Economic, Stiri Brasov

BAROMETRU martie 2020: Cum a afectat COVID-19 afacerile din Brașov

In perioada 20-24 martie, Iceberg si BizBrasov au realizat un barometru de opinie in randul managerilor si proprietarilor de firme din Brasov, pentru a analiza impactul pe care pandemia COVID-19 il are asupra afacerilor din judet si masurile pe care oamenii de afaceri locali le propun pentru a iesi din criza. 170 de reprezentanti ai firmelor au raspuns la chestionarul online, iar concluziile barometrului sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Principalele concluzii:

– 88.5% dintre firme considera ca sunt afectate de criza provocata de cornavirus

– Cele mai afectate domenii: Servicii pentru populatie, Servicii pentru firme, Comert si distributie, Turism si ospitalitate

– Cele mai afectate firme sunt microintreprinderile si intreprinderile mici

– 6.9% dintre respondenti si-au inchis deja afacerea, si daca blocajul va continua procentul acestora va creste pana la 17.2%.

– 62.8% dintre firme considera ca domeniul lor de activitate va fi afectat pe teremen lung dar 36% considera ca isi vor reveni

– 58.6% dintre firme considera masurile luate de Guvern pentru a raspunde crizei provocate de coronavirus ca fiind insuficiente

– Firmele respondente considera ca pentru a depasi criza provocata de coronavirus vor avea nevoie de investitii, comunitati de oameni de afaceri care sa colaboreze pe domenii, un program care sa sustina achizitia de servicii/produse de la firmele afectate de criza si susinere tip incubator (spatiu si servicii).

– Aspect pozitiv: 31% dintre firme vad aceasta criza ca o oportunitate de a inova, 29.9% isi propun sa lanseze un serviciu/produs nou si 23% se gandesc sa schimbe modelul de business

Ce putem face?

Rezultatele barometrului arata ca, dupa mai putin de doua saptamani, pandemia COVID 19 a afectat in mod semnificativ activitatea firmelor din judetul Brasov. Impactul se anunta a fi foarte mare mai ales asupra microintreprinderilor si intreprinderilor mici, dintre care un procent semnificativ considera ca vor fi nevoite sa isi inchida activitatea. Ne asteptam ca, daca suspendarea activitatilor va fi prelungita dincolo de 15 aprilie, procentul celor care vor fi nevoiti sa isi inchida afacerile sa creasca semnificativ. Pe langa domeniile care au fost deja afectate in aceasta perioada – serviciile, comertul, turism si ospitalitatea – ne asteptam ca odata cu prelungirea suspendarii activitatilor impactul negativ sa fie resimtit si in alte domenii, precum agricultura, IT-ul si industrie.

Reactia pozitiva la actuala situatie a unui numar de antreprenori si manageri care se gandesc deja la inovare, lansarea de noi servicii/produse sau schimbarea modelului de business arata ca exista potential pentru o redresare economica dupa criza cauzata de COVID-19. Pentru asta acestia vor avea insa nevoie de suport suplimentar din partea autoritatilor dar si din partea comunitatilor sectoriale si locale – lucru confirmat prin raspunsurile la barometru.

Guvernul poate adapta si accelera lansarea unor programe de finantare atat in cadrul actualului exercitiu financiar european (2014-2020) cat si in urmatorul (2021-2027) pentru a raspunde noilor nevoi de sustinere financiara ale mediului de afaceri. Esential este ca aceste mecanisme de finantare sa devina disponibile cat mai rapid si cu o birocratie redusa – Comisia Europeana este un bun exemplu in acest sens, aceasta adaptand rapid programe de finantare existente pentru a sustine finantarea unor inovatii care sa raspunda COVID-19. Autoritatile locale pot utiliza resurse fizice si financiare existente pentru a dezvolta servicii de accelerare si incubare, sau chiar de a lansa scheme de finantare tip minimis pentru sustinerea anumitor sectoare economice afectate.

Antreprenorii care vad in aceasta criza oportunitatea de a inova, respectiv de a dezvolta servicii si produse noi, trebuie sustinuti de catre autoritatile centrale si locale prin programe de finantaremasuri fiscale si servicii tip accelerator sau incubator, pentru a isi putea pune in aplicare planurile. Ei sunt cei are vor putea genera dezvoltarea economica de care va fi nevoie pentru a recupera cresterile de PIB provocate de criza care va urma.

Antreprenorii care isi propun sa isi schimbe modelul de business (de exemplu prin transformare digitala), sau sa isi doteze companiile pentru a asigura conditii sanitare mai bune vor trebui la randul lor sustinuti, spre exemplu prin noile programe de finantare europeana anuntate pentru transformare digitala si transfer tehnologic.

Un alt aspect important ce reiese din raspunsurile la barometru este acela ca oamenii de afaceri constientizeaza nevoia de apartenenta la comunitati locale de business tematice, in cadrul careia sa fie faciliat schimbul de idei si sustinerea reciproca. Autoritati locale, clustere economice si lideri de business locali sunt cei care pot pune in miscare aceste comunitati.

Dincolo de orice fel de masuri financiare, fiscale sau administrative, cel mai important este ca mediului de afaceri din Brasov si din toata tara sa ii fie transmis un mesaj ferm care sa genereze incredere: „Nu va faceti griji, vom face tot ceea ce este nevoie ca afacerile si locurile voastre de munca sa nu fie afectate de aceasta criza!

Rezultate detaliate:

In ce masura activitatea firmei a fost afectata in ultimele doua saptamani?

Activitatea a 64.4% dintre firmele respondente a fost in foarte mare masura afectata in ultimele doua saptamani. 24.1% dintre firme au declarat ca activitatea lor a fost afectata in mare masura. Practic, 88.5% dintre firme considera ca activitatea lor a fost afectata in mod semnificativ de cele intamplate in ultimele saptamani.

Ce fel de companii au fost afectate de afectate de criza provocata de coronavirus?

Companiile care au declarat ca sunt afectate de criza provocata de Coronavirus vin preponderent din domeniile Servicii business to consumer / pentru populatie – 32.5%, Serviciilor business to business / pentru firme – 26.0%, Comert si distributie – 15.6% si Turism si ospitalitate – 11.7%. Intr-o mai mica masura, acestea provin din Productie / industrie – 7.8%, Servicii medicale si sanatate publica – 2.6% si IT si servicii online – 2.6%.

Firmele care au declarat ca sunt afectate de criza provocata de coronavirus sunt in mare parte microintreprinderi (1-9 angajati) – 83.1%. 14.5% dintre firmele care au declarat ca sunt afectate de criza sunt intreprinderi mici (10-49 angajati), respectiv 2.4% intreprinderi medii (50-249 angajati).

78.2% dintre intreprinderile respondente sunt din Brasov, iar 19.5% din alte localitati (inclusiv Sacele).

Observatie: printre respondenti s-au numarat si companii din Bucuresti si Baia Mare

Impactul crizei coronavirus asupra afacerilor din Brasov

Pana in momentul de fata, criza provocata de coronavirus a determinat de cele mai multe ori suspendarea activitatii firmelor 57.5%, reducerea incasarilor – 51.7%, pierderea de clienti – 46% si reducerea profitului – 24.1%. In cazul a 6.9% dintre firmele care au raspuns la barometru criza a cauzat deja inchiderea acestora.

Starea de urgenta instituita pana in 15 aprilie 2020 va avea un impact si mai mare asupra firmelor. 69% dintre respondenti se asteapta sa suspende activitatea pana atunci, 52.9% sa reduca incasarile, 51.7% sa piarda clienti si 43.7% sa isi reduca profitul. 17.2% se asteapta sa trebuiasca sa inchida afacerea datorita starii de urgenta.

Masuri pentru a raspunde crizei

Pe termen lung, 33.7% dintre firme considera ca domeniul lor de activitate va fi afectat in foarte mare masura de coronavirus, iar 29.1% considera ca acesta va fi afectat in mare masura. 36% considera ca desi domeniul lor de activitatea va fi afectat, acesta isi va reveni.

Pentru a isi relansa activitatea, firmele afectate de coronavirus isi propun urmatoarele masuri:

  • Reducerea costurilor operationale – 37.9%
  • Asigurarea de conditii sanitare necesare pentru ca virusul sa nu poata fi transmis prin activitatea firmei – 34.5%
  • Initierea unui proces de inovare – 31%
  • Lansarea de servicii sau produse noi – 29.9%
  • Schimbarea modelului de business – 23%

12.6% dintre respondenti considera ca nu vor putea relansa afacerea si o vor inchide.

In privinta gradului de satsifactie fata de de masurile luate de Guvern pentru a sustine mediul de afaceri in contextul crizei provocate de coronavirus, firmele respondente considera in proportie de 58.6% ca acestea sunt insuficiente. Doar 2.3% considera ca aceste masuri sunt suficiente si 9.2% nu stiu ce masuri a luat Guvernul.

Respondentii considera ca sunt necesare si alte masuri pentru a sustine afacerile afectate de criza. Respondentii au ales dintre propunerile facute de noi sau au contribuit cu propriile idei, iar cel mai frecvent mentionate au fost:

  • Crearea unui fond de investiții pentru companii românești cu potențial dar fără lichidități
  • Crearea unor comunitati de oameni de afaceri pe domenii care sa se sfatuiasca si sustina
  • Achiziția de servicii de la firmele afectate (atat de catre guvern cat si de catre consumatori)
  • Punerea la dispozitia firmelor cu potential dara fara resurse de spatiu si servicii specializate
  • Amanarea ratelor, a taxelor, chiriilor si a celorlalte costuri operationale

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Paracetamol cu rația de la farmacii. Acestea nu mai pot vinde mai mult de două cutii de persoană
Nu vom mai putea cumpăra mai mult de două cutii de paracetamol de la farmacie. Decizia a fost luată după
Soluția pentru ca România să iasă din criza coronavirus propusă de un renumit medic: este nevoie de testare în masă,
Medicul de urgenţă Tudor Ciuhodaru lansează un apel public cu o serie de măsuri care pot limita epidemia cu noul
#fwdBV: Facilitățile de acasă, noul trend în imobiliare
Încă de la început, viziunea dezvoltatorului brașovean Urban Invest a fost aceea de a seta noi standarde pe piața imobiliară.
De astăzi, amenzi mai mari pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Ce avem voie să facem și pe ce distanțe ne putem
Grupul de Comunicare Strategică vine cu precizări legate de restricțiile de circulație din ordonanțele militare adoptate pentru durata stării de
Compania brașoveană Sika România cumpără AdePlast. Concurența și-a dat avizul final
Tranzacția prin care producătorul de materiale de construcții AdePlast va fi vândut către grupul Sika, cu sediul în Elveția,  printre
AirVisual: Brașovul este pe locul patru în topul celor mai poluate orașe din România. Cea mai poluată localitate din România
Recent a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost
Încă două decese COVID-19. Numărul victimelor ajunge la 92
Alte două decese au fost confirmate miercuri seară, fiind vorba de un bărbat de 70 de ani și o femeie
Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 357. 99 sunt medici!
Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a crescut la 357, a anunțat miercuri Grupul de Comunicare Strategică. Dintre aceștia 99
Numărul deceselor provocate de COVID-19 în România a ajuns la 90
Numărul deceselor din România a ajuns, miercuri seară, la 90, după ce au fost confirmate alte patru victime, câte una
Magistrații, grefierii și avocații vor primi măşti, mănuşi, combinezoane şi botoşi pentru protecţia împotriva coronavirusului
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a informat, miercuri, pe preşedintele CSM, procurorul general şi pe preşedinţii Curţilor de Apel că a
Numărul brașovenilor care încalcă ordonanțele militare este în scădere: Polițiștii au dat doar 290 de amenzi/ A crescut numărul izolaților
În județul Brașov, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, 184 de persoane se află în carantină, iar 3.467
Cum este viața într-un centru de carantină instituționalizată: „Dacă unul era infectat nenorocea un etaj întreg!”
Un voluntar de la Crucea Roșie din Brașov ne-a povestit cum este viața românilor care, după ce s-au întors din
Guvernul vrea să amâne alegerile locale pentru luna septembrie
Guvernul ia în calcul amânarea alegerilor locale pentru luna septembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus au declarat pentru G4Media.ro
771 de firme brașovene au trimis peste 4.700 de angajați în șomaj tehnic în prima zi de solicitare a acestui
771 de angajatori din Braşov au solicitat deja șomajul tehnic pentru angajații lor, completând aplicația de pe site-ul Agenției Județene
Disputa pe tema tratării pacienților cu COVID- 19 în Spitalul Făgăraș, la stadiul de lamentări oficiale
Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș să fie desemnat drept
Cadrele medicale și asistenții sociali din Brașov au nevoie de 600 de locuri de cazare pentru a nu își contamina
Administraţia judeţeană asigură fondurile necesare pentru cazarea medicilor şi a personalului auxiliar din cadrul unităţilor medicale din subordine, în perioada
Spitalul Tractorul, al doilea centru din Brașov, unde, de luni, se vor face teste COVID – 19
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov primeşte astăzi echipamentele pentru diagnosticarea infectării cu noul coronavirus prin metoda PCR, precum şi
Comisia Europeană propune o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o
Comisia Europeană va propune o schemă privind programul redus de muncă, după model german, pentru a-i ajuta pe oameni să-și
Antoneta Galeș: Cât de mult ne lipsește „libertatea”?
„Abia aștept să ne vedem la o petrecere, abia aștept să mergem la o terasă, abia aștept să mergem la
INSP: 16% dintre cei care au fost depistați cu COVID-19 făceau parte din personalul sanitar. Virusul s-a răspândit astfel în
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a analizat cazurile de coronavirus întregistrate în România până duminică. Potrivit acesteia, 16% din