Social, Stiri Brasov

FOTO Două brașovence au o afacere de succes inspirată din lumea plantelor: „Noi aducem natura în spațiul interior cu ajutorul grădinilor reinventate”

Într-o lume în care betonul câștigă teren detașat în marele orașe, două brașovence aduc natura în spațiul interior tocmai pentru a oferi oamenilor un sâmbure de inspirație. De trei ani, acestea realizează grădini reinventate pentru a aduce lumea plantelor mai aproape de noi toți.

Sâmbure, afacerea brașovencelor Dana Dragomirescu și Alexandra Bordeianu, a pornit în 2017, din pasiunea acestora pentru lumea plantelor. „Noi aducem natura în spațiul tău interior prin kokedama și alte decoruri cu plante vii. Kokedama este o veche tehnică japoneză de aranjamente florale și reprezintă o plantă cu rădăcină care viețuiește într-un bulgăre de pământ și mușchi,  aceasta fiind și traducerea pentru termenul japonez. Am fost printre primele ateliere din România care au introdus această tehnică florală. O kokedama are o particularitate anume: se poate suspenda. Așa poți începe propria grădină suspendată, chiar în casa ta”, povestește Dana.

Dana și Alexandra nu au o pregătire certificată de florist, însă tot ceea ce au făcut a fost din dragoste pentru plante și inspirate de natură. „Am ajuns să facem aceste decoruri vegetale la un nivel profesionist prin experimentare, încercare și pasiune pentru plante și design interior. Practic, orice plantă din ghiveci poate fi transformată în kokedama, nu înseamnă că poate să trăiască mult așa. Sunt anumite plante cărora le este mai bine în alte ansambluri de decor. Dincolo de faptul că arată bine ca și elemente de design interior, ne-am propus tot timpul să informăm iubitorii de plante, dar și pe cei care nu au multă experiență cu ele. Le spunem ce plante cresc mai bine și unde, cum se îngrijesc și ce compatibilități există între ele. Nu poți pune împreună o plantă căreia îi place multă apă și umezeală cu o alta care trăiește cu mult mai puțină, pentru că, invariabil, una dintre ele va muri. Ceea ce facem noi vrem să arate bine și surprinzător estetic, dar mai important este ca plantele care ajung la client să trăiască. Fiecare plantă este unică, așadar fiecare decor este unic și noi putem realiza aranjamente în funcție de dorințele și nevoile fiecărui client”, spune Alexandra. 

„Orice sâmbure este un membru al familiei”

În funcție de fiecare plantă, omul se poate implica mai mult sau mai puțin în îngrijirea acesteia. „O kokedama este un element de decor vegetal ce se poate suspenda. Pentru udarea ei e nevoie de puțin mai multă atenție și timp, întrucât este necesar să o dai jos de la locul ei, să o uzi prin scufundare într-un vas cu apă, să o lași să se scurgă de apa din mușchi și apoi să o montezi la locul ei. Este un proces care durează puțin mai mult însă noi mergem pe ideea că orice sâmbure este un membru al familiei, în care este necesar să investești timp și atenție. Pe de altă parte, un terariu închis, care este o mică grădină sub sticlă, are un regim de udare mult mai simplu: de la o dată pe lună până la o dată pe an, chiar. Eu am un terariu pe care nu l-am udat de aproximativ un an, pentru că și-a creat un microsistem ce nu mai are nevoie de intervenții din exterior. Altfel, structurile din mușchi și plante conservate nu au nevoie de niciun fel de îngrijire, nici de apă și nici de lumină”, susține Dana.

Tablouri cu plante conservate sau aeriene și grădini reinventate

Cele două lucrează atât cu plante vii și rădăcini, cât și cu plante conservate. „Terariile deschise, cele care nu au capac, sunt dedicate plantelor suculente, precum cactuși sau aloe. Acestea au nevoie de aer și lumină și de foarte puțină apă. În atelierul Sâmbure, meșterim și proiecte mari de amenajare a spațiilor interioare, participăm la târguri și evenimente, unde expunem produsele noastre pentru a putea fi nu numai admirate, ci și cunoscute de oameni, dar unde găsim și o piață în care să educăm oamenii despre sustenabilitate, despre cum să înlocuiască plantele tăiate cu plante cu rădăcini, pentru cadouri, despre design interior cu decoruri vegetale vii.

În tablourile și aranjamentele cu mușchi, licheni și alte plante conservate introducem și elemente vii, cum ar fi plantele aeriene, care sunt plante speciale ce au niște rădăcini rudimentare și care se udă prin scufundare în apă. Este o experiență senzorială foarte plăcută atunci când atingi planta, când o îngrijești, o uzi sau când pur și simplu îți plimbi palmele peste mușchi și licheni. Neavând rădăcini, le integrăm și montăm foarte bine în structurile noastre”, susține Dana.

Posibilitățile pe care ți le oferă plantele sunt nenumărate, brașovencele fiind cele care plantează un sâmbure de apă, aer și pământ, mai exact un sâmbure de natură, în fiecare spațiu ce are nevoie de puțină verdeață. „Pe lângă grădinile suspendate, ne-am gândit să facem și grădini reinventate sau scufundate. Cele reinventate sunt grădini suspendate cu kokedama sau scufundate folosind plantele acvatice. În acest domeniu ți se deschide o întreagă lume cu tot felul de plante care pot fi aduse în miniatură în spațiile în care trăim și ne petrecem timpul. Vrem ca oamenii să aibă natura aproape și să se bucure de ea cu atât mai mult cu cât petrecem atât de mult timp în casă sau la birou, fără acces la aer curat sau la o zonă verde. De aici am și pornit: un sâmbure de natură în orice spațiu interior”, afirmă Alexandra.

Lucrează cu producători locali

Pentru că trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt, brașovencele lucrează în mare parte cu producătorii locali. „O persoană din Alba Iulia ne face vasele de stilă, pentu terarii, iar pe partea de lemn lucrăm cu trei ateliere din Brașov. Venim cu idei și concepte proprii sau în colaborare cu un arhitect ori aducem contribuția noastră prin ceea ce dorește clientul. Lucrăm cu diverse forme geometrice, litere sau simboluri. În mod normal, implementarea unui astfel de proiect mare, care are nevoie de mai multe elemente precum lemn, plante, desen și forme, poate să dureze aproximativ 2-3 săptămâni. De asemenea, plantele pe care le folosim în decorurile noastre, cele suculente sau chiar cele conservante, sunt achiziționate de la persoane care le cresc sau le conservă chiar aici, în Brașov, sau în alte orașe din România. Ținem foarte mult la a ne ajuta și a ne susține reciproc”, afirmă Dana.

Până în momentul de față, acestea au avut proiecte în Brașov și în București, însă persoanele din toată țara pot apela la serviciile lor, ele putându-se organiza foarte repede și găsind soluții pentru orice provocare. „Oamenii află de noi prin recomandări și de pe pagina noastră de facebook. Am fost la târguri și chiar am testat reacțiile oamenilor  în ceea ce privește produsele noastre. Chiar am cunoscut persoane interesante împreună cu care am realizat câteva proiecte faine. Acum ne reinventăm, la fel ca toată lumea. Am adus produse noi în portofoliul nostru și ne ocupăm de site-ul afacerii și de shop-ul online”, spune Alexandra.

„Este foarte terapeutic să lucrezi cu plantele și cu pământul”

Prețul produselor diferă în funcție de cerințele fiecărui client, însă cele două au vrut să aibă produse pentru gustul și portofelul tuturor. „Proiectele de amenajări interioare, în funcție de dimensiuni și materialele pe care le folosim, pot fi destul de costisitoare, însă noi ne-am adaptat propunerile pe bugetul clientului. Putem crea cu adevărat ceva spectaculos vizual și întotdeauna regula este să fim noi mulțumite de ceea ce iese din mâinile noastre. Lumea plantelor este diversă și avem mereu de învățat și de descoperit. Posibilitățile sunt infinite, astfel încât nu ai cum să te plictisești de ceea ce faci. De asemenea, ceea ce spunem și în atelierele noastre în care îi învățăm pe cei interesați să își creeze propria kokedama: este foarte terapeutic să lucrezi cu planta și cu pământul. Atunci când am o zi dificilă și mă pun să fac o kokedama sau un terariu mi se schimbă complet starea de spirit”, povestește Dana.

Kit-uri cu ajutorul cărora oamenii își pot sădi propriile plante

Brașovencele pregătesc multe surprize printre care se numără și o linie de kit-uri de tipul DIY prin care persoanele interesate își pot crea propriile decoruri de natură sau sădi plante pe care să le folosească în bucătărie. „Vom avea kit-uri cu kokedama, miniterarii și kit-uri cu semințe de plante aromatice, pe care clienții pot să le crească și să le îngrijească singuri sau împreună cu familia. Ne-am gândit la un pachet care să fie accesibil tuturor ca preț și dificultate de realizare și care să fie potrivit atât pentru oamenii mari, cât și pentru copii. Marea majoritate a materialelor din kit-uri (sticla de la terarii, plantele suculente, ambalajele) sunt achiziționate de la producători locali. Dorim să sădim acel sâmbure de inspirație în viața fiecărei persoane sau familii, inspirație pe care o poate găsi oricând în natură și o poate aduce în spațiul său interior”, încheie Alexandra.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

TVR a anulat „Cerbul de Aur 2020”
Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, organizator al Festivalului Imternațional Cerbul de Aur, a luat decizia de a
Ministrul Economiei: Dacă scad infectările, din 15 iunie deschidem mall-urile, fără cinematografe şi locuri de joacă
Guvernul va deschide mall-urile începând din data de 15 iunie, în cazul în care până la această dată numărul persoanelor
Edilii au făcut inventarul lucrărilor necesare, pentru ca turnurile și bastioanele vechii cetăți să redevină atractive și să fie transformate
O echipă a Primăriei Brașov, condusă de viceprimarul Laszlo Barabas, a efectuat astăzi, împreună cu reprezentanții Asociației Amural, o evaluare
N-ai mască într-un loc public, primești amendă. Un brașovean a vrut să „testeze” vigilența autorităților și s-a ales cu 500
Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu”, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” și Poliția Locală și-au continuat
Românii își caută locuri de muncă în străinătate. Peste 20.000 de aplicări pentru țări precum Germania, Franța, Austria sau Belgia
Pe platforma de recrutare eJobs au fost înregistrate peste 20.000 de aplicări pentru joburi din afara țării doar în luna
Cutremur de 4,5 grade, la 73 km de Brașov
Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade s-a produs, marți, la ora 14.12, în zona seismică Vrancea, la adâncimea de
Cetatea Făgăraș, promovată pe BBC World News
Cetatea Făgăraş este promovată în Europa, America şi Orientul Mijlociu, începând de astăzi, în cadrul campaniei „Discover Romania”.Patru videoclipuri realizate
Digital Nation pregătește un program pentru susținerea unui alt segment cheie al țării, după ce peste 35.000 de cadre didactice
La o lună de la lansarea programului „Profesor în Online”, Inițiativa Națională de Continuitate dezvoltată de Digital Națion înregistrează reușite
Castelul Bran se redeschide pe 5 iunie 2020. Turiștii vor primi măști dacă nu își aduc de acasă
Castelul Bran se redeschide pentru vizitatori vineri, 5 iunie 2020, la ora 9.00. Dat fiind că revederea este un eveniment
Locație nouă pentru Muzeul de Științe Brașov. Vizitatorii vor avea reducere de 50% timp de o lună, începând din 5
Muzeul de Științe Brașov își schimbă locația, începând din 5 iunie, și se mută pe B-dul 15 Noiembrie, în clădirea
Paralela 45 reia cursele charter către insulele Creta şi Rhodos din Grecia
Agenţia de turism Paralela 45 anunţă reluarea curselor charter către insulele Creta şi Rhodos din Grecia, cu plecări din Bucureşti
Untold, Neversea și Electric Castle se amână pentru 2021. Ce se întâmplă cu cei care și-au cumpărat deja bilete
Edițiile din acest an de Untold și Neversea nu vor mai avea loc din cauza restricțiilor impuse de autorități și
Brașovul ajunge la 756 de infecții SARS-CoV-2, după încă patru cazuri depistate. În România, s-au depistat doar 119 noi infectări
Doar 119 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore în România din 5.561 de teste
Cât plătim pentru un sejur la mare, vara aceasta, pe litoralul românesc, în Bulgaria sau în Grecia
Prețurile pentru stațiunea Mamaia, în hoteluri clasificate la 5 stele cu mic dejun inclus, au fost fixate pentru această lună la
STUDIU Cifra de afaceri din domeniul HoReCa a scăzut cu 83% față de anul 2019. Pierderi de 100% pentru peste
Începând din 1 iunie intră în vigoare noi reguli stabilite de către Comitetul Național pentru Situții de Urgență în urma
Premieră mondială: Proiecții de dans contemporan într-un bazin plin cu apă
„Zeitgeist” by Hungry Sharks, performance de dans contemporan în proiecţie în premieră mondială, în cadrul „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”.
ROBOR-ul scade puternic. Băncile se pregătesc să reducă ratele la creditele în lei
ROBOR la trei luni scade la 2,29%, faţă de 2,40% şi atinge un nou minim al ultimilor doi ani şi
Canionul 7 Scări și cea mai mare tiroliană din țară se redeschid pe 15 iunie
Închis la finalul lunii martie, odată cu traseele montane, Canionul 7 Scări se va redeschide din 15 iunie. Decizia a
Adopții online, pe timpul stării de urgență. 21 de copii din Brașov vor avea o nouă familie
Din 2014 suntem invitaţi, în fiecare zi de 2 iunie, să conştientizăm cât de important este pentru un copil să
Aproape 40 de interceptări din dosarul soției fostului deputat Dorin Lazăr Maior, anulate de judecători
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat aproape 40 de mandate de supraveghere tehnica in baza carora au fost puse