Într-o lume în care betonul câștigă teren detașat în marele orașe, două brașovence aduc natura în spațiul interior tocmai pentru a oferi oamenilor un sâmbure de inspirație. De trei ani, acestea realizează grădini reinventate pentru a aduce lumea plantelor mai aproape de noi toți.
Sâmbure, afacerea brașovencelor Dana Dragomirescu și Alexandra Bordeianu, a pornit în 2017, din pasiunea acestora pentru lumea plantelor. „Noi aducem natura în spațiul tău interior prin kokedama și alte decoruri cu plante vii. Kokedama este o veche tehnică japoneză de aranjamente florale și reprezintă o plantă cu rădăcină care viețuiește într-un bulgăre de pământ și mușchi, aceasta fiind și traducerea pentru termenul japonez. Am fost printre primele ateliere din România care au introdus această tehnică florală. O kokedama are o particularitate anume: se poate suspenda. Așa poți începe propria grădină suspendată, chiar în casa ta”, povestește Dana.
Dana și Alexandra nu au o pregătire certificată de florist, însă tot ceea ce au făcut a fost din dragoste pentru plante și inspirate de natură. „Am ajuns să facem aceste decoruri vegetale la un nivel profesionist prin experimentare, încercare și pasiune pentru plante și design interior. Practic, orice plantă din ghiveci poate fi transformată în kokedama, nu înseamnă că poate să trăiască mult așa. Sunt anumite plante cărora le este mai bine în alte ansambluri de decor. Dincolo de faptul că arată bine ca și elemente de design interior, ne-am propus tot timpul să informăm iubitorii de plante, dar și pe cei care nu au multă experiență cu ele. Le spunem ce plante cresc mai bine și unde, cum se îngrijesc și ce compatibilități există între ele. Nu poți pune împreună o plantă căreia îi place multă apă și umezeală cu o alta care trăiește cu mult mai puțină, pentru că, invariabil, una dintre ele va muri. Ceea ce facem noi vrem să arate bine și surprinzător estetic, dar mai important este ca plantele care ajung la client să trăiască. Fiecare plantă este unică, așadar fiecare decor este unic și noi putem realiza aranjamente în funcție de dorințele și nevoile fiecărui client”, spune Alexandra.
„Orice sâmbure este un membru al familiei”
În funcție de fiecare plantă, omul se poate implica mai mult sau mai puțin în îngrijirea acesteia. „O kokedama este un element de decor vegetal ce se poate suspenda. Pentru udarea ei e nevoie de puțin mai multă atenție și timp, întrucât este necesar să o dai jos de la locul ei, să o uzi prin scufundare într-un vas cu apă, să o lași să se scurgă de apa din mușchi și apoi să o montezi la locul ei. Este un proces care durează puțin mai mult însă noi mergem pe ideea că orice sâmbure este un membru al familiei, în care este necesar să investești timp și atenție. Pe de altă parte, un terariu închis, care este o mică grădină sub sticlă, are un regim de udare mult mai simplu: de la o dată pe lună până la o dată pe an, chiar. Eu am un terariu pe care nu l-am udat de aproximativ un an, pentru că și-a creat un microsistem ce nu mai are nevoie de intervenții din exterior. Altfel, structurile din mușchi și plante conservate nu au nevoie de niciun fel de îngrijire, nici de apă și nici de lumină”, susține Dana.
Tablouri cu plante conservate sau aeriene și grădini reinventate
Cele două lucrează atât cu plante vii și rădăcini, cât și cu plante conservate. „Terariile deschise, cele care nu au capac, sunt dedicate plantelor suculente, precum cactuși sau aloe. Acestea au nevoie de aer și lumină și de foarte puțină apă. În atelierul Sâmbure, meșterim și proiecte mari de amenajare a spațiilor interioare, participăm la târguri și evenimente, unde expunem produsele noastre pentru a putea fi nu numai admirate, ci și cunoscute de oameni, dar unde găsim și o piață în care să educăm oamenii despre sustenabilitate, despre cum să înlocuiască plantele tăiate cu plante cu rădăcini, pentru cadouri, despre design interior cu decoruri vegetale vii.
În tablourile și aranjamentele cu mușchi, licheni și alte plante conservate introducem și elemente vii, cum ar fi plantele aeriene, care sunt plante speciale ce au niște rădăcini rudimentare și care se udă prin scufundare în apă. Este o experiență senzorială foarte plăcută atunci când atingi planta, când o îngrijești, o uzi sau când pur și simplu îți plimbi palmele peste mușchi și licheni. Neavând rădăcini, le integrăm și montăm foarte bine în structurile noastre”, susține Dana.
Posibilitățile pe care ți le oferă plantele sunt nenumărate, brașovencele fiind cele care plantează un sâmbure de apă, aer și pământ, mai exact un sâmbure de natură, în fiecare spațiu ce are nevoie de puțină verdeață. „Pe lângă grădinile suspendate, ne-am gândit să facem și grădini reinventate sau scufundate. Cele reinventate sunt grădini suspendate cu kokedama sau scufundate folosind plantele acvatice. În acest domeniu ți se deschide o întreagă lume cu tot felul de plante care pot fi aduse în miniatură în spațiile în care trăim și ne petrecem timpul. Vrem ca oamenii să aibă natura aproape și să se bucure de ea cu atât mai mult cu cât petrecem atât de mult timp în casă sau la birou, fără acces la aer curat sau la o zonă verde. De aici am și pornit: un sâmbure de natură în orice spațiu interior”, afirmă Alexandra.
Lucrează cu producători locali
Pentru că trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt, brașovencele lucrează în mare parte cu producătorii locali. „O persoană din Alba Iulia ne face vasele de stilă, pentu terarii, iar pe partea de lemn lucrăm cu trei ateliere din Brașov. Venim cu idei și concepte proprii sau în colaborare cu un arhitect ori aducem contribuția noastră prin ceea ce dorește clientul. Lucrăm cu diverse forme geometrice, litere sau simboluri. În mod normal, implementarea unui astfel de proiect mare, care are nevoie de mai multe elemente precum lemn, plante, desen și forme, poate să dureze aproximativ 2-3 săptămâni. De asemenea, plantele pe care le folosim în decorurile noastre, cele suculente sau chiar cele conservante, sunt achiziționate de la persoane care le cresc sau le conservă chiar aici, în Brașov, sau în alte orașe din România. Ținem foarte mult la a ne ajuta și a ne susține reciproc”, afirmă Dana.
Până în momentul de față, acestea au avut proiecte în Brașov și în București, însă persoanele din toată țara pot apela la serviciile lor, ele putându-se organiza foarte repede și găsind soluții pentru orice provocare. „Oamenii află de noi prin recomandări și de pe pagina noastră de facebook. Am fost la târguri și chiar am testat reacțiile oamenilor în ceea ce privește produsele noastre. Chiar am cunoscut persoane interesante împreună cu care am realizat câteva proiecte faine. Acum ne reinventăm, la fel ca toată lumea. Am adus produse noi în portofoliul nostru și ne ocupăm de site-ul afacerii și de shop-ul online”, spune Alexandra.
„Este foarte terapeutic să lucrezi cu plantele și cu pământul”
Prețul produselor diferă în funcție de cerințele fiecărui client, însă cele două au vrut să aibă produse pentru gustul și portofelul tuturor. „Proiectele de amenajări interioare, în funcție de dimensiuni și materialele pe care le folosim, pot fi destul de costisitoare, însă noi ne-am adaptat propunerile pe bugetul clientului. Putem crea cu adevărat ceva spectaculos vizual și întotdeauna regula este să fim noi mulțumite de ceea ce iese din mâinile noastre. Lumea plantelor este diversă și avem mereu de învățat și de descoperit. Posibilitățile sunt infinite, astfel încât nu ai cum să te plictisești de ceea ce faci. De asemenea, ceea ce spunem și în atelierele noastre în care îi învățăm pe cei interesați să își creeze propria kokedama: este foarte terapeutic să lucrezi cu planta și cu pământul. Atunci când am o zi dificilă și mă pun să fac o kokedama sau un terariu mi se schimbă complet starea de spirit”, povestește Dana.
Kit-uri cu ajutorul cărora oamenii își pot sădi propriile plante
Brașovencele pregătesc multe surprize printre care se numără și o linie de kit-uri de tipul DIY prin care persoanele interesate își pot crea propriile decoruri de natură sau sădi plante pe care să le folosească în bucătărie. „Vom avea kit-uri cu kokedama, miniterarii și kit-uri cu semințe de plante aromatice, pe care clienții pot să le crească și să le îngrijească singuri sau împreună cu familia. Ne-am gândit la un pachet care să fie accesibil tuturor ca preț și dificultate de realizare și care să fie potrivit atât pentru oamenii mari, cât și pentru copii. Marea majoritate a materialelor din kit-uri (sticla de la terarii, plantele suculente, ambalajele) sunt achiziționate de la producători locali. Dorim să sădim acel sâmbure de inspirație în viața fiecărei persoane sau familii, inspirație pe care o poate găsi oricând în natură și o poate aduce în spațiul său interior”, încheie Alexandra.