Economic, Stiri Brasov

BAROMETRU martie 2020: Cum a afectat COVID-19 afacerile din Brașov

In perioada 20-24 martie, Iceberg si BizBrasov au realizat un barometru de opinie in randul managerilor si proprietarilor de firme din Brasov, pentru a analiza impactul pe care pandemia COVID-19 il are asupra afacerilor din judet si masurile pe care oamenii de afaceri locali le propun pentru a iesi din criza. 170 de reprezentanti ai firmelor au raspuns la chestionarul online, iar concluziile barometrului sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Principalele concluzii:

– 88.5% dintre firme considera ca sunt afectate de criza provocata de cornavirus

– Cele mai afectate domenii: Servicii pentru populatie, Servicii pentru firme, Comert si distributie, Turism si ospitalitate

– Cele mai afectate firme sunt microintreprinderile si intreprinderile mici

– 6.9% dintre respondenti si-au inchis deja afacerea, si daca blocajul va continua procentul acestora va creste pana la 17.2%.

– 62.8% dintre firme considera ca domeniul lor de activitate va fi afectat pe teremen lung dar 36% considera ca isi vor reveni

– 58.6% dintre firme considera masurile luate de Guvern pentru a raspunde crizei provocate de coronavirus ca fiind insuficiente

– Firmele respondente considera ca pentru a depasi criza provocata de coronavirus vor avea nevoie de investitii, comunitati de oameni de afaceri care sa colaboreze pe domenii, un program care sa sustina achizitia de servicii/produse de la firmele afectate de criza si susinere tip incubator (spatiu si servicii).

– Aspect pozitiv: 31% dintre firme vad aceasta criza ca o oportunitate de a inova, 29.9% isi propun sa lanseze un serviciu/produs nou si 23% se gandesc sa schimbe modelul de business

Ce putem face?

Rezultatele barometrului arata ca, dupa mai putin de doua saptamani, pandemia COVID 19 a afectat in mod semnificativ activitatea firmelor din judetul Brasov. Impactul se anunta a fi foarte mare mai ales asupra microintreprinderilor si intreprinderilor mici, dintre care un procent semnificativ considera ca vor fi nevoite sa isi inchida activitatea. Ne asteptam ca, daca suspendarea activitatilor va fi prelungita dincolo de 15 aprilie, procentul celor care vor fi nevoiti sa isi inchida afacerile sa creasca semnificativ. Pe langa domeniile care au fost deja afectate in aceasta perioada – serviciile, comertul, turism si ospitalitatea – ne asteptam ca odata cu prelungirea suspendarii activitatilor impactul negativ sa fie resimtit si in alte domenii, precum agricultura, IT-ul si industrie.

Reactia pozitiva la actuala situatie a unui numar de antreprenori si manageri care se gandesc deja la inovare, lansarea de noi servicii/produse sau schimbarea modelului de business arata ca exista potential pentru o redresare economica dupa criza cauzata de COVID-19. Pentru asta acestia vor avea insa nevoie de suport suplimentar din partea autoritatilor dar si din partea comunitatilor sectoriale si locale – lucru confirmat prin raspunsurile la barometru.

Guvernul poate adapta si accelera lansarea unor programe de finantare atat in cadrul actualului exercitiu financiar european (2014-2020) cat si in urmatorul (2021-2027) pentru a raspunde noilor nevoi de sustinere financiara ale mediului de afaceri. Esential este ca aceste mecanisme de finantare sa devina disponibile cat mai rapid si cu o birocratie redusa – Comisia Europeana este un bun exemplu in acest sens, aceasta adaptand rapid programe de finantare existente pentru a sustine finantarea unor inovatii care sa raspunda COVID-19. Autoritatile locale pot utiliza resurse fizice si financiare existente pentru a dezvolta servicii de accelerare si incubare, sau chiar de a lansa scheme de finantare tip minimis pentru sustinerea anumitor sectoare economice afectate.

Antreprenorii care vad in aceasta criza oportunitatea de a inova, respectiv de a dezvolta servicii si produse noi, trebuie sustinuti de catre autoritatile centrale si locale prin programe de finantaremasuri fiscale si servicii tip accelerator sau incubator, pentru a isi putea pune in aplicare planurile. Ei sunt cei are vor putea genera dezvoltarea economica de care va fi nevoie pentru a recupera cresterile de PIB provocate de criza care va urma.

Antreprenorii care isi propun sa isi schimbe modelul de business (de exemplu prin transformare digitala), sau sa isi doteze companiile pentru a asigura conditii sanitare mai bune vor trebui la randul lor sustinuti, spre exemplu prin noile programe de finantare europeana anuntate pentru transformare digitala si transfer tehnologic.

Un alt aspect important ce reiese din raspunsurile la barometru este acela ca oamenii de afaceri constientizeaza nevoia de apartenenta la comunitati locale de business tematice, in cadrul careia sa fie faciliat schimbul de idei si sustinerea reciproca. Autoritati locale, clustere economice si lideri de business locali sunt cei care pot pune in miscare aceste comunitati.

Dincolo de orice fel de masuri financiare, fiscale sau administrative, cel mai important este ca mediului de afaceri din Brasov si din toata tara sa ii fie transmis un mesaj ferm care sa genereze incredere: „Nu va faceti griji, vom face tot ceea ce este nevoie ca afacerile si locurile voastre de munca sa nu fie afectate de aceasta criza!

Rezultate detaliate:

In ce masura activitatea firmei a fost afectata in ultimele doua saptamani?

Activitatea a 64.4% dintre firmele respondente a fost in foarte mare masura afectata in ultimele doua saptamani. 24.1% dintre firme au declarat ca activitatea lor a fost afectata in mare masura. Practic, 88.5% dintre firme considera ca activitatea lor a fost afectata in mod semnificativ de cele intamplate in ultimele saptamani.

Ce fel de companii au fost afectate de afectate de criza provocata de coronavirus?

Companiile care au declarat ca sunt afectate de criza provocata de Coronavirus vin preponderent din domeniile Servicii business to consumer / pentru populatie – 32.5%, Serviciilor business to business / pentru firme – 26.0%, Comert si distributie – 15.6% si Turism si ospitalitate – 11.7%. Intr-o mai mica masura, acestea provin din Productie / industrie – 7.8%, Servicii medicale si sanatate publica – 2.6% si IT si servicii online – 2.6%.

Firmele care au declarat ca sunt afectate de criza provocata de coronavirus sunt in mare parte microintreprinderi (1-9 angajati) – 83.1%. 14.5% dintre firmele care au declarat ca sunt afectate de criza sunt intreprinderi mici (10-49 angajati), respectiv 2.4% intreprinderi medii (50-249 angajati).

78.2% dintre intreprinderile respondente sunt din Brasov, iar 19.5% din alte localitati (inclusiv Sacele).

Observatie: printre respondenti s-au numarat si companii din Bucuresti si Baia Mare

Impactul crizei coronavirus asupra afacerilor din Brasov

Pana in momentul de fata, criza provocata de coronavirus a determinat de cele mai multe ori suspendarea activitatii firmelor 57.5%, reducerea incasarilor – 51.7%, pierderea de clienti – 46% si reducerea profitului – 24.1%. In cazul a 6.9% dintre firmele care au raspuns la barometru criza a cauzat deja inchiderea acestora.

Starea de urgenta instituita pana in 15 aprilie 2020 va avea un impact si mai mare asupra firmelor. 69% dintre respondenti se asteapta sa suspende activitatea pana atunci, 52.9% sa reduca incasarile, 51.7% sa piarda clienti si 43.7% sa isi reduca profitul. 17.2% se asteapta sa trebuiasca sa inchida afacerea datorita starii de urgenta.

Masuri pentru a raspunde crizei

Pe termen lung, 33.7% dintre firme considera ca domeniul lor de activitate va fi afectat in foarte mare masura de coronavirus, iar 29.1% considera ca acesta va fi afectat in mare masura. 36% considera ca desi domeniul lor de activitatea va fi afectat, acesta isi va reveni.

Pentru a isi relansa activitatea, firmele afectate de coronavirus isi propun urmatoarele masuri:

 • Reducerea costurilor operationale – 37.9%
 • Asigurarea de conditii sanitare necesare pentru ca virusul sa nu poata fi transmis prin activitatea firmei – 34.5%
 • Initierea unui proces de inovare – 31%
 • Lansarea de servicii sau produse noi – 29.9%
 • Schimbarea modelului de business – 23%

12.6% dintre respondenti considera ca nu vor putea relansa afacerea si o vor inchide.

In privinta gradului de satsifactie fata de de masurile luate de Guvern pentru a sustine mediul de afaceri in contextul crizei provocate de coronavirus, firmele respondente considera in proportie de 58.6% ca acestea sunt insuficiente. Doar 2.3% considera ca aceste masuri sunt suficiente si 9.2% nu stiu ce masuri a luat Guvernul.

Respondentii considera ca sunt necesare si alte masuri pentru a sustine afacerile afectate de criza. Respondentii au ales dintre propunerile facute de noi sau au contribuit cu propriile idei, iar cel mai frecvent mentionate au fost:

 • Crearea unui fond de investiții pentru companii românești cu potențial dar fără lichidități
 • Crearea unor comunitati de oameni de afaceri pe domenii care sa se sfatuiasca si sustina
 • Achiziția de servicii de la firmele afectate (atat de catre guvern cat si de catre consumatori)
 • Punerea la dispozitia firmelor cu potential dara fara resurse de spatiu si servicii specializate
 • Amanarea ratelor, a taxelor, chiriilor si a celorlalte costuri operationale

Un comentariu

 1. Pingback: Barometru #2 Impactul COVID-19 asupra economiei Brașovului - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

În Făgăraș, o persoană infectată a îmbolnăvit alte 7 persoane
La întrebarea cât de contagios este virusul, a răspuns printr-un exemplu din Făgăraș, purtătoarea de cuvânt a DSP Brașov, făgărășeanca
Un bărbat din Racoș s-a „deghizat” în polițist local și s-a plimbat cu autobuzul prin Brașov fără mască de protecție
În urma apariției în mediul online a unor imagini conform cărora o persoană de sex masculin, îmbrăcată cu uniformă ce
Încă 17 blocuri din Brașov, în care locuiesc persoane defavorizate, vor fi izolate termic cu bani de la Primărie
Zilele acestea a fost demarată proiectarea pentru realizarea lucrărilor de eficientizare energetică a altor 17 blocuri din municipiul Brașov, în
Factura de după inundații la Brașov, 3,59 milioane de lei. Banii vor fi virați de Guvern pentru refacerea mai multor
Guvernul a alocat județului Brașov fondurile solicitate pentru refacerea obiectivelor afectate de calamități în luna iunie, după cum au anunțat
Mașinile cu volan pe dreapta importate din Anglia nu vor mai putea fi înmatriculate în țară de la anul
Vehiculele cu volan pe dreaptă provenite din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în România,
FOTO VIDEO Protecția Consumatorului a descoperit un magazin care vindea produse din cannabis pe strada Lungă
Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov au anunțat că vor închide un magazin de pe strada Lungă, unde sunt
Piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub 14% pentru prima oară în 6 ani. Prejudiciile sunt de 3
Pentru prima oară în 6 ani, piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub nivelul de 14%. Cu toate
Iohannis, siderat de atitudinea PSD față de Legea carantinei: Această tergiversare este intolerabilă!
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că din nefericire, pandemia de COVID-19 este cea mai gravă din ultimul secol şi.,
Curs online de e-commerce pentru anteprenorii români care au magazine online
Google România în parteneriat cu Banca Transilvania oferă antreprenorilor români cu mici afaceri e-commerce un curs gratuit pentru accelerarea dezvoltării
FOTO După ce Susanu a atras atenția că Poliția umblă cu niște rable pe drumurile publice, IPJ Brașov a primit
Inspectoratul de Poliție Județean Brașov are în dotare 16 autospeciale noi. Acestea fac parte din programul de reînnoire al parcului
O aplicație mobilă îți va spune dacă ai COVID-19 în funcție de sunetul tusei
Cercetătorii din mai multe țări au creat un algoritm despre care susțin că poate identifica dacă o persoană care COVID-19
De când și-a schimbat furnizorul de gaze, ministrul Economiei are facturi cu 15% mai mici
Ministrul Economiei Virgil Popescu și-a schimbat furnizorul de gaze și acum are facturi cu 15% mai mici. El le recomandă
Un nou record de infectați la Brașov: 62 de cazuri. Județul ajunge la 2.076 de cazuri. La nivel național s-au
Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Bloggerii români au declarat Țara Făgărașului ca fiind destinația turistică a anului 2020 din România
Țara Făgărașului a fost declarată Destinația Turistică a anului 2020 din România, conform reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Centrul Regional
Guvernul se va întruni în ședință extraordinară pentru a prelungi starea de alertă, care expiră de vineri
O ședință extraordinară de guvern este programată pentru mâine la Palatul Victoria pentru prelungirea stării de alertă în România, au
Antoneta Galeș: Orașul în care plouă de trei ori pe săptămână
Noroc că a venit vara și poți găsi o scuză bună pentru aspectul de oraș părăsit pe care îl are
163 de brașoveni infectați cu SARS-CoV-2 au fost externați la cerere. Unii dintre aceștia s-au întors în spital după ce
163 de purtători ai virusului SARS-CoV-2 din Brașov au solicitat externarea și tratarea la domiciliu, ne-au declarat reprezentanții Direcției de
Legea mirosurilor a devenit oficială. Primăriile pot închide activitățile „puturoase”
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, „legea mirosului” ( care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.
Conspirații proaspete: banda metalică a măştilor de protecție este de fapt o antenă 5G care distruge creierul
Utilizatorii social media au distribuit masiv un video în care un bărbat susţine că banda metalică din măştile medicale este