Compania URB Bearings, controlată de omul de afaceri Ede Ederly, a obținut certificatele de urbanism pentru demolarea a 16 hale ale fostei zuien de rulmenți Rulmentul SA Brașov, intrată în faliment în 2007.
Ederly ne-a declarat că va demola doar o parte din aceste hale. „Câteva dintre ele au ajuns în paragină și nu mai are sens să le păstrăm”, a spus omul de afaceri care a încercat în ultimii ani să vândă cele mai importante active ale fostei uzine.
În urmă cu doi ani, Ederly cerea 2,95 milioane de euro pe clădirea administrativă a fostei uzine. Hala are o suprafaţă de 5.451 de metri pătraţi, având parter şi două niveluri construite, potrivit anunţului, din beton armat. Vânzarea urma să fie realizată direct de către proprietar, compania URB Bearings, actuala denumire a societăţii Sigur Imob SRL, cea care a cumpărat, în 2010, opt din cele 44 de hectare ale uzinei braşovene.
Sigur Imob a cumpărat atunci opt hectare din suprafaţa fostei uzine de rulmenţi, oferind preţul de pornire al licitaţiei, de 2,6 milioane de euro. Obiectul de activitate al societăţii este închirierea şi subînchirierea bunurilor imobile proprii şi închiriate.
Reprezentantul companiei la licitaţie a fost omul de afaceri Ede Erdely, cel care cumpărase şi o parte din utilajele fostului producător de rulmenţi alături de firma Silnef MG. „Noi vrem să facem o mică făbricuţă de rulmenţi radianţi, care va avea 300 – 350 de angajaţi. Urmează să discutăm care va fi numele companiei, iar producţia va începe din primăvară, pentru că deja avem utilajele, iar pe foştii şefi de secţie îi ştim deja şi îi putem contacta”, spunea în 2010 Ede Ederly.
Compania amintită a cumpărat în pachetul de 2,6 milioane de euro mai multe imobile întinse pe o suprafaţă de opt hectare – Laborator – Staţie de epurare, Hala Mecanic şef, Spaţiu verde, Pavilion administrativ, Construcţii metalice, Parc Auto-magazie centrală, Staţie Hidrofoare, Drum I, Drum II. Preţul pachetului a fost redus succesiv, cu câte 25%, de la valoarea iniţială, de 5,32 de milioane de euro. Tot firma Sigur Imob SRL Braşov şi-a adjudecat şi licitaţia pentru sistemul energetic, contra a circa 400.000 de euro.
O altă parte din compania braşoveană fusese cumpărată de braşovenii de la Dacia Plant, care au investit peste cinci milioane de euro în realizarea complexului hotelier şi de evenimente Lux Divina.