Social, Stiri Brasov

FOTO Două brașovence au o afacere de succes inspirată din lumea plantelor: „Noi aducem natura în spațiul interior cu ajutorul grădinilor reinventate”

Într-o lume în care betonul câștigă teren detașat în marele orașe, două brașovence aduc natura în spațiul interior tocmai pentru a oferi oamenilor un sâmbure de inspirație. De trei ani, acestea realizează grădini reinventate pentru a aduce lumea plantelor mai aproape de noi toți.

Sâmbure, afacerea brașovencelor Dana Dragomirescu și Alexandra Bordeianu, a pornit în 2017, din pasiunea acestora pentru lumea plantelor. „Noi aducem natura în spațiul tău interior prin kokedama și alte decoruri cu plante vii. Kokedama este o veche tehnică japoneză de aranjamente florale și reprezintă o plantă cu rădăcină care viețuiește într-un bulgăre de pământ și mușchi,  aceasta fiind și traducerea pentru termenul japonez. Am fost printre primele ateliere din România care au introdus această tehnică florală. O kokedama are o particularitate anume: se poate suspenda. Așa poți începe propria grădină suspendată, chiar în casa ta”, povestește Dana.

Dana și Alexandra nu au o pregătire certificată de florist, însă tot ceea ce au făcut a fost din dragoste pentru plante și inspirate de natură. „Am ajuns să facem aceste decoruri vegetale la un nivel profesionist prin experimentare, încercare și pasiune pentru plante și design interior. Practic, orice plantă din ghiveci poate fi transformată în kokedama, nu înseamnă că poate să trăiască mult așa. Sunt anumite plante cărora le este mai bine în alte ansambluri de decor. Dincolo de faptul că arată bine ca și elemente de design interior, ne-am propus tot timpul să informăm iubitorii de plante, dar și pe cei care nu au multă experiență cu ele. Le spunem ce plante cresc mai bine și unde, cum se îngrijesc și ce compatibilități există între ele. Nu poți pune împreună o plantă căreia îi place multă apă și umezeală cu o alta care trăiește cu mult mai puțină, pentru că, invariabil, una dintre ele va muri. Ceea ce facem noi vrem să arate bine și surprinzător estetic, dar mai important este ca plantele care ajung la client să trăiască. Fiecare plantă este unică, așadar fiecare decor este unic și noi putem realiza aranjamente în funcție de dorințele și nevoile fiecărui client”, spune Alexandra. 

„Orice sâmbure este un membru al familiei”

În funcție de fiecare plantă, omul se poate implica mai mult sau mai puțin în îngrijirea acesteia. „O kokedama este un element de decor vegetal ce se poate suspenda. Pentru udarea ei e nevoie de puțin mai multă atenție și timp, întrucât este necesar să o dai jos de la locul ei, să o uzi prin scufundare într-un vas cu apă, să o lași să se scurgă de apa din mușchi și apoi să o montezi la locul ei. Este un proces care durează puțin mai mult însă noi mergem pe ideea că orice sâmbure este un membru al familiei, în care este necesar să investești timp și atenție. Pe de altă parte, un terariu închis, care este o mică grădină sub sticlă, are un regim de udare mult mai simplu: de la o dată pe lună până la o dată pe an, chiar. Eu am un terariu pe care nu l-am udat de aproximativ un an, pentru că și-a creat un microsistem ce nu mai are nevoie de intervenții din exterior. Altfel, structurile din mușchi și plante conservate nu au nevoie de niciun fel de îngrijire, nici de apă și nici de lumină”, susține Dana.

Tablouri cu plante conservate sau aeriene și grădini reinventate

Cele două lucrează atât cu plante vii și rădăcini, cât și cu plante conservate. „Terariile deschise, cele care nu au capac, sunt dedicate plantelor suculente, precum cactuși sau aloe. Acestea au nevoie de aer și lumină și de foarte puțină apă. În atelierul Sâmbure, meșterim și proiecte mari de amenajare a spațiilor interioare, participăm la târguri și evenimente, unde expunem produsele noastre pentru a putea fi nu numai admirate, ci și cunoscute de oameni, dar unde găsim și o piață în care să educăm oamenii despre sustenabilitate, despre cum să înlocuiască plantele tăiate cu plante cu rădăcini, pentru cadouri, despre design interior cu decoruri vegetale vii.

În tablourile și aranjamentele cu mușchi, licheni și alte plante conservate introducem și elemente vii, cum ar fi plantele aeriene, care sunt plante speciale ce au niște rădăcini rudimentare și care se udă prin scufundare în apă. Este o experiență senzorială foarte plăcută atunci când atingi planta, când o îngrijești, o uzi sau când pur și simplu îți plimbi palmele peste mușchi și licheni. Neavând rădăcini, le integrăm și montăm foarte bine în structurile noastre”, susține Dana.

Posibilitățile pe care ți le oferă plantele sunt nenumărate, brașovencele fiind cele care plantează un sâmbure de apă, aer și pământ, mai exact un sâmbure de natură, în fiecare spațiu ce are nevoie de puțină verdeață. „Pe lângă grădinile suspendate, ne-am gândit să facem și grădini reinventate sau scufundate. Cele reinventate sunt grădini suspendate cu kokedama sau scufundate folosind plantele acvatice. În acest domeniu ți se deschide o întreagă lume cu tot felul de plante care pot fi aduse în miniatură în spațiile în care trăim și ne petrecem timpul. Vrem ca oamenii să aibă natura aproape și să se bucure de ea cu atât mai mult cu cât petrecem atât de mult timp în casă sau la birou, fără acces la aer curat sau la o zonă verde. De aici am și pornit: un sâmbure de natură în orice spațiu interior”, afirmă Alexandra.

Lucrează cu producători locali

Pentru că trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt, brașovencele lucrează în mare parte cu producătorii locali. „O persoană din Alba Iulia ne face vasele de stilă, pentu terarii, iar pe partea de lemn lucrăm cu trei ateliere din Brașov. Venim cu idei și concepte proprii sau în colaborare cu un arhitect ori aducem contribuția noastră prin ceea ce dorește clientul. Lucrăm cu diverse forme geometrice, litere sau simboluri. În mod normal, implementarea unui astfel de proiect mare, care are nevoie de mai multe elemente precum lemn, plante, desen și forme, poate să dureze aproximativ 2-3 săptămâni. De asemenea, plantele pe care le folosim în decorurile noastre, cele suculente sau chiar cele conservante, sunt achiziționate de la persoane care le cresc sau le conservă chiar aici, în Brașov, sau în alte orașe din România. Ținem foarte mult la a ne ajuta și a ne susține reciproc”, afirmă Dana.

Până în momentul de față, acestea au avut proiecte în Brașov și în București, însă persoanele din toată țara pot apela la serviciile lor, ele putându-se organiza foarte repede și găsind soluții pentru orice provocare. „Oamenii află de noi prin recomandări și de pe pagina noastră de facebook. Am fost la târguri și chiar am testat reacțiile oamenilor  în ceea ce privește produsele noastre. Chiar am cunoscut persoane interesante împreună cu care am realizat câteva proiecte faine. Acum ne reinventăm, la fel ca toată lumea. Am adus produse noi în portofoliul nostru și ne ocupăm de site-ul afacerii și de shop-ul online”, spune Alexandra.

„Este foarte terapeutic să lucrezi cu plantele și cu pământul”

Prețul produselor diferă în funcție de cerințele fiecărui client, însă cele două au vrut să aibă produse pentru gustul și portofelul tuturor. „Proiectele de amenajări interioare, în funcție de dimensiuni și materialele pe care le folosim, pot fi destul de costisitoare, însă noi ne-am adaptat propunerile pe bugetul clientului. Putem crea cu adevărat ceva spectaculos vizual și întotdeauna regula este să fim noi mulțumite de ceea ce iese din mâinile noastre. Lumea plantelor este diversă și avem mereu de învățat și de descoperit. Posibilitățile sunt infinite, astfel încât nu ai cum să te plictisești de ceea ce faci. De asemenea, ceea ce spunem și în atelierele noastre în care îi învățăm pe cei interesați să își creeze propria kokedama: este foarte terapeutic să lucrezi cu planta și cu pământul. Atunci când am o zi dificilă și mă pun să fac o kokedama sau un terariu mi se schimbă complet starea de spirit”, povestește Dana.

Kit-uri cu ajutorul cărora oamenii își pot sădi propriile plante

Brașovencele pregătesc multe surprize printre care se numără și o linie de kit-uri de tipul DIY prin care persoanele interesate își pot crea propriile decoruri de natură sau sădi plante pe care să le folosească în bucătărie. „Vom avea kit-uri cu kokedama, miniterarii și kit-uri cu semințe de plante aromatice, pe care clienții pot să le crească și să le îngrijească singuri sau împreună cu familia. Ne-am gândit la un pachet care să fie accesibil tuturor ca preț și dificultate de realizare și care să fie potrivit atât pentru oamenii mari, cât și pentru copii. Marea majoritate a materialelor din kit-uri (sticla de la terarii, plantele suculente, ambalajele) sunt achiziționate de la producători locali. Dorim să sădim acel sâmbure de inspirație în viața fiecărei persoane sau familii, inspirație pe care o poate găsi oricând în natură și o poate aduce în spațiul său interior”, încheie Alexandra.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Un epileptic de 50 de ani, a 53-a victimă COVID-19 de la Brașov
Alte șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani, au murit din cauza noului coronavirus în România,
Focar de coronavirus la Codlea: 11 din cei 60 de angajați ai companiei Driessen Manders au fost infectați. „Pacientul zero”
11 persoane din cei 60 de angajați ai companiei codlene Driessen Manders Company au fost depistate pozitiv la testul COVID-19.
Șapte noi cazuri de SARS-CoV-2 depistate la Brașov, care ajunge astfel la 743 de infectări. România sare de 19.100 de
Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID –
Normele pentru redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial: fiecare client va fi înregistrat, meniurile nu se transferă de
Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite
Brașovul ajunge la 52 de decese COVID-19. Ultimul, un bărbat de 62 de ani, cu multiple comorbidități
Cinci noi decese din cauza infectării cu Covid-19 au fost anunțate sâmbătă în România de către Grupul de Comunicare Strategică,
O femeie de 55 de ani, cu multiple comorbidități, al 51-lea deces COVID-19 la Brașov
Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 1.248, după raportarea vineri seară a alte opt decese ae
O treime din medicii români au emigrat: Cea mai mare rată de emigrare din lume
Circa o treime dintre doctorii români, care au studiat în România, au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate,
Banca Mondială: Poluarea din Brașov nu ține de ceea ce se întâmplă efectiv în oraș, ci de traficul rutier. „În
Marcel Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale, le-a prezentat, astăzi, consilierilor locali rezultatele studiilor pe care Banca Mondială le derulează în
Amenzi de 42.000 de lei aplicate de CRPC agenților economici din Piața Astra și Brintex. Produsele alimentare erau așezate în
Amenzi în valoare de 42.000 de lei au fost aplicate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) mai multor
Electrica reia activitatea centrelor de relații cu clienții începând din 2 iunie. Toată lumea va intra cu mască
SDEE Transilvania Sud a decis reluarea activității Centrelor și Ghișeelor de Relații cu Utilizatorii, începând cu data de 2 iunie
Doar 17 persoane mai sunt în carantină COVID – 19, la Brașov. În schimb, numărul autoizolaților a depășit 1.700
Centrele de carantină de la nivelul județului încep să se golească de la o zi la alta, ținând cont că
Construcția noii baze sportive din Zărnești a intrat în linie dreaptă. Investiția este de peste 18,6 milioane de lei
Proiectul tehnic al noului stadion din Zărnești a fost finalizat, Primăria începând să elibereze autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor. „La
CJ Brașov investește 1,8 milioane de lei pentru a intra în „era online” și a reduce birocrația
Consiliul Județean Brașov este primul consiliu județean din România care implementează un sistem informatic integrat privind digitalizarea administrativă. Astfel, în
Scad ratele la creditele în lei: BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,75%
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de
Dezinfectanți, măști de protecție, dar și termometre pentru 63 de unități de învățământ din Brașov. De luni se redeschid și
Primăria a început azi distribuirea materialelor de dezinfecție și protecție împotriva răspândirii coronavirusului către unitățile de învățământ care urmează să
VIDEO Centrul Cultural Reduta Brașov sărbătorește 1 iunie online cu o proiecție în premieră
De Ziua Internațională a Copilului, petrece timpul alături de copilul tău! Împreună veți ajunge într-o lume magică a animației printr-o
BAC 2020 A fost emisă metodologia de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale. Mediile din anii de liceu,
În perioada 11-17 iunie, comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unităților de învățământ
VIDEO Trio-ul Dock In Absolute combină jazz progresiv, clasic și rock, la a VII-a ediție a Brașov Jazz and Blues
Braşov Jazz and Blues Festival este, fără îndoială, cel mai aşteptat festival muzical de la poalele Tâmpei. Ideea acestui eveniment a
DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19
Fabrica de hârtie DS Smith Zărnești vine în sprijinul comunității locale și se alătură luptei împotriva Covid-19. Astfel, 3.000 de
A fost lansată o platformă vocațională care îi ajută pe tineri să-și aleagă cariera potrivită. Testimoniale video cu informații despre
Asociaţia The Social Incubator lansează o platforma vocaţională  cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani