Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores lansează astăzi la nivel european două clipuri video spectaculoase filmate în România, cu mărturii ale unor oameni care reușesc să trăiască pașnic alături de urși, lupi și râși. Acestea ilustrează modul în care oameni de pe întreg continentul reușesc să împartă același spațiu cu carnivorele mari ale Europei.
În Europa trăiesc în jur de 17.000 de lupi, 18.000 de urși, 9.000 de râși și 1.250 de glutoni, potrivit estimărilor oficiale. Munții Carpați adăpostesc o mare parte din aceste populații de carnivore, România fiind una dintre puținele țări europene în care ursul, lupul și râsul nu au dispărut niciodată. Excepție face însă glutonul, întrucât animalul trăiește în zona scandivană.
Conflictele pot apărea în zonele locuite atât de oameni, cât și de carnivorele mari, însă campania video lansată astăzi oferă o voce localnicilor care au reușit să găsească modalități de a conviețui mai bine cu aceste animale. Videoclipurile au fost filmate în Finlanda, Norvegia, România, Germania, Franța, Slovacia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Austria și Ungaria.
Din România avem mărturiile a doi localnici, un fost salvamontist care este astăzi instructor de supraviețuire în natură, și un fost vânător din munții Apuseni. Pentru aceștia, carnivorele mari sunt o prezență indispensabilă pentru pădure și o bogăție ce trebuie protejată. Există diverse soluții pentru a reduce riscul întâlnirilor nedorite, pe care oamenii le-au aplicat cu succes și care pot fi împărtășite și altora.
„O pădure fără animale îi rușinos și urât”, zice nea Ioan, fost vânător din munții Apuseni. De când se știu, Ioan Purcel și sătenii din Răcătău trăiesc alături de urși, lupi și râși. Au ajuns să le cunoască bine comportamentul și știu să le ocolească atunci când e cazul. Sălbăticiunile-astea sunt bogăția pădurilor și a țării noastre, crede nea Ioan, pentru care vânătoarea nu înseamnă să împuști totul astăzi, ci în primul rând să ocrotești animalele.
Oamenii care își împărtășesc experiețele în campania video lansată prin proiectul EuroLargaCarnivores au diverse ocupații, de la fermieri și ciobani care au găsit modalități de a-și proteja turmele până la primari, operatori de ecoturism și localnici din comunele rurale care acceptă și chiar se bucură de prezența carnivorelor mari.
„Coexistența dintre oameni și carnivorele mari este posibilă dacă oamenii sunt deschiși să învețe unii de la alții și dacă încearcă să se adapteze situației din prezent. Situațiile și reacțiile comunităților locale care trăiesc alături de carnivorele mari sunt foarte diferite în Europa. Este și motivul pentru care aceste mărturii video nu-și propun să ofere o rețetă universală. Sperăm însă ca ele să inspire oameni din diferite țări și regiuni în încercarea de a găsi soluții potrivite, specifice pentru situațiile lor”, spune Marius Berchi, manager de proiect la WWF România.
Mulți oameni nu conștientizează că ursul e un animal sălbatic, care nu trebuie hrănit la marginea drumului, spune Relu Nica, instructor de supraviețuire în natură, din Munții Făgăraș.
„Ursul nu are simțul proprietății și nu-l interesează că ciocolata e a ta. Pentru el, e o ciocolată care se plimbă prin pădure”, rezumă el foarte plastic o realitate a zilelor noastre. Prin tot ceea ce face, Relu încearcă să reînvețe oamenii să respecte pădurea și sălbăticiunile ei. Să împărtășească secrete ale conviețuirii cu urșii, care s-au pierdut o dată cu îndepărtarea noastră de natură.
Campania video la nivel european a proiectul LIFE EuroLargeCarnivores, finanțat de UE, își propune să aducă împreună oameni obișnuiți și specialiști preocupați de coexistența dintre oameni și carnivorele mari, toate videoclipurile fiind publice pe Youtube.