Beads by Iulia este afacerea brașovencei Iuliana Gruia care, de când se știe, a avut o atracție pentru mărgelele ce strălucesc în lumină. Astăzi, aceasta realizează diverse obiecte și bijuterii, susținând totodată și ateliere unde doritorii se pot relaxa în timp ce învăța secretele lucrăturii manuale.
Brașovencei Iuliana Gruia i-a plăcut dintotdeauna să se joace, reușind să realizeze diverse obiecte din mărgele pentru iubitorii de frumos. „De mică mă jucam cu rozariul bunicii mele și ceea ce mă atrăgea la el era tocmai modul în care acele mărgele străluceau în soare. Când mă aflam la casa bunicilor mei, scotoceam prin sertare, iar mărgelele pe care le găseam le puneam pe sârmă sau pe ață. Cu timpul am început să mă întreb cum anume se poate încheia o brățară și am adăugat treptat diverse detalii pe care le găseam în sertarele bunicii”, povestește Iuliana.
„Arta nu se învață în școli”
Aceasta a fost încurajată de părinți să urmeze cursuri de mecanică fină. „Într-o perioadă am făcut practică în Uzina Tractorul din Brașov, însă tot nu mă puteam opri din a mă juca. Găseam diverse piuliție și șurburi din care făceam coliere. Întotdeauna mi-au plăcut detaliile. Am făcut 14 ani croitorie în Italia, iar eu ma ocupam de lucrurile făcute manual și am prins dexteritate. Mai târziu mi-am dat seama că pot să câștig bani din pasiunea mea pentru mărgele. Acum fac cercei, brățări, ornamente, lumânări, buchete de mireasă. Chiar și oul de Paști îl învelesc în mărgele”, spune Iuliana.
În Italia, în drumul său spre muncă, aceasta trecea pe lângă un magazin cu flori din mărgele, iar de fiecare dată se oprea în fața vitrinei pentru a admira frumusețea lucrurilor făcute manual. „Mă minunam de cât de frumoase sunt și mă întrebam dacă eu voi reuși să fac vreodată așa ceva. Doamna care deținea magazinul m-a invitat înăuntru și așa am început să particip la atelierele oferite de ea care erau gratuite, în cazul în care cumpărai materialele de acolo. Eu cred că arta nu se învață în școală, ci trebuie să ai un talent nativ. Fiecare om are un talent chiar dacă nu și-l descoperă. Bineînțeles că pe parcurs ai nevoie și de informații și tehnici noi”, susține Iuliana.
Șoțul a ajutat-o să-și recapete echilibrul
În 2012, fetița acesteia a avut un accident, moment în care Iuliana a trebuit să își schimbe complet modul de viață. Soțul său a fost cel care a ajutat-o să își recapete echilibrul. „Stăteam închisă în casă, eram în depresie, iar soțul meu mi-a adus un clește roșu cu care am început încet-încet să fac azi o brățară, mâine alta și tot așa. Am avut mare noroc pentru că el m-a sprijinit în mod constant, iar dacă la început utilizam culori închise în realizarea bijuteriilor, cu timpul am început să adaug și culori mai vesele. Mi-am dat seama într-o zi ca dincolo de necazuri pot fi fericită. Margelele îmi dădeau o stare de bine si m-au ajutat sa ies din depresie”, povestește Iuliana.
În primăvara anului 2013 a realizat primele mărțișoare, pe care le-a vândut într-un magazin din Italia. „Inspirația mea principală vine din natură, însă se poate replica orice din mărgele, dacă ai o bază pe care începi să construiești. Nu este o simplă înșiruire de mărgele, ci o lucrătură cu acul. Bijuteriile mele pot fi puse într-un săculeț și chiar spălate la mașina de spălat. Se pot întâmpla nici accidente, dar eu sunt aici și ofer garanție oricărui produs”, spune Iuliana.
Îi face plăcere să-i cunoască pe cei care îi poartă creația
Provocarea apare în momentul în care trebuie să vândă produsul final, pentru că în online oamenii sunt sceptici și au impresia că modelele sunt lipite, când de fapt acestea sunt realizate printr-o tehnică cu acul. „Clienții se deosebesc între ei. Îmi place când văd că o femeie știe sa poarte un accesoriu creat de mine. Totuși atitudinea contează. Este dificil să te impui totuși pe o piață, când în cele mai importante puncte turistice din Brașov sunt bijuterii făcute în China”, afirmă Iuliana.
Acesteia îi place foarte mult să lucreze cu pietre semiprețioase, pe lângă mărgelele pe care le folosește în crearea bijuteriilor. „Fiecare piatră are o semnificație și îți induce o stare de bine. Eu chiar cred în energia lor și nu sunt singura, pentru că primesc foarte multe feedback-uri pozitive de la clientele mele. Încerc să evit plasticul și ambalajele care ar putea face rău mediului înconjurător. Îmi place să livrez comenzile personal, dacă sunt plasate în Brașov, ca să-i cunosc pe cei care îmi vor purta creația. Vreau să ofer modele cât mai diverse, de unde oamenii să poată alege ceva potrivit pentru gustulor lor”, susține Iuliana.
Cel mai bine vândut produs realizat de aceasta sunt lumânările de botez, prețul mediu fiind de 150 de lei. „Pentru că românii din Italia vor să aducă o bucățică din România acolo, lumânările de botez sunt foarte apreciate. Am făcut și lumânări în stil tradițional cu spic de grâu realizat din mărgele. În funcție de câte flori sau decorațiuni își dorește o persoană, prețul poate crește, dar eu vreau ca acestea să fie accesibile pentru oricine vrea să achiziționeze un produs creat de mine”, spune Iuliana.
Workshop-uri și ateliere atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari
Satisfacția principală a acesteia ține de faptul că face ceea ce îi place și reușește astfel să ofere un lucru frumos oamenilor care apelează la serviciile sale. „Eu nu cred că mă voi despărți vreodată de mărgele. Îmi place foarte mult să stau în atelierul meu. Îmi pun muzică de relaxare și încep să creez. Nu depun niciun fel de efort, fiindcă iubesc ceea ce fac. De multe ori, mă trezesc noaptea cu o idee de colier în minte și mă apuc imediat de realizarea lui. Totodată, îmi place foarte mult când văd că oamenii sunt uimiți de ceea ce au putut crea la sfârșitul atelierelor pe care le susțin”, afirmă Iuliana.
Oamenii o pot găși pe aceasta la diferite târguri de artizani și meșteri populari ori susținând ateliere de creație în cadrul săptămânii „Școala Altfel” sau în after school-uri din Brașov. „Locul meu de suflet este la ceainăria Zuze, unde expun și o parte din colierele mele și unde susțin ateliere de creație pentru doamnele de poveste pe care le întâlnesc acolo. De asemenea, colaborez cu Băcănia lui Tomiță. Toată lumea știe că acolo se găsesc atât bunătăți de mâncat, cât și de dăruit”, spune Iuliana.
Iuliana susține și ateliere pentru copii și adulți, pentru care doritorii nu trebuie să plătească mai mult de 35 de lei. „Pe 21 martie, brașovenii și nu numai mă pot găsi în Sânpetru la Pam-Pam, unde vom învăța să facem brățări împletite cu fir de nylon. Îmi place foarte mult ca părintele să facă echipă cu cel mic și, deși la început lucrurile nu ies așa cum își doresc ei, la sfârșitul sesiunii sunt uimiți de ceea ce au reușit să facă împreună. Eu sunt de părere că un lucru făcut împreună cu cineva drag ție ajută la dezvoltarea relației dintre tine și persoana respectivă”, încheie Iuliana.