O noua lucrare în premieră va fi adusă în atenția publicului meloman de către Filarmonica Brașov în data de 12 februarie, de la ora 19:00, la Sala Patria. Cu această ocazie, la pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Jan Miłosz Zarzycki din Polonia, care îl va avea invitat pe solistul cornist Ioan Gabriel Luca.
În program se vor regăsi următoarele lucrări: S. Moniuszko – Uvertura la opera „Patria” (primă aduție), W.A. Mozart – Concert nr. 3 pentru corn și orchestră în Mi bemol major KV 447 și Fr. Schubert – Simfonia a IX-a în Do major „Marea Simfonie”. Prețul unui bilet este de 30 de lei.
Despre dirijorul Jan Miłosz Zarzycki
Jan Miłosz Zarzycki este directorul general și artistic al Filarmonicii de Cameră „Witold Lutosławski” din Łomża (Polonia), profesor la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia și câștigător al unor concursuri internaționale în Italia, Spania și Ungaria.
Înainte de a-și începe cariera de dirijor, a absolvit vioara la Academia de Muzică din Katowice (Polonia, 1990) și a câștigat mai multe premii la concursurilededicate acestui instrument. De asemenea, acesta a absolvit masterul „Studii pentru artiști și animatori culturali” în cadrul Departamentului de Management al Universității din Varșovia.
Onorurile sale includ un Premiu Special al Ministrului Culturii și Patrimoniului Național ca o recunoaștere a contribuției neprețuite a culturii muzicale poloneze (2008) și o Diplomă pentru realizările sale remarcabile în păstrarea moștenirii lui Chopin (2011 și 2013).
Mai mult, în 2013 a fost onorat cu Medalia de merit pentru cultură – Medalia Gloria Artis, Premiul Mareșalului din Voievodatul Podlaskie pentru realizări extraordinare în domeniul creației artistice, popularizarea și conservarea culturii și a fost distins drept Președintele Premiului „Lomza” pentru realizări speciale în domeniu a culturii.
Despre solistul cornist Ioan Gabriel Luca
Instrumentist de marcă, Ioan Gabriel Luca, profesor la Universitatea Națională de Muzică București, a participat la concerte internaționale de mare succes, în țară și în străinătate. Ca elev a caștigat șase ediții consecutive ale Olimpiadei Naționale de Muzică, precum și Premiul I al unei ediții a Concursului Internațional Jeunesses Musicales.
De la varsta de 6 ani studiaza vioara, iar de la 12 ani incepe studiul cornului sub îndrumarea profesorului Neculai Musteata, la Liceul Octav Băncila din Iași. Calitățile sale interpretative sunt recunoscute repede la nivel național: câștigă premiul I la șase ediții consecutive ale Olimpiadei Naționale de Muzică, din 1990 până în 1996, performanțe cărora adaugă, în aceeași perioadă, premii I la Concursurile de interpretare de la Ploiești (1992), Iași (1992, 1993, 1996), Constanța (1994), Baia Mare (1995).
Este membru al formațiilor Athenaeum Brass Quintet, cvintetului George Enescu, Romanian Brass, cu care a susținut concerte în țară și străinătate și a realizat înregistrări. Este membru al Orchestrei Internazionale d’Italia. În anul 2004, Ioan Gabriel Luca este distins de către Președintele României cu Medalia Meritul Cultural clasa II-a.