
Pentru ca postarea pe care am facut-o pe social media a fost raportata de cativa antreprenori din industriile pe care le-am analizat, am decis sa public opiniile mele cu privire la impactul raspandirii coronavirusului asupra economiei in BizBrasov. Nu imi propun sa fiu alarmist, dar mi se pare importanta ca autoritatile si toti cei implicati sa inteleaga care poate fi impactul economic al virusului daca 1. nu se iau masuri clare si ferme pentru a tine sub control raspindirea virusului si 2. economia nu este sustinuta pe masura impactului de catre stat!
Despre problemele medicale ce tin de coronavirus se pricep desigur alti oameni sa comenteze. Dar ma incumet in cele ce urmeaza sa vorbesc despre impactul economic si solutii de care avem nevoie pentru a redresa economia si societatea.
IMPACTUL ECONOMIC
(continuare)
>>Constructiile sunt legate ombilical de sectorul imobiliarelor, dar si de apetitul (si capacitatea) statului de a face investitii. Pe fondul cresterii celorlalte sectoare, constructiile au mai ramas cu aprox 3.5% din PIB in 2019, si odata cu blocajul imobiliar se vor mentine doar daca statul relanseaza rapid piata investitiilor publice. Guvernele liberale din ultimele luni pareau ca asteapta investitori privati care sa preia proiectele de infrastructura majore, dar in conditiile actuale nu cred ca isi vor mai permite acest lux! Scaderea in sectorul constructiilor poate fi intre 30-50%, depinzand de reactia statului. Numarul de angajati in sector scazuse pe fondul migrarii fortei de munca spre vest si marile companii incepusera sa importe resursa umana din Asia. Ne putem astepta ca pietele vestice sa treaca printr-o criza asemanatoare (de proportii diferite), asa ca probabil romanii plecati la munca in strainatate se vor intoarce, tragand din nou in jos pretul manoperei in tara. Asta poate pe termen mediu creste apetitul sectorului, dar cel putin 1 an de zile ma astept sa fim pe scadere. “Capitalele imobilare” ale tarii – orasele in care s-a construit cel mai mult in ultimii ani – vor fi cele mai expuse scaderilor in acest sector: Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Timisoara.
>>Scaderea in sectorul industrial de la cei aproximativ 23% din PIB este previzibila pe termen scurt – cateva fabrici au luat deja decizia de a se inchide pe o perioada determinat – dar pe termen scurt acest sector depinde de fapt de impactul coronavirusului asupra marilor economii ale lumii. Romania este o tara preponderant producatoare de subcomponente si componente in cadrul unor lanturi de valoare ce depind preponderent de piete vestice, cu cateva exceptii. O scadere si mai mare a sectorului automotive poate determina disponibilizari si restrangeri de activitati in zonele industriale din tara – Timisoara, Arad, Oradea, Brasov, Sibiu, Bistrita, etc. In cazul produselor finite – precum Dacia sau a modelelor Ford produse la Craiova – acestea sunt de obicei pozitionate la preturi foarte competitive in piata, ceea ce va ajuta la mentinerea productiei in perioada de criza. Adica e mai probabil ca lumea sa cumpere Dacii (acuma si electrice) decat Opel-uri cu 50% mai scumpe (care se produc in Ungaria). In industria usoara logica se poate inversa: companiile care produc in regim lohn vor fi foarte expuse mai ales daca produc pentru branduri de masa, unde clientul va pune mereu presiune pe pret, in timp ce cei care furnizeaza produse high-end vor putea ramane in piata. Per ansamblu, scaderea poate fi de pana la 20-30% in industrie in urmatorul an, dar din fericire aici se va resimti si impactul masurilor pozitive luate de alte guverne, nu doar de al nostru. 😊
>>Diaspora contribuie prin banii pe care ii trimite acasa cu 1.5% la PIB. In conditiile in care o parte din diaspora s-a intors deja acasa, si partea ramasa in Italia sau Spania a ramas acolo, dar va expusa provocarilor economice din aceste tari, ma astept ca banii trimisi acasa sa se reduca de la aprox 3 miliarde de euro (cat au trimis in ultimii ani acasa cei din diaspora), la sub 1 miliard. Procentual asta inseamna 66%, trebuia sa ii pun mai sus ☹
Apropos, consultand statistici despre PIB, am descoperit ca Administratia publica, apararea, asigurarile sociale, invatamantul, sanatatea si asistenta sociala contribuie cu aproximativ 15% la PIB. Foarte probabil ca % asta va creste in urmatorii ani…
Cred ca in functie de cum se desfasoara criza coronavirusului, si in functie de cum raspundem la ea, impactul asupra PIB-ului poate fi undeva intre -5% si -20%. Las desigur macroeconomistii sa faca calcule mai precise, si vedem cum evolueaza lucrurile.
Sanatate!