
La cerere, firmele cărora le-au scăzut veniturile cu 15% vor putea beneficia de amânarea, pe o perioadă de 3 luni, de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și contribuției asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Ulterior, doar 50% din contribuțiile sociale vor fi achitate, în mod eșalonat., scrie profit.ro.
De asemenea, firmele și persoanele fizice pot amâna 3 luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, potrivit unui proiect de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta și aprobat vineri prin votul final al Camerei Deputaților.
Proiectul a fost adoptat, în urma unor modificări aduse în comisii, și cu voturile USR, PMP și UDMR, dar pentru a intra în vigoare va trebui promulgat de șeful statului. Proiectul a fost adoptat cu 243 de voturi pentru, 81 contra și 3 abțineri.
Proiectul avea în vedere inițial ”operatorii economici”, dar la Senat prevederile au fost modificate pentru a fi aplicate și pentru persoane fizice sau, parțial, și pentru autorități locale.
La Camera Depuților, autoritățile locale au fost eliminate însă din categoria persoanelor juridice care pot beneficia de amânarea plății contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Tot deputații au decis că facilitățile se vor aplica doar pentrru operatorii economici a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.
Deputații au mai ținut să precizeze în lege că firmele și persoanele fizice pot amâna pentru 3 luni plata serviciilor de utilități, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Pentru a nu fi afectați de aceste măruri, furnizorii de utilități vor putea accesa credite de trezorerie cu dobânda zero sau linii de creditare în regim de factoring pentru o perioadă de până la 18 luni, prevede proiectul, potrivit unor amendamente susținute de USR și PSD.
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat, chiar înainte de vot, că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională proiectul, iar acest lucru va întârzia procedura de intrare în vigoare.