Un studiu MedLife arată faptul că procentul populației din România imunizate pentru COVID-19 este unul foarte mic, respectiv mai puțin de 2%. Una dintre concluziile acestuia este faptul că măsurile de protecție și extinderea testării reprezință șansa României de a funcționa în siguranță și de a reporni economia.
Totodată, există un procent de aproximativ 1% persoane asimpotmatice care au fost identificate doar cu anticorpi IgG pozitivi și care, la un moment dat, ar fi putut fi infectați și ar fi putut transmite infecția celor din jur.
Profilul acestor persoane nu este diferit de cel al unor persoane obișnuite, având în vedere numărul mare de angajați testați și buna dispoziție a lor teritorială, precum și faptul că au avut contact social extins. Aceștia au interacționat cu membrii de familie, au mers la cumpărături pentru alimente, s-au deplasat zilnic de la serviciu acasă și au folosit transportul în comun. Astfel, cel mai probabil, populația României nu are încă imunitate specifică pentru COVID-19.
Testarea și respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție reprezintă o șansă importantă a României pe termen mediu și lung ca să funcționeze în siguranță pentru a relansa economia. Acest lucru este reliefat în studiul realizat de MedLife, derulat în perioada 24 martie – 3 aprilie, pe 1.005 persane, cadre medicale și personal auxiliar din 15 orașe în care MedLife operează clinici și spitale.
Obiectivele acestui studiu au fost de a elucida câteva aspecte importante precum nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației, eficiența măsurilor de protecție și a procedurilor de lucru MedLife elaborate și evaluarea și validaea metodelor de testare folosite.
Pentru acest studiu au fost folosite în trepte, gradual pentru validare, 4 metode de testare:
- metoda moleculară Real Time PCR, considerată gold standar pentru identificarea virusului SARS CoV2
- testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență (doi producători cu echipamente și kituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo)
- testarea serologică prin metoda ELISA
- teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip ImG și IgG
„Extinderea eșantionului ne ajută să întărim câteva dintre concluziile foarte importante ale acestui studiu. Rezultatele studiului ne arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. Prin urmare, până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor. Singura soluție pentru protejarea unei populații fără imunitate în fața acestei infecții este reprezentată de măsurile de izolare și distanțare socială. De asemenea, faptul că numărul de persoane infectate a rămas în continuare foarte mic în condițiile în care am extins eșantionul de la 371 la peste 1000 de cadre medicale și auxiliare reprezintă o dovadă în plus că măsurile de prevenție epidemiologică pe care le-am luat în unitățile noastre au funcționat și pot fi replicate”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group, potrivit hotnews.ro.
Studiul este relevant și reprezentativ la nivelul populației urbane din România având în vedere distribuția la nivel național, gradul de activitate și contactul social extins. Persoanele implicate au fost active și au profesat, o parte parte dintre acestea circulând în perioada pandemiei cu mijloace de transport în comun, au mers la cumpărături pentru alimente sau au avut grijă de rudele în vârstă.