Am ajuns la atelier în martie, în singura zi cu ninsoare dintre două zile de soare. Dintr-un gri posomorât, am intrat într-un spațiu luminos de la stradă, unde Emilia Cristea (ceramistă absolventă la Cluj și specializată în Coreea de Sud) lucrează în fiecare zi.
De dimineață se ocupă de lucrările ei, iar după masă, în cadrul unor cursuri complexe învață copii si adulți cum să lucreze cu lut organic. Îi învață despre culori, despre teoria lucrului cu lutul, le explică diferitele particularități, urmând să demistifice împreună gândurile depreciative legate de talent.
„Aud foarte des cursanți care îmi spun că nu au talent’’ spune Emilia, „dar după prima oră de curs deja se indoiesc”. Sigur că nu ies lucrurile ca din matriţă când lucrezi cu mâna, dar exerciţiul acesta te face mai flexibil. Când bei dintr-o cană cu forma organica, parcă-i mai bun gustul”.
Dibăcia vine din exercițiu. În Coreea a învățat cât de importantă este răbdarea și repetiția în practica artistică. Și asta încearcă și ea, la rândul ei, să insufle studentior atelierului.
„Exerciţiul îl face pe maestru, asta e foarte mult în mentalitatea asiatică. Când am lucrat la roata olarului într-un atelier din Coreea, l-am rugat pe profesor să mă învețe ce crede el că am de învățat. Mi-a arătat cum se face un ceainic tradițional şi mi-a zis să fac o sută. Pentru ei exerciţiul e foarte important pentru a ajunge la un fel de automatism, la perfectiunea în tehnica. După ce înveți sa faci ceva drept și simetric, poți apoi să-l strâmbi cât vrei de mult. Nu invers! Așa am învățat respectul față de material și față de muncă. Cred că foarte mulți oameni privesc repetiția ca pe o pedeapsă, însă dacă vrei să înveți, trebuie să ai în vedere în primul rând respectul pentru proces”.
Printre altele, Emilia a lucrat și la vasele ceramice pe care echipa restaurantului ,,Belvedere” le-a folosit la Olimpiada de gastronomie de la Stuttgard anul acesta.
,,Am făcut trei platouri mari și tot felul de picioare de diferite înălțimi pe care erau puse multe farfurii rotunde sau înguste și lungi pentru aperitive. Le-a plăcut așa mult setul că și peste doi ani tot cu acesta vor participa”.
Articolul poate fi citit în întregime pe Zile și Nopți Brașov.