În 29 ianuarie 2020 s-a deschis Muzeul Interactiv de Științe din Brașov, un concept unic în România, unde doritorii pot descoperi și înțelege cu mai multă ușurință, prin intermediul exponatelor interactive precum vortexul de apă, levitronul sau microscopul, diverse fenomene ale naturii și tot felul de alte teorii complexe.
Ideea de a face Muzeul Interactiv de Științe din Brașov i-a venit Ioanei Borșan după o vizită în Elveția care a avut loc în anul 2008. „Am vizitat un astfel de muzeu acum 12 ani, când aveam 11 ani, și am fost impresionată de exponatele de acolo și de faptul că puteam să învăț atâtea lucruri interesante făcând ceva practic totodată. Atunci am aflat că nu există așa ceva în România și m-am gândit că atunci când voi fi mare poate o să îmi deschid eu propriul muzeu. Cu timpul lucrurile au început să se lege”, povestește tânăra.
Aceasta a urmat cursurile Facultății de Inginerie Tehnologică și Management Industrial din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, inițial dorindu-și să aibă o firmă de proiectare. În prezent, Ioana studiază Managementul Calității, la master „Datorită specializării pe care am terminat-o, voiam să îmi deschid o firmă de proiectare, însă nu eram 100% convinsă că acesta era drumul pe care trebuia să merg, astfel încât, în 2018, am scris un proiect european pentru Muzeul de Științe, l-am depus și am câștigat fondurile europene. Totuși, nu aș fi putut realiza acest proiect fără sprijinul familiei, al prietenului meu și al persoanelor frumoase cu care mă înconjur”, spune Ioana.
Concept unic în România
Muzeul pune la dispoziția persoanelor de toate vârstele exponate interactive prin intermediul cărora pot descoperi și înțelege mai bine diverse principii de bază ale fizicii. „Cei care ne trec pragul au oportunitatea de a descoperi singuri diferite fenomene și legi ale fizicii, fenomene astronomice și biologice, interacționând cu fiecare exponat în parte. Totul este practic. Avem 4 încăperi dintre care 2 sunt dedicate fenomenelor fizice, una cuprinde sistemul solar, iar cea din urmă acoperă mai multe subiecte precum viața albinelor, realizarea filmul și educația financiară”, afirmă Ioana.
Nu se plătește taxă suplimentară pentru tururi
În acest spațiu, cei mari și cei mici deopotrivă pot redescoperi știința și pot interacționa cu ea, într-un mod distractiv și educativ. „Am avut o clasă care a petrecut aproape 4 ore în muzeu, dar și una care a stat în jur de o oră și jumătate. Noi avem capacitate maximă de 35-40 de persoane, însă le recomandăm doritorilor să vină cu copiii care au peste 5 ani. Nu ne gândeam că sunt diferențe așa mari de la 4 la 5 ani, însă cei care ajung la această vârstă înteleg mult mai ușor și fac legături cu fenomenele cu care se confruntă în viața reală”, susține Ioana.
Există însă și persoane care optează să viziteze muzeul individual. „Am avut și mai multe găști de prieteni, cupluri, familii tinere sau chiar pensionari care ne-au trecut pragul. Prețul unui bilet este de 30 de lei, iar cel redus pentru elevi, studenți și pensionari ajunge la 20 de lei. Eu le ofer un tur din propria inițiativă, indiferent de numărul de persoane. Le explic, însă mai apoi îi las pe ei să experimenteze. Mulțumirea mea sufletească apare în momentul în care văd că vizitatorii sunt binedispuși la sfârșitul experienței pe care au avut-o aici”, povestește Ioana.
Camera Universului, o platformă impresionantă
Vizitatorii sunt cel mai încântați de Camera Universului, unde se poate găsi o platformă a sistemului solar. „Aceasta cuprinde cele 8 planete ale sistemului nostru solar, excepție făcând Pluto pentru că aceasta este fie scoasă, fie reintrodusă. În momentul în care te așezi pe una dintre planete, poți observa ce greutate ai acolo, iar mai apoi ți se explică de ce aceasta variază în funcție de corpul ceresc pe care te afli. Am avut vizitatori din Finlanda sau Birmingham care au fost impresionați de aceasta platformă, fiindcă nu au mai regăsit-o în alte muzee asemănătoare”, spune Ioana zâmbind.
Levitația, un soi de „magie”
Cei care trec pragul locației pot vedea și levitronul, alcătuit din două piese magnetice care pot susține până la 1 kilogram. „De când se știe, omul a visat să se desprindă de pământ. Dacă nu a putut să își crească aripi, și-a folosit atuul său numărul 1 și anume gândirea. Astfel a inventat ceva mai fascinand decât zborul: levitația. Această anulare a gravitației, care uneori face ca anumite lucruri să se ridice în aer doar puțin, pare un soi de magie, iar copiii sunt uluiți. Mulți chiar își fac sticlele de apă cu care au venit în muzeu să leviteze”, afirmă Ioana.
Curs despre importanța albinelor
Începând de astăzi, Muzeul Interactiv de Științe din Brașov oferă un curs interactiv despre importanța albinelor în viața omului cu apicultorii de la Povestea Mierii. „Acest curs se desfășoară timp de 3 săptămâni de la ora 18:30 și cuprinde 3 module, fiecare dintre ele costând 40 de lei. În cazul în care optezi să participi la întreg cursul, acesta te va ajunge 100 de lei. Prețul include materialele necesare desfășurării optime a cursului, turul muzeului și, la sfârșit, o degustare de produse apicole. Urmează să mai pregătim diverse evenimente în special pentru elevi, însă vom avea câteva dedicate mămicilor sau tăticilor, în funcție de colaborările viitoare”, încheie Ioana.