Rețeaua națională de măsurare a calității aerului a început să aibă defecțiuni încă din 2012, iar timp de câțiva ani site-ul unde se afișau datele nu a funcționat deloc. În condițiile în care Ministerul Mediului nu a făcut mare lucru pentru a remedia situația, Asociațiile Ecopolis și ETA2U au căutat bani în domeniul privat, au obținut 70.000 de euro finanțare și în decembrie 2019 au pus în funcțiune propria rețea – aerlive.ro. Pentru început au fost puși în funcțiune 10 senzori în București, iar datele din primele luni arată depășiri spectaculoase, de până la 5-6 ori peste limita admisă pentru poluarea cu praf (PM10 și PM2,5). Anul aceste vor monta alți și 30 de senzori la populație.
Oana Neneciu, directorul executiv Ecopolis, spune că povestea a început în 2010, când rețeaua națională de funcționare a calității aerului funcționa, iar Ecopolis a făcut un studiu despre efectele poluării asupra sănătății oamenilor. Asociația avea în plan să facă acest studiu în fiecare an, însă în 2012 a constatat că nu mai avea cu ce, fiindcă stațiile oficiale nu prea mai înregistrau date.
Fiindcă a văzut că nu se întâmplă nimic, în 2018 ONG-ul, în parteneriat cu ETA2U, a depus un proiect la Fondul pentru Mediu, derulat de IKEA și a obținut finanțare pentru a crea o rețea de monitorizare a calității aerului.
Senzorii sunt certificați
„Am zis că trebuie să facem ceva, este clar că rețeaua nu funcționează, hai să facem noi o rețea, să vedem cum putem să avem totuși date. Am început să căutăm senzori accesibili ca preț, fiindcă rețelele naționale folosesc niște stații omologate european foarte complexe, foarte scumpe, minim 30.000 de euro. Am început să scriem un proiect, era un call de proiecte la IKEA, Fondul pentru mediul urban, în care am zis că este nevoie de ceva vizual, ceva de comunicare, la care oamenii să se uite și să înțeleagă cât de gravă este problema poluării. Ne-am uitat în afară la tot ce înseamnă rețelele astea particulare – în toate marile orașe există acest tip de rețea. În Paris este o rețea imensă de sute de senzori, în Londra la fel, în Varșovia sunt 1000 și ceva de senzori Airly. Și ne-am uitat că senzorii ăștia chiar dacă nu sunt omologați european, adică datele nu se pot duce într-o raportare către Comisia Europeană, ei funcționează în niște parametri, sunt certificați de fiecare producător”, a spus Oana Neneciu într-un interviu acorda Hotnews.ro.
Stațiile de la Mediu funcționează cu sincope
În prezent, rețeaua aerlive.ro are 13 senzori montați, iar pe hartă se văd 11, restul fiind în teste. Senzorii măsoară PM10, PM 2,5 și trei tipuri de gaze: dioxid de sulf, dioxid de azot și încă unul. Ca planuri de viitor, Ecopolis vrea să extindă rețeaua și în Brașov, dar și în alte mari orașe din țară. „Senzorii noștri sunt buni, funcționează în parametri legali, sunt certificați de INCD, au certificare și americană. Sunt senzori care arată trenduri de poluare și niveluri zilnice și orare, pe când rețeaua națională arată 6 puncte, dintre care ne uităm acum cred că minim două nu funcționează. Sunt stații cu date insuficiente zile întregi”, a subliniat reprezentanta Ecopolis.
Un comentariu
Dacă umplem orașul cu tot feluri de senzori de diferite proveniențe și concepții,nu vom crea decât discuții inutile și nu vom avea concluzii bazate pe realitate.Inevitabil vom avea rezultate diferite,chiar pentru senzori montați în același loc.Intr-un oraș trebuie să se țină seama de geometria și amplasamentul construcțiilor,care crează turbioane și denaturează rezultatele.Lucrul amestecat,miroase a..scatol!