Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Cum este viața într-un centru de carantină instituționalizată: „Dacă unul era infectat nenorocea un etaj întreg!”

    0
    De Biz Brasov pe 1 aprilie 2020 Social, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Un voluntar de la Crucea Roșie din Brașov ne-a povestit cum este viața românilor care, după ce s-au întors din străinătate, sunt acum nevoiți să stea cel puțin 14 zile într-un centru de carantină instituționalizată.

    Românii care s-au întors din străinătate din așa-numitele zone roșii ale pandemiei de coronavirus au fost obligați să stea 14 zile în carantină instituționalizată. La fel, cei care nu au respectat autoizolarea au fost trimiși de autorități tot în aceste centre amenajate special pentru oamenii care ar putea fi infectați cu virusul.

    Cum sunt condițiile într-un astfel de centru? Hotnews. ro a stat de vorbă, sub protecția anonimatului, cu un voluntar de la Crucea Roșie care merge să ducă mâncare la un centru de carantină din Brașov.

    Cum ai ajuns să fii voluntar într-un centru de carantină?

    Citește și:

    Motive pentru care ar trebui să încercați să jucați jocuri de sloturi online

    Autostrada Brașov – Ploiești, nou prilej de scandal politic: Ciucă vrea parteneriat public – privat, Drulă spune că bate câmpii

    Încă o turistă echipată inadecvat era să își rupă gâtul în Poiana Brașov

    Eu am ajuns voluntar pentru că, din câte am înțeles, la noi în județ nu a vrut nimeni să facă treaba asta, nici de la DSP (Direcția de Sănătate Publică), nici de la primărie, nici pompierii voluntari, absolut nimeni. Eu sunt voluntar al Crucii Roșii și, în principiu, nu aș avea voie să intru în centrele de carantină, numai că din criză de personal m-au luat și pe mine.

    Pentru că riscul e foarte mare, cei care intră trebuie să aibă contract de angajare cu Crucea Roșie. Ei, cu toate că vin ca angajați, nu primesc nici un ban în plus pentru asta, deci cumva tot ca voluntari vin, doar că au contract de angajare la Cruce.

    „Oamenii, în general, sunt irascibili”

    Care sunt condițiile în centrele de carantină instituțională? Cum trăiesc oamenii acolo?

    Oamenii primesc trei mese pe zi: în fiecare zi un prânz cald, o cină rece și micul dejun pentru ziua următoare, până venim noi din nou cu masa. Doar în cazul familiilor întoarse de afară stau mai mulți în aceeași cameră. În rest, fiecare are cameră și baie proprie. Cei mai mulți văzuți într-o singură cameră erau trei, o familie.

    Sunt repartizați astfel încât să nu fie prea mulți pe un etaj, pentru a limita contactul între ei cât mai mult. Noi, în Brașov, acum avem trei centre de carantină, dintre care două în căminele de elevi și unul într-un hotel.

    Primăria are contract cu o firmă de catering, iar voluntarii se ocupă cu transportul mâncării în centrele de carantină. Noi suntem echipați din cap până-n picioare cu combinezoane, măști, mănuși, iar noi și DSP-ul suntem singurii care au voie să intre în centrele de carantină. Toate centrele sunt păzite de Poliția Locală.

    Noi, voluntarii, cu atât ne ocupăm: le ducem plasele cu mâncare și, eventual, pachetele primite de la familie. Le aducem și produse de igienă: periuțe de dinți, hârtie igienică, săpunuri, dar și soluții pentru a-și curăța WC-ul. Noi nu le dăm mâncarea în mână, ci o lăsăm în fața ușii, batem la ușă, ne îndepărtăm un metru și când ies le spunem „aici aveți mâncarea, poftă bună”.

    Ce ar trebui să știe, la ce ar trebui să se aștepte românii veniți din afara țării care vor ajunge în astfel de centre?

    Când vii din afara țării sunt două situații posibile: autoizolarea- pentru cei veniți din zonele galbene și portocalii, sau carantina instituțională- pentru cei din zonele roșii.

    Cei cărora li se impune carantina vin de la aeroport cu escorta poliției, pentru a nu se abate de la drum și pentru a nu intra în contact cu alte persoane. În carantină stau 14 zile, dar din momentul în care au încercat să iasă li se prelungește carantina cu încă 14 zile.

    Însă dacă nu respectă autoizolarea de acasă sunt duși direct în carantină instituționalizată pentru 14 zile. Din câte știu eu, la finalul celor 14 zile de carantină vin doi medici de la DSP, dar nu știu dacă îi și testează sau doar le ia temperatura și se asigură că au o stare de sănătate bună. Sunt încuiate ușile de la fiecare etaj și ușile de la intrare. Singurul moment când se deschide ușa e când ajungem noi cu mâncarea.

    Din ce ai văzut, din experiența ta, cât de mult se respectă regulile de carantină?

    Duminică stăteau oamenii pe holuri de zici că erau la piață sau la ședința de scară. Se salutau, fumau pe hol, își mai trimiteau lucruri dintr-o cameră în alta. E foarte periculos, pentru că dacă unul din ei era infectat nenorocea un etaj întreg. Asta se întâmplă pentru că ușile de la camere rămân descuiate, se încuie doar etajele.

    Până acum n-am prins pe niciunul vrând să scape din carantină, dar am auzit că au mai încercat mulți. Am înțeles că de-aia îi și pun la etajele 3,4,5, pentru a nu încerca să scape.

    Cum se comportă cu voluntarii oamenii aflați în carantină?

    Oamenii, în general, sunt irascibili, fiecare își strigă necazul. Se plâng că nu au frigider, că nu au televizor, etc. Ieri așteptam să vină mâncarea și au ieșit toți la geam să urle și să bată în geamuri că vor cafele. Fiecare poate face cerere la primărie pentru a primi diverse lucruri.

    De exemplu, părinții cu copii mici pot cere de la primărie să primească scutece sau mâncare specială pentru copii, iar aceste cereri se respectă. Noi am dus scutece și de toate, dar nu poți să i le aduci într-o oră, durează un pic, mai ales că sunt o grămadă de oameni în carantină. Dar, de multe ori, când oamenii nu primesc ce-și doresc devin agresivi, fac scandal, ne amenință pe noi, voluntarii. O singură dată au intrat și jandarmii, echipați cu combinezoane, pentru că eram noi în pericol (voluntarii), și nu ne puteam face treaba fără protecția lor.

    Acum câteva zile un om devenise foarte violent și amenința că sparge geamurile, că dă foc la cămin. Noi nu ne-am asumat nici un risc să intrăm în centru în asemenea condiții, așa că am dat un telefon la Prefectură și ne-au trimis Jandarmeria. Se vedea că erau destul de porniți.

    Pe de altă parte sunt și câțiva oameni care ne tratează cu respect, își respectă carantina, unii îți și mulțumesc pentru mâncare. Sunt puțini așa, dar îți fac ziua mai bună.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentGuvernul vrea să amâne alegerile locale pentru luna septembrie
    Următorul articol Numărul brașovenilor care încalcă ordonanțele militare este în scădere: Polițiștii au dat doar 290 de amenzi/ A crescut numărul izolaților la aproape 3.500 și a carantinaților la 184
    Biz Brasov
    • Website

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Condamnare definitivă pentru dealerii de droguri găsiți vinovați de moartea unui tânăr de 21 de ani din Brașov, în februarie anul trecut

    19 august 2022

    Pe 11 august, Curtea de Apel Brașov a admis apelul formulat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO S-a făcut „bec” pe DN 1, după ce drumarii au golit coșurile de gunoi din parcări, au făcut curățenie și au tuns vegetația de pe marginea drumului. Ce va fi luni, după plecarea turiștilor

    19 august 2022

    „Azi a fost zi de curățenie generală pe DN1. Am făcut curat, am golit cosurile de gunoi din parcări și…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Reportaj Bloomberg de la Cincu: „Podul principal spre oraș este într-o stare atât de groaznică încât se vede râul care curge dedesubt”/ Baza NATO de aici ar trebui să fie gata până la finalul anului

    19 august 2022

    Agenția de presă Bloomberg publică un reportaj de la Cincu, unde francezii construiesc o bază NATO și arată uriașele probleme…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Poliția Locală Brașov angajează agenți pentru biroul Disciplina în Construcții

    19 august 2022

    Poliţia Locală Braşov organizează concurs pentru ocuparea a 2 posturi de polițist local, clasa I, grad debutant, cu atribuții principale…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Ce drepturi ai în relația cu furnizorii de energie electrică și gaze și cum să înțelegi factura. Campanie ANRE, demarată în curând

    19 august 2022

    Cum să-ți alegi cea mai bună ofertă ori cum să înțelegi informațiile din factură, acestea sunt unele dintre obiectivele unei…

    Economie By Ionuț Dincă0

    Peste 2,4 miliarde de lei decontate furnizorilor de energie pentru compensările acordate la facturi începând din noiembrie 2021

    19 august 2022

    ANRE a anunțat vineri că a verificat și transmis spre decontare de la bugetul de stat peste 2,4 miliarde de…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Fără motiv, Guvernul refuză fondurile europene pentru autostrada Brașov – Comarnic și susține parteneriatul public-privat, care a eșuat deja de patru ori, în ultimele decenii

    19 august 2022

    Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi seară la Sinaia că Guvernul urmează să își asume construirea autostrăzii Comarnic – Brașov…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    O nouă tentativă de fraudă îi vizează pe cei care așteaptă un colet. Ce trebuie să faci pentru a nu pica în plasa raufăcătorilor

    19 august 2022

    „O nouă tentativă de phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult…

    Social By Biz Brasov0

    Motive pentru care ar trebui să încercați să jucați jocuri de sloturi online

    19 august 2022

    Jocurile de sloturi au suferit multe schimbări de când au fost create pentru prima dată în 1891 și au rezistat…

    Opinii By Biz Brasov0

    Victor Ilie, deputat USR: Modelul „Cornul, laptele și mărul” de la Brașov, implementat la nivel național! (GUEST POST)

    19 august 2022

    Ce n-au gândit guvernanții noștri ani de zile a reușit administrația USR la Brașov. Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, care are…

    Economie By Biz Brasov0

    Trei motive pentru a alege un aparat de aer condiționat de la Mitsubishi

    19 august 2022

    În lunile mai calde și în această perioadă pandemică în care mulți dintre noi petrec mai mult timp acasă ne…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Petre Daea vrea sisteme cu rachetă antigrindină în toată țara. O rachetă costă 3.200 de euro

    19 august 2022

    Ministrul Agriculturii vrea să combată fenomenele meteo din ţara noastră şi anunţă că sistemul cu rachete antigrindină va fi extins…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Recesiunea în România: Avertismentele despre prăbușirea economia țării vin pe bandă rulanta, cu o criză a energiei la ușă și însoțite de proteste

    19 august 2022

    De câteva zile, avertismentele serioase legate de starea economiei în România și în regiune vin pe bandă rulantă. O analiză…

    Economie By Biz Brasov0

    O companie brașoveană a investit două milioane de euro într-o fabrică de smart lockere. Deja a demarat discuții cu companii americane de curierat interesate de achiziția dulapurilor inteligente

    19 august 2022

    Compania brașoveană Arka Rec a investit două milioane de euro într-o fabrică de smart lockere dezvoltată pe platforma industrială Roman…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Brașovul, printre sucursalele unde vor fi realizate lucrări de întreținere a căii ferate. CFR a desemnat ofertele câștigătoare pe 4 loturi, aparținând mai multor sucursale din țară

    19 august 2022

    Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a desemnat ofertele câştigătoare pe 4 loturi aparţinând sucursalelor regionale Bucureşti, Timişoara, Cluj…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    Grupul Junilor Dorobanți vă invită duminică, de la ora 10.00, la „Jocul Strâmoșesc de la Crucea Dreptății”

    19 august 2022

    Grupul Junilor Doboranți vă invită să luați parte la „Jocul Strămoșesc de la Crucea Dreptății”, eveniment care va avea loc…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov a ratat șansa de a accesa 6,6 milioane de lei de la AFM pentru modernizarea iluminatului public. Care este explicația

    19 august 2022

    Consiliul Local a aprobat astăzi, în ședință „de îndată“, la propunerea primarului, documentele necesare depunerii proiectului „Creșterea eficienței energetice a…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Percheziții ale polițiștilor în mașini și corturi la un festival de muzică electronică din Harghita, în căutare de droguri. Oamenii legii au găsit hașiș, o cultură indoor de ciuperci halucinogene și droguri de risc și mare risc

    19 august 2022

    foto: diicot.ro Procurorii și polițiștii au făcut percheziții în mașini și corturi ale participanților la un festival de muzică electronică…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Sigla Brașovului de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în culorile Ungariei, sâmbătă seara

    19 august 2022

    Sâmbătă seara, literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în culorile roșu, alb, verde, specifice drapelului…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    Premieră la Zoo Brașov: Lansare de carte la Planetariu. În 26 august volumul „12 umbre” va fi prezentat publicului în cadrul evenimentului „Îndrăgostit de eclipse!”

    19 august 2022

    În 26 august, începând cu ora 17.00, la Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va avea loc evenimentul „Îndrăgostit de eclipse!”, organizat…

    Ultimele Știri Adăugate

    Condamnare definitivă pentru dealerii de droguri găsiți vinovați de moartea unui tânăr de 21 de ani din Brașov, în februarie anul trecut

    Stiri Brasov 19 august 2022

    FOTO S-a făcut „bec” pe DN 1, după ce drumarii au golit coșurile de gunoi din parcări, au făcut curățenie și au tuns vegetația de pe marginea drumului. Ce va fi luni, după plecarea turiștilor

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Reportaj Bloomberg de la Cincu: „Podul principal spre oraș este într-o stare atât de groaznică încât se vede râul care curge dedesubt”/ Baza NATO de aici ar trebui să fie gata până la finalul anului

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Poliția Locală Brașov angajează agenți pentru biroul Disciplina în Construcții

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Ben la În doar o singură zi aproape 70 de conducători de biciclete și trotinete au fost sancționați de polițiștii brașoveni
    • Burbu la VIDEO Nemulțumit de muzica din mall, un tânăr s-a conectat la sistemul audio din AFI Brașov și a pus o manea
    • Neculai Ghindeal la VIDEO Compania brașoveană Roman SA a mai produs un autocamion pe care îl prezintă la târgurile militare. Fabrica mai are doar 100 de angajați, după ce în vremurile de glorie ajunsese la 20.000 de muncitori
    • Barbu Gh. la O nouă variantă pentru majorarea salariilor tuturor bugetarilor: un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021
    Alte Știri Brașov

    Reportaj Bloomberg de la Cincu: „Podul principal spre oraș este într-o stare atât de groaznică încât se vede râul care curge dedesubt”/ Baza NATO de aici ar trebui să fie gata până la finalul anului

    19 august 2022

    Poliția Locală Brașov angajează agenți pentru biroul Disciplina în Construcții

    19 august 2022

    Ce drepturi ai în relația cu furnizorii de energie electrică și gaze și cum să înțelegi factura. Campanie ANRE, demarată în curând

    19 august 2022

    Peste 2,4 miliarde de lei decontate furnizorilor de energie pentru compensările acordate la facturi începând din noiembrie 2021

    19 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.