O inițiativă plecată pe internet de la o anume tânără – Flavia Boghiu , în urma unei postări pe facebook prin care invita oamenii să sune la un număr de telefon, dacă nu pot ieși din casă ca să-și facă diferite cumpărături. Această tânără – pe care se întâmplă să o cunosc bine – are o firmă de îngrijiri la domiciliu, deci experiență cu vârstnicii, dar și un ONG – Asociația îngrijiri Acasă. Inițiativa venea la pachet cu recomandări de distanțare socială în rândul celor mai vulnerabili dintre noi, recomandări care au venit mult mai târziu de la autorități. Însă Flavia știa de situația alor ei din Italia și măsurile de acolo și a preferat să fie precaută.
Vă Ajutăm din Brașov (click pe nume ca să ajungeți pe grupul de facebook) a plecat de la un singur telefon, al unei angajate și de la câteva afișe lipite pe la scări de bloc și farmacii, pentru a veni cu informația în offline. Căci seniorii și cei mai lipsiți de noroc în zilele pandemiei, nu o ard pe facebook cum o facem noi (încă) tinerii din ziua de azi.
Trec nici trei săptămâni și discutăm de o operațiune complexă, poate cea mai complexă operațiune bazată pe voluntariat la care eu am participat. De la un număr de telefon, la un call-center cu 15 linii, de la Oana care răspuntea de zori la apeluri la zeci de operatori care lucrează în ture de câte două ore, și de la noi – câțiva „amețiți” care am răspuns apelului tinerei pe facebook la peste 400 de voluntari înscriși pentru a fi livratori. De la „să văd când am timp să mă implic” la lucru în ture de câte două ore, de la 8 dimineața la 20.00 seara. De Luni până Duminică. Există departament de constultanți psihologic – pentru cei care au nevoie doar să schimbe o vorbă, să alunge singurătatea – vă imaginați la ce nivel de interes față de oameni și la ce nivel de empatie s-a ajuns? Dar marea parte a muncii din grup este dus de management, call-center și livratori.
Livratorii sunt verificați înainte de a ajunge în baza de date a Vă Ajutăm de la Brașov. Ei primesc de la Primărie un cartonaș care le permite să circule pe străzi DOAR în scopul de a ajuta. Primesc training în siguranța muncii. Primesc training pentru misiunea pe care urmează să o îndeplinească. După ce sunt toate „birocrațiile” sunt depășite, primesc un cont pe o aplicație ca de Uber sau Glovo, prin care primesc misiunile umanitare, le îndeplinesc, iar operatorii voluntari de la ei de acasă se asigură că totul este în regulă. Vă Ajutăm din Brașov ar putea fi o operațiune monstru, dar este o operațiune înger.
Momentan sunt sute de „misiuni” deservite de Vă Ajutăm din Brașov, prin care sute sau poate chiar mii de seniori și oameni defavorizați au primit o mână de ajutor cu cumpărăturile pe timp de pandemie. Din păcate, pe viitor și mai multe mii de seniori vor avea nevoie de serviciile total gratuite, bazate pe voluntariat (mă văd nevoit să repet asta, pentru sceptici) ale celor din grupul Vă Ajutăm din Brașov.
Brașovul s-a ridicat din nou, după OUG13, după protestele de la Colectiv, după presiunea pe American Dream și Gorița la un nivel de empatie colectivă extraordinară. Brașovul se aproapie cu fiecare astfel de criză mai aproape de dezideratul meu: Comunitatea Brașoveană – acolo unde fiecare suntem păsători de celălalt. Nu suntem o metropolă, suntem o comunitate. Mândră. Din centrul României. Închei prin vorba Flaviei, cea care a început toată această mașinărie de empatie și umanitate: #săFimBine