturile Gelateriei Royal Gelato.
Prima zi de vânzări, stocuri epuizate
La început, nu aveau propriul laborator, și chiar și prietenii lor erau sceptici în privința succesului noii afaceri. „În decembrie 2016 am desființat jumătate din atelierul de confecții și ne-am apucat să ne facem laboratorul de Gelaterie și Cofetărie, a cărui amenajare am finalizat-o în martie 2017. Între timp, am cumpărat și vitrina pentru înghețată și pe cea pentru prăjituri si am inceput să căutăm spațiu pentru deschiderea Gelateriei. Pe la jumătatea lunii martie, într-o seară, am găsit un anunț cu un spațiu de închiriat pe strada Republicii. Ne-am dus să îl vedem, mie nu mi-a prea plăcut, dar soțul meu a zis că va măsura vitrina de înghețată, iar dacă se încadrează, îl vom închiria. A doua zi am încheiat contractul, iar din puținii bani rămași am făcut amenajările, iar pe 1 mai 2017 am deschis Royal Gelato. În prima zi, la ora 16.00, vândusem toată înghețata și nu ne venea să credem că am reușit. Văzând că avem nevoie de mai multă înghețată, am investit în utilaje mai performanțe de capacitate mai mare, iar acum avem 3 mașini de ultimă generație și o capacitate de producție uriașă, după cum a remarcat echipa de gelatieri din Italia, care ne-a vizitat laboratorul. Am renunțat la ideea de a face și prăjituri deoarece nu mai aveam timpul necesar și pentru acest lucru”, au spus reprezentanții Royal Gelato.
Anul trecut, familia Lukacs a produs înghețată pentru 5 gelaterii, respectiv cele două ale familiei, cea de pe Republicii și cea din Iris Shopping Center București unde s-au extins, dar și pentru un client din Capitală care are două gelateri în Auchan Militari și în Auchan Drumul Taberei, dar și pentru un partener brașovean care deține o gelaterie la poarta Castelului Bran.
36 de gusturi diferite
De anul trecut, brașovenii produc înghețata din lapte bio livrat direct de la fermă, iar marea majoritate a fructelor sunt cumpărate de la producători locali. „În fiecare an ne-am schimbat imaginea în bine investind în vitrine mult mai performante și mai frumoase. În prezent, avem în Brașov două vitrine de înghețată cu 36 de gusturi. Am făcut cursuri de gelatier la Carpigiani Gelato University la Sibiu, am fost la cursuri și în Ungaria și în ianuarie am fost în Germania la cursuri la fabrica iceberg, care produce ingrediente pentru înghețată naturală premium, de unde cumpărăm marea majoritate a ingredientelor. În momentul de față, producem înghețată din ingrediente naturale fără gluten, cu lapte bio și cu fructe fără emulgatori, cum fac alte gelaterii”, au subliniat brașovenii.
Cea mai ieftină înghețată artizanală din Brașov
Pe timpul stării de urgență, cauzată de pandemia de coronavirus, Royal Gelato a început să facă livrari la domiciliu în Brașov și chiar a scăzut prețul înghețatei cu 28% pentru cei care fac comenzi online pe site-ul royalgelato.ro. Din 15 Mai, a fost redeschisă și gelateria de pe Republicii, unde sunt oferite 36 de sortimente de înghețată, dintre care 6 vegane, 6 fără zahăr, 5 feluri de ciocolată. Royal Gelato are de altfel și cel mai mic preț pentru la înghețată artizanală, care nu a fost majorat, și a rămas la 5 lei pentru o cupă de 70 de grame.