Diriginții de șantier se plâng că duc lipsă de forță de muncă în România, nu doar calificată, cât și necalificată, iar lucrătorii din Asia sunt o soluție pentru firmele de construcții mari. Aceștia s-au adunat sâmbătă la Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier din București și au semnalat 3 mari probleme.
Ele sunt: lipsa muncitorilor, birocrația excesivă și lipsa interesului unor specialiști de a-și face bine treaba. Chiar dacă în 2019 guvernul a impus firmelor de construcții salariu minim brut de 3000 de lei, cu o serie de reduceri de taxe, acest lucru nu a reușit să îi oprească pe români să părăsească țara.
„Se constată nu doar lipsa forței de muncă calificate ci la modul general lipsa forței de muncă. Cu peste 4 milioane de români plecați dincolo de granițe nu mai avem acum cu cine să lucrăm. Companiile de construcții au început să aducă muncitori din țările asiatice dar aceasta este doar o soluție de compromis și utilă celor mai mari. Și aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, condițiile ce trebuie să le îndeplinească executantul, apar costuri suplimentare care în cele din urmă duc la scumpirea construcțiilor” – a declara Cezar Petre, președintele organizației, conform startupcafe.ro.
Totodată, angajații firmelor de construcții beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit de 10%, de la plata constribuției de sănătate (CASS) de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Calificarea acestuia nu contează, firma fiind obligată să îi asigure salariul minim brut de 3000 de lei.
În trimestrul I al anului trecut, România a avut o creștere a producției în construcții cu 12% față de aceeași perioadă a anului 2018, înregistrând a 7-a creștere procentuală din Uniunea Europeană (5%), potrivit datelor centralizate de Eurostat.
Odată cu încălzirea vremii, în al trimestrul al II-lea, producția în construcții a crescut cu 30,3% față de aceeași perioadă a anului 2018, România înregistrând cea mai mare creștere procentuală din UE, mult peste media de 2,8% a blocului comunitar.
În al III-lea trimestru din 2019, România a înregistrat o creștere a producției în construcții de 35,5% față de iulie-septembrie 2019, majorarea procentuala din UE fiind de 2%, în timp ce în al IV-lea trimestru din 2019, țara noastră a înregistrat o creștere cu 25,7% față de lunile octombrie-decembrie 208, cea mai mare creștere din UE fiind de 0,7%.