
Construcțiile ridicate fără autorizație vor putea
fi intabulate, după ce legea a fost deja modificată în acest sens. În vederea
aplicării acestor prevederi, Primăria Brașov vrea să adopte un regulament prin
care sunt stipulate condițiile în care vor putea intra în legalitate
construcțiile fără autorizație de pe raza municipiului Brașov.
„În cazul
construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de
construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 din Lege nu mai permite
aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare /adeverinţa privind edificarea construcţiei va
fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale
aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în
reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor
şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale”, se precizează în
propunerea de Regulament.
În schimb, în situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei.
Curtea Constituțională a impus măsuri mai restrictive
Până acum, pentru orice clădire, mai puțin pentru cele edificate înainte de 1 august 2001, care beneficiau de un regim derogatoriu, nu existau prevederi legale care să permită intabularea în cartea funciară a unei construcții fără autorizație. Pentru acestea, singurul remediu era procedura intrării în legalitate care presupune obținerea unei autorizații de construire ulterioare edificării. Însă, în luna iunie a anului trecut, Înalta Curte de Casație si Justiție (ICCJ) a pus capăt unei soluții practicate pe scară largă de proprietarii imobilelor construite fără autorizație, excluzând orice posibilitate de intabulare în cartea funciară în afara sistemului administrativ de autorizare și recepționare a construcțiilor. Mai precis, ÎCCJ a statuat că, că „lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie un impediment pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii (n.n. accesiunea imobiliară artificială)”.
Taxă 5 ori mai mare pentru obținerea certificatului de atestare
Prin propunerea de Reuglament, pentru construcţiile realizate după apariţia Legii 50/1991 republicată şi mai vechi de 3 ani de la data edificarii, pentru emiterea certificatului de atestare a edificării construcției se va percepe de cinci ori taxa legală, calculată conform art. 474 din Legea 227/2015 – Cod Fiscal.
Regulamentul de legalizarea a construcţiilor executate fără autorizaţie de construire din municipiul Brașov va fi în dezbatere publică până în data de 12 aprilie.Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ pe e-mail infopublice@brasovcity.ro.
2 comentarii
O constriuctie usoara pe piloni si pereti din panouri sendvichi destinata ca locuinta, are nevoie de autorizatie de constructie. Va multumesc.
Ce se intampla cu construcție fără autorizație făcută pe un bloc de p+3,respectiv etj.4 cu 9 apt.locuite din 2008 ilegal,cu bransamente făcute la negru,construcție care nu a reusit sa o intabuleze prin tribunal deoarece nu toti proprietarii au fost de acord cu constructia,iar borfasii care au construit nu au fost de acord sa plateasca despăgubiri.Se demolează?,pt.ca veci nu vor putea intabula fără acordul tuturor proprietarilor.Poate primaria da ordin de demolare ? Ca după aceea să si recupereze banii de la infractori ?