Mai mulți elevi al Școlii Gimnaziale nr. 6 au participat la o lecție deschisă la sediul companiei brașovene de salubrizare Comprest, în cadrul proiectului „Dăruim comori, creștem oameni mari”. Acest proiect are scopul de a-i determina pe cei mici să citească mai mult, dar și de a-i ajuta să-și îmbunătățească cunoștințele despre diferite domenii de activitate, astfel încât să devină mai responsabili când sunt mari. De exemplu, în cadrul acestei lecții, elevii au aflat de ce trebuie să acorde o mai mare importanță protecției mediului prin colectarea selectivă a deșeurilor.
Lecții practice de colectare selectivă a gunoiului
În cadrul acestui proiect educațional inedit, învățătoarea brașoveană Maria Zuba este voluntar și, până acum, a organizat mai multe astfel de ateliere de lectură în diverse locații, în funcție de subiectul abordat în cărțile lecturate. „Cărțile ne conduc de fapt spre diverse medii, astfel încât am organizat lecții deschise și la muzeu, dar și în alte spații publice. Prin această lecție derulată în colaborare cu Comprest am dorit ca elevii să învețe practic despre procesul de colectare selectivă a deșeurilor. Este o generație practică, care pe lângă partea de lectură, de teorie, are nevoie de modele practice. Din experiența de învățător, dar și de mamă, am văzut că pe lângă ceea ce învață acasă, impactul este mai mare când vorbim de o lecție cu mai mulți copii și este o nevoie reală de implicare atât pentru ca elevii să citească, cât și să beneficieze de o serie de învățături pe parte civică”, a explicat învățătoarea brașoveană.
Cum rezolvi o problemă mică, astfel încât să fii un cetățean responsabil
După ce au aflat de la personajul din cartea lecturată, „Nom-Nom – sau cum a devenit mare o problemă mică”, despre importanța de a proteja mediul înconjurător și de a arunca gunoiul responsabil, cei mici au primit de la angajații Comprest mai multe detalii cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și cum ar trebui ea făcută, atât teoretic, cât și prin jocuri practice. Mai mult, aceștia au văzut cum gunoiul pe care ei îl vor arunca responsabil la pubelele destinate recilării va ajunge apoi într-o stație de sortare și apoi reintrodus pe piață sub forma altor produse.
Comprest vrea să extindă acest proiect și la nivelul altor școli din Brașov, astfel încât noile generații să devină mai responsabile în ceea ce privește reciclarea deșeurilor și implicit protejarea naturii.
„Dăruim comori” este primul și cel mai de anvergură proiect de educație prin lectură dedicat românilor de pretutindeni care urmărește conștientizarea valorii prezenței cărții în mediul de creștere al copilului. Încă de la naștere e nevoie ca familia, mediul educațional, comunitatea și societatea să conștientizeze și să promoveze cartea, să o aducă în viața copilului ca o alternativă echilibrată în dezvoltarea sa, să cultive plăcerea și beneficiile cititului, să creeze din lectură un obicei, o rutină pentru a crește OAMENI cu adevărat mari.