Sociologul Romulus Oprică susține că în cazul în care primarul George Scripcaru va candida la un nou mandat acesta ar urma să conducă Brașovul pentru încă patru ani. Oprică spune că Scripcaru ar putea obține aproximativ 39.000 de voturi în condițiile unei prezențe la vot de circa 80.000 – 100.000 de persoane, ceea ce i-ar asigura un nou mandat la conducerea municipalității.
După primul mandat (2004-2008), în care primarul G. Scripcare a avut o evoluție net superioară lui I. Ghișe și câștigă în 2008 10% în numărul de votanți, urmează două scrutine (2012 și 2016) în care primarul în funcție pierde constant câte 15-17% din numărul de votanți. Este o eroziune naturală, venită pe o lipsă de noutate în proiecte și a scandalurilor de corupție (în mare parte stinse sau trecute sub tăcere).
Mandatul 2016-2020 a fost unul calm, fără gălăgie, nici de bine, nici de rău. Brașovul nu devine Capitală a Culturii Europene (nu că am fi avut vreun proiect logic și cu potențial de a câștiga), pierde competiția pentru a organiza Jocurile Olimpice de Tineret, pierde competiția pentru a deveni Capitala Tineretului din România, dar se achiziționează autobuze noi, se pornește proiectul de transport al elevilor (foarte bun!) și, dacă toți sfinții și dumnezeii ajung la un consens, se va finaliza și reparația podului de la Fartec (Griviței).
În acest context nu văd niciun motiv pentru care eroziunea naturală a numărului de votanți ai lui George Scripcaru să fie diferită de cea din ultimii 2 ani, adică 15-17%. Estimez că la alegerile locale din acest an, dacă va candida, George Scripcaru va obține cca. 39.000 de voturi și va câștiga un nou mandat.
Oprică spune că singura posibilitate ca un eventual contracandidat al lui Scripcaru să aibă o șansă în lupta cu acesta este încheierea unei alianțe între USR și FDGR.
Pe Romulus Oprică îl citiți aici
Un comentariu
Adică după furtul a 60% din dealurile și spațiile verzi (acoperite cu blocăraie), și-n consecință punerea Brașovului sub infringementul UE pentru poluare, tot pe Scripcaru-l vor brașovenii?! N-ar fi de mirare ca după acest „succes”, Scripcaru să-i lase și fără Parcul Central și mai ales fără Aleea După Ziduri – ambele dedicate parcărilor celor 4 noi hoteluri din centru.
Apropo, știați că-n Elveția mandatul unui primar e doar de un an, după care nu mai are voie să candideze decât peste…7 ani?