Odată cu încălzirea vremii, aproape zilnic sunt înregistrate accidente rutiere în care sunt impliați conducători de biciclete și/sau trotinete, care, potirvit polițiștilor, devin victime din cauza necunoașterii și îndeosebi a nerespectării regulilor de circulație.
Pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți.
Polițiștii avertizează asupra faptului că în cazul în care un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
În circulația pe drumurile publice bicicleta/trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.
Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, conducătorii de biciclete și trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
Polițiștii le reamintesc acestor participanți la trafic câteva reguli importante. În cazul în care acestea nu sunt respectate, amenzile sunt destul de mari. Astfel, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 lei). Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice, se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 lei).
- Câteva reguli de care trebuie să țină cont bicicliștii sau „trotineștii”:
- să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
- să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
- să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate;
- să se țină de un vehicul aflat în mers;
- să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
- să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
- să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
- să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.
- Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică !
- Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă!