În contextul demarării lucrărilor de modernizare a pietonalului din cartierul Valea Cetății, Primăria Brașov a lansat în toamna anului trecut o licitație și pentru reconstrucția fântânii arteziene dinspre strada Tâmpei, conform detaliilor din noul concept arhitectural al zonei. Licitația a rămas fără ofertanți, iar proiectantul a revizuit costurile aferente lucrărilor și o nouă procedură de licitație ar urma să se deruleze astăzi. Astfel, dacă inițial, costul investiției era estimat la 350.000 de lei, fără TVA, acum costurile au fost ajustate la suma de 360.344,12 de lei, fără TVA, respectiv 428.809 lei cu tot cu TVA.
Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 4 luni, față de termenul estimat inițial de 3 luni, și presupun. Ca de altfel întregul proiect, și fântâna ar urma să aibă un aspect modern, fiind proiectată a avea 25 de jeturi de apă și corpuri de iluminat cu posibilitatea controlului culorilor, astfel încât pe timp de noapte aceasta să rămână o atracție a zonei destinate relaxării și petrecerii timpului liber.
Pietonalul a fost amenajat în anii ’80, însă nu mai corespunde actualelor cerințe părând o zonă abandonată. Pentru a deveni un loc de relaxare, conceptul de reamenajare a pietonalului, la sugestia brașovenilor din zonă, care profită din plin de puțina umbră ce există acum, include insule verzi cu arbori în pavaj, unde oamenii să stea la umbră, dar şi „oglinzi de apă” cu o adâncime mică. De asemenea, rampele de pe pietonal ar urma să fie reconfigurate și să devină multifuncționale, astfel încât să poată fi folosite de persoanele cu dizabilităţi, dar şi de biciclişti sau de mamele care ies la plimbare cu cărucioarele cu copii. Totodată, capetele pietonalului ar urma să fie amenajate ca nişte mici amfiteatre în aer liber, în care să se poată desfăşura evenimente. În ceea ce priveşte pavajul, propunerea este folosirea unor dale multicolore, astfel încât locul să devină mai prietenos.
Amenajare în oglindă a celuilalt tronson
Potrivit echipei care a realizat proiectul, acesta a fost gândit în urma unui studiu sociologic adresat punctual cetățenilor din Răcădău,cu posibilitatea extinderii în etapele a doua și a treia, astfel încât întregul pietonal să poată fi amenajat unitar și integrat. În etapele ulterioare, se are în vedere replicarea în oglindă a primului tronson în partea superioară a pietonalului, în zona artezienei de „La urs“, și asigurarea unei „rezerve spațiale“ în partea de mijloc, care să poată fi folosită ca spațiu neconvențional de expoziții și evenimente, dedicat în special elevilor Liceului de Artă. Deocamdată, se lucrează la partea de proiectare pentru cel de-al doilea tronson, documentația urmând să fie definitivată în trei luni.