Economic, Stiri Brasov

Spitalul COVID de la Brașov, o afacere „cu ochi albaștri”. Cea mai bună ofertă a fost respinsă pentru că s-a depus cu două minute peste termenul admis

Compania Medicare Technics SA va semna astăzi contractul pentru construirea Spitalului Modular COVID care ar urma să fie construit în curtea Spitalului Județean Brașov. Licitația a fost adjudecată ieri, după ce pe 13 mai a avut loc deschiderea ofertelor.

În total au fost depuse patru oferte – Medicare Technics (din București) , Nortek Trust AG (Bacău), CCC Kronstadt (Brașov) și Ekon Smart Sistem (brașov). Aceasta a fost descalificată pentru că a depus oferta cu două minute peste termenul limită. Interesant este că aceasta avea o ofertă de doar 7,2 milioane de lei plus TVA, în timp ce câștigătorul licitației ar urma să încaseze 10 milioane de lei plus TVA.

Consilierii județeni aprobaseră în ultima ședință suma de șapte milioane de lei pentru construirea acestui spital. Totuși, cea mai bună ofertă admisă se pare că a fost de zece milioane de lei, potrivit comunicatului transmis, ieri, de SCJU Brașov. Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, spune că a făcut un proiect de hotărâre de guvern, împreună cu prefectul Cătălin Văsîi. și că va încerca să obțină bani de la Guvern pentru acestă investiție.

Medicare Technics – o firmă asociată cu numele fostului șef al SRI, Coldea

Compania Medicare Technics a fost fondată în 2000, fiind condusă până în 2016 de George Coldea, vărul fostului șef al SRI, Florian Coldea.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro, o sumă uriaşă pentru o firmă care a reuşit să se menţină discretă, în pofida scandalului legat de mafia din sistemul medical. Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni. de altfel, tocmai faptul că a construit acest spital a fost motivul principal pentru care Spitalul Județean Brașov i-a atribuit construcția spitalului COVID.

Firma este deţinută din 2008 de off-shore-ul cipriot Compenia Associates Limited, care deține 99% din titluri. Restul acțiunilor sunt deținute acum de Dominion Investments SRL, de Mugurel Stancu (acesta fiind și administratorul companiei) și de Gabriel Corneliu Albu. printre acționari s-a mai numărat, în trecut, și BT Leasing Transilvania IFN.

Ekon Smart Sistem cere reluarea licitației pentru viciu de procedură

Compania Ekon Smart Sistem, în asociere cu firmele IMSAT SA, CROS CONSTRUCT SRL, CREPET CONSTRUCT SRL și ARKADA FOR LIFE SRL, a solicitat ieri reluarea licitației, invocând un viciu de procedură. „Am trimis oferta de executie anterior stabilirii oricarei proceduri de atribuire asa cum au facut si ceilalti, alaturi de care, ulterior, am constituit Asocierea, intelegand ca acest proiect se realizeaza ca urmare a unei donatii pentru un scop in circumstantele starii de urgenta provocate de pandemia COVID, procedand de asemenea la practicarea unor preturi reduse. Desi nu ne cunosteam si nu ne-am intalnit niciodata fizic, ne-am mobilizat pentru o cauza comuna”, explică Virgil I. Popa, proprietarul Ekon Smart Sistem.

„Am asteptat sa primim invitatie de participare, ca urmare a faptului ca oricum ofertaseram anterior, si totusi, in aceste conditii, doar S.C. CROS CONSTRUCT S.R.L. a primit invitatia de participare pe data de 07.05.2020 impreuna cu o documentatie incompleta.

In data de 11.05.2020, vazand ca nu exista completare, am cerut telefonic invitatia de participare si documentatia aferenta in numele ASOCIERII EKON SMART SISTEM S.R.L. – IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT S.R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L.

Aceasta a venit de asemenea incompleta, lipsind Caietul de Sarcini pentru Instalatii Electrice, respectiv Caietul de Sarcini pentru Instalatii Sanitare. Practic, pe data de 11.05.2020, am receptionat pe emailul virgil.popa@ekon.eu.com la orele 15:20 de la spjbv@yahoo.co.uk: <Invitatia de participare>. Apoi, la orele 15:21, am primit link-ul de descarcare wetransfer.com ce continea <Strategia-de-contractare spital- modular-ATI-semnat.pdf>, <fisa-date-spital-modular-semnat.pdf>, <clauze-contractuale-Spital-Modular- semnat.pdf>, un folder-arhiva denumit <Memorii si caiete de sarcini.7z> (ce continea <caiet-sarcini-spital- modular.pdf>, <caiet-sarcini-spital-modular-PT-instalatii-gaze-fluide-medicale.pdf>, <caiet-sarcini-spital- modular-PT-instalatii-HVAC.pdf>, <Memoriu tehnic arhitectura.pdf>, <Memoriu tehnic IE.pdf>, <Memoriu tehnic IS.pdf>, <Memoriu tehnic rezistenta.pdf> si <Memoriu tehnic.pdf>) si inca un folder- arhiva denumit <desene.7z> (ce continea 30 de planse, de la <plansa (1).pdf> pana la <plansa (30).pdf> consecutiv). In final, la orele 16:23, am primit link-ul de descarcare wetransfer.com ce continea <FORMULARE-SI-MODELE-DE- DOCUMENTE-spital-mobil.doc>.

Pe data de 07.05.2020 S.C. CROS CONSTRUCT S.R.L. a primit pe email de la adresa de email a Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Brasov urmatorul text “Buna ziua, alaturat gasiti o parte din caietele de sarcini, urmand a va transmite si restul deocumentatiei in cursul zilei de miane”. Nu a mai primit niciun email de completare in urmatoarea zi.

Cerintele au fost stufoase, timpul a fost foarte scurt, iar noi, ASOCIEREA EKON SMART SISTEM S.R.L. – IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT S.R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L., am reusit sa trimitem emailul cu oferta la orele 10:02 pe data de 13.05.2020.

Am incercat sa trimitem pe email toate documentele atasate, insa am intampinat erori de incarcare atasamente, dupa care am retrimis utilizand suportul oferit de wetransfer.com catre spjbv@yahoo.co.uk.

M-am prezentat personal la Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Brasov pe data de 13.05.2020 la orele 10:30 pentru a lasa oferta in format fizic (tiparita), unde am fost intampinat de dl. Mihnea Stoica, care a spus ca oferta noastra nu va fi luata in considerare pe motivul ca am depasit orele 10:00 (termenul limita de depunere a ofertelor) cu 2 minute.

Desi am solicitat telefonic d-lui Mihnea Stoica, ulterior deschiderii ofertelor, Procesul Verbal de deschidere al Ofertelor, nu l-am primit pana la aceasta data, afland din presa ca valoarea contractului deja atribuit este stabilit la 10.000.000 RON + TVA ”, se arată în adresa remisă Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov de către reprezentanții Ekon Smart Sistem prin care se solicită reluarea licitației.

4 Comentarii

 1. We transfer, spjbv@yahoo.co.uk… , cat amatorism! Se trimite documentatia prin email? De ce nu s-a facut prin portalul SEAP sicap?
  Ce sunt termenele astea de 2 zile?
  E mai mult decat evident ca era o servita si acum se incurca apele de un concurent neprevazut.
  Bine ca cetatenii doneaza din banii lor cand e criza, desi platesc sume enorme la sanatate, iar statul sifoneaza bani cu asemenea atribuiri! DNA parca are birou la BV…

 2. Pe de alta parte…ma intreb de ce nu ati reusit sa depuneti oferta la timp?
  Ah, si voiam sa va mai intreb ceva: daca dvs ati fi depus oferta la timp iar contracandidatul ar fi depus o oferta mult mai buna tehnic si financiar dar cu intarziere de 2, 3 sau 30 min (nu prea am inteles cat a fost intarzierea, ati mentionat diferite ore), oferta cu care contracandidatul ar fi si castigat licitatia, ati fi facut contestatie? Nu era si atunci tot o afacere “cu ochi albastri” in opinia dvs?
  Traiasca presa libera din Romania!

 3. Licitația se atribuie “cui trebuie” !!! Competitorii sunt doar de impresie ! Mai aveți așteptări ca lucrurile să meargă corect și bine ? Nu suntem atât de naivi pe cât ne cred “paralelii” !

 4. Pingback: Începerea construcției Spitalului COVID din Brașov, amânată cu o săptămână - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Un epileptic de 50 de ani, a 53-a victimă COVID-19 de la Brașov
Alte șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani, au murit din cauza noului coronavirus în România,
Focar de coronavirus la Codlea: 11 din cei 60 de angajați ai companiei Driessen Manders au fost infectați. „Pacientul zero”
11 persoane din cei 60 de angajați ai companiei codlene Driessen Manders Company au fost depistate pozitiv la testul COVID-19.
Șapte noi cazuri de SARS-CoV-2 depistate la Brașov, care ajunge astfel la 743 de infectări. România sare de 19.100 de
Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID –
Normele pentru redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial: fiecare client va fi înregistrat, meniurile nu se transferă de
Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite
Brașovul ajunge la 52 de decese COVID-19. Ultimul, un bărbat de 62 de ani, cu multiple comorbidități
Cinci noi decese din cauza infectării cu Covid-19 au fost anunțate sâmbătă în România de către Grupul de Comunicare Strategică,
O femeie de 55 de ani, cu multiple comorbidități, al 51-lea deces COVID-19 la Brașov
Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 1.248, după raportarea vineri seară a alte opt decese ae
O treime din medicii români au emigrat: Cea mai mare rată de emigrare din lume
Circa o treime dintre doctorii români, care au studiat în România, au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate,
Banca Mondială: Poluarea din Brașov nu ține de ceea ce se întâmplă efectiv în oraș, ci de traficul rutier. „În
Marcel Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale, le-a prezentat, astăzi, consilierilor locali rezultatele studiilor pe care Banca Mondială le derulează în
Amenzi de 42.000 de lei aplicate de CRPC agenților economici din Piața Astra și Brintex. Produsele alimentare erau așezate în
Amenzi în valoare de 42.000 de lei au fost aplicate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) mai multor
Electrica reia activitatea centrelor de relații cu clienții începând din 2 iunie. Toată lumea va intra cu mască
SDEE Transilvania Sud a decis reluarea activității Centrelor și Ghișeelor de Relații cu Utilizatorii, începând cu data de 2 iunie
Doar 17 persoane mai sunt în carantină COVID – 19, la Brașov. În schimb, numărul autoizolaților a depășit 1.700
Centrele de carantină de la nivelul județului încep să se golească de la o zi la alta, ținând cont că
Construcția noii baze sportive din Zărnești a intrat în linie dreaptă. Investiția este de peste 18,6 milioane de lei
Proiectul tehnic al noului stadion din Zărnești a fost finalizat, Primăria începând să elibereze autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor. „La
CJ Brașov investește 1,8 milioane de lei pentru a intra în „era online” și a reduce birocrația
Consiliul Județean Brașov este primul consiliu județean din România care implementează un sistem informatic integrat privind digitalizarea administrativă. Astfel, în
Scad ratele la creditele în lei: BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,75%
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de
Dezinfectanți, măști de protecție, dar și termometre pentru 63 de unități de învățământ din Brașov. De luni se redeschid și
Primăria a început azi distribuirea materialelor de dezinfecție și protecție împotriva răspândirii coronavirusului către unitățile de învățământ care urmează să
VIDEO Centrul Cultural Reduta Brașov sărbătorește 1 iunie online cu o proiecție în premieră
De Ziua Internațională a Copilului, petrece timpul alături de copilul tău! Împreună veți ajunge într-o lume magică a animației printr-o
BAC 2020 A fost emisă metodologia de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale. Mediile din anii de liceu,
În perioada 11-17 iunie, comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unităților de învățământ
VIDEO Trio-ul Dock In Absolute combină jazz progresiv, clasic și rock, la a VII-a ediție a Brașov Jazz and Blues
Braşov Jazz and Blues Festival este, fără îndoială, cel mai aşteptat festival muzical de la poalele Tâmpei. Ideea acestui eveniment a
DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19
Fabrica de hârtie DS Smith Zărnești vine în sprijinul comunității locale și se alătură luptei împotriva Covid-19. Astfel, 3.000 de
A fost lansată o platformă vocațională care îi ajută pe tineri să-și aleagă cariera potrivită. Testimoniale video cu informații despre
Asociaţia The Social Incubator lansează o platforma vocaţională  cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani